NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini olandeză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Pagina este deja disponibilă în următoarele limbi.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Belgia

Conținut furnizat de
Belgia

Cum sunt soluționate încălcările minore ale Codului rutier?

Dacă poliția locală constată încălcări ale Codului rutier, aceasta poate trimite un formular proprietarului vehiculului căruia i s-a întocmit proces-verbal, pentru a cunoaște identitatea șoferului la data producerii faptelor. Ulterior, procurorul regelui vă poate propune o negociere vizând încetarea procedurii penale prin plata, prin transfer bancar, a unei sume de bani, către administrația fiscală pentru TVA, înmatriculare și domenii.

Prin plata acestei sume, evitați să vă prezentați în fața tribunalului de poliție local și, astfel, să suportați o pedeapsă cu amendă mai mare și să fiți nevoit să plătiți cheltuieli de judecată complementare.

Negocierea implică, totuși, recunoașterea faptei și asumarea responsabilității cu privire la eventualele victime în cazul în care infracțiunea a cauzat un prejudiciu unui alt participant la trafic.

Cine soluționează astfel de infracțiuni?

Parchetul tribunalului de poliție competent este responsabil cu propunerea acestor negocieri. Serviciul de amenzi penale al administrației fiscale gestionează compatibilitatea plăților efectuate și informează Ministerul Public cu privire la acestea.

Care este procedura?

Propunerea de negociere este transmisă contravenientului prin scrisoare recomandată sau printr-un avertisment prezentat de un agent de poliție. Termenul de plată variază între 15 zile și 3 luni, în situații excepționale chiar 6 luni.

Care sunt sancțiunile?

În caz de neplată sau de refuz al propunerii de negociere, Parchetul convoacă contravenientul în fața tribunalului de poliție local pentru a obține condamnarea sa la o pedeapsă (amendă, închisoare, interzicerea dreptului de a conduce) conform legii.

Resortisanții altor state membre sunt cercetați pentru comiterea unor astfel de infracțiuni?

Da.

Cum?

Polițistul care constată infracțiunea propune tranzacția.

În caz de refuz, acesta poate solicita plata imediată a amenzii legale minime, sub sancțiunea confiscării imediate a vehiculului pentru care se întocmește proces-verbal.

În cazul în care tranzacția nu este acceptată, suma consemnată va putea fi rambursată sau dedusă în urma hotărârii tribunalului de poliție.

Cum sunt soluționate alte infracțiuni minore?

Contravențiile (taxe de parcare, curățenie publică) sunt soluționate de autoritățile locale. În caz de neplată, puteți fi deferit judecătorului de pace local.

În materie socială, fiscală, de securitate a meciurilor de fotbal, a circulației feroviare și a altor mijloace de transport în comun etc., administrațiile specializate sunt autorizate să perceapă amenzi administrative. În fața instanțelor civile se pot exercita diverse căi de atac.

Aceste infracțiuni vor figura în cazierul meu judiciar?

Condamnările în urma încălcării Codului rutier sunt înscrise în cazierul judiciar. Amenzile administrative și cele legate de legea privind fotbalul nu sunt înscrise în cazierul judiciar.

Ultima actualizare: 07/03/2012

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.