Let op: de oorspronkelijke versie van deze pagina (Engels) is onlangs gewijzigd. Aan de vertaling in het Nederlands wordt momenteel gewerkt.
Swipe to change

Verdachten (in strafzaken)

Ierland

Als u op enigerlei wijze betrokken bent bij een strafprocedure, is het belangrijk om onafhankelijk juridisch advies in te winnen. In deze informatiebladen staat wanneer en onder welke omstandigheden u het recht hebt om u door een advocaat te laten vertegenwoordigen. Hierin staat ook wat een advocaat voor u kan doen. In dit informatieblad staat hoe u een advocaat kunt vinden en hoe de kosten voor de advocaat worden gedekt als u niet kunt betalen.

Inhoud aangereikt door
Ierland

Een advocaat vinden

Als u bent aangehouden, zal de Garda Síochána een lijst van advocaten hebben die bereid zijn om met spoed te komen en u advies te geven. Deze lijst zal bestaan uit personen van wie bekend is dat ze 24 uur per dag beschikbaar zijn om naar het bureau van de Garda Síochána te komen.

Als u niet bent aangehouden, maar wel advies van een strafadvocaat nodig hebt, kunt u contact opnemen met de Ierse Orde van Advocaten, die u de namen van strafrechtadvocaten zal verstrekken. De Orde van Advocaten mag u niet een bepaalde firma aanbevelen.

Een betere manier om een in dit werk gespecialiseerde advocaat te vinden is door mond-tot-mondreclame van mensen die zich eerder in een soortgelijke situatie hebben bevonden. Ook kunt u op internet zoeken, omdat veel advocatenkantoren een website hebben waarop ze vermelden in welk werk ze het best zijn.

De kosten van een advocaat betalen

In Ierland bestaat een rechtsbijstandssysteem dat inhoudt dat de diensten van een advocaat in bepaalde omstandigheden kosteloos aan een van een misdrijf verdachte persoon kunnen worden aangeboden.

Als u op het bureau van de Garda Síochána wordt vastgehouden voor verhoor en geen werk of een laag inkomen hebt, hebt u waarschijnlijk het recht om kosteloos van de diensten van een advocaat gebruik te maken, op grond van het rechtsbijstandssysteem van de Garda. U moet dan een formulier voor uw advocaat ondertekenen met een verklaring dat u minder verdient dan de grens van 20 316,00 euro of een sociale uitkering ontvangt. Verder komt er geen papierwerk bij kijken.

Als wordt beschuldigd van een misdrijf, hebt u het recht om rechtsbijstand aan te vragen bij de rechtbank waar u voor dient te verschijnen. Dit heet het Certificaat voor kosteloze rechtsbijstand. Uw advocaat zal u helpen bij het indienen van uw aanvraag bij de rechtbank. Als u geen advocaat hebt, zal de rechter u doorgaans rechtsbijstand aanbieden en een advocaat voor u uitkiezen. Als u van een ernstig misdrijf wordt beschuldigd en geen werk hebt, is het waarschijnlijk dat u rechtsbijstand zult krijgen. Als u wel werk hebt, kan het zijn dat u een formulier moet invullen waarin u verklaart wat uw inkomen en kosten zijn.

Links

Rechtsbijstand in strafzakenhttps://www.legalaidboard.ie

Ierse Orde van Advocaten https://www.lawsociety.ie

Laatste update: 18/01/2024

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.