Vádlottak (büntetőeljárás)

Ha Önt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják vagy vádolják, ebből az összefoglalóból tájékozódhat a büntetőeljárás menetéről, valamint annak különböző szakaszairól. Felvilágosítást kaphat az egyes szakaszokban fennálló jogairól és kötelezettségeiről, a tárgyalást megelőző nyomozati szakasztól kezdve egészen az eljárás lezárultát követő szakaszig. Az összefoglalók tájékoztatást adnak továbbá a szabálysértések – például a közúti közlekedési szabálysértések – elbírálásáról is.

Ha Önt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják vagy vádolják, Önnek vannak bizonyos olyan, a jogszabályok által garantált jogai, amelyeket tiszteletben kell tartani. Fontos, hogy tudja, melyek ezek a jogok, és valószínűleg arról is teljes körűen tudni akar, hogy a büntetőeljárás különböző szakaszaiban mikor mi történik. Az összefoglalók olyan kulcskérdésekre térnek ki, mint hogy melyik hatóság végzi a nyomozást, hogyan lehet jogi tanácsadást igénybe venni, mi a különböző szervek és tisztviselők szerepe és milyen jogaik vannak, továbbá melyek az eljárás során alkalmazandó esetleges határidők, és milyen segítséget vehet igénybe. Tájékoztatást kap továbbá az eljárás során teljesítendő kötelezettségeiről is.

Mivel a helyzet országonként változó, fontos, hogy megértse az eljárást, és teljes körűen tudomása legyen jogairól és kötelezettségeiről. Az összefoglalók olvasásakor figyeljen a különböző feladatkörökre és a vonatkozó határidőkre.

A következő összefoglalók végigvezetik Önt az egyes tagállamok büntetőeljárásának legfontosabb lépésein, és elmagyarázzák az Ön jogait, valamint azok gyakorlásának alapvető szabályait.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsadást, és kizárólag tájékoztató jellegűek. Ha segítségre van szüksége, mindig forduljon ügyvédhez vagy más szakemberhez annak megállapítása céljából, hogy az Ön konkrét esetére mi vonatkozik.

Az összefoglalókban található, férfiakra vonatkozó utalások egyúttal a nőkre vonatkozó utalásnak is tekintendők, illetve fordítva, kivéve, ha a szöveg egyértelműen mást jelez.

Utolsó frissítés: 17/11/2021

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.