Inculpați (proceduri penale)

Bulgaria

Conținut furnizat de
Bulgaria

Cum sunt cercetate contravențiile rutiere?

Contravențiile rutiere de importanță redusă, precum depășirea limitei de viteză, parcarea ilegală etc. sunt considerate abateri administrative și sunt cercetate pe cale administrativă. Sancțiunile pot lua forma unei amenzi sau a unei suspendări a dreptului de a conduce un autovehicul pentru o perioadă determinată de timp. Pentru abaterile mai grave pot fi aplicate ambele sancțiuni.

Contravențiile sunt depistate și sancționate de poliția rutieră. Puteți contesta procesul-verbal al unei sancțiuni administrative care v-a fost aplicată în fața instanței districtuale competente, în termen de 7 zile de la data la care acesta v-a fost înmânat. Aveți dreptul a fi reprezentat de un avocat. Amenzile în valoare de până la 50 BGN nu pot fi contestate.

Instanța districtuală poate confirma sau anula sancțiunea. Decizia acesteia poate fi atacată la instanța administrativă competentă. Hotărârea instanței administrative este definitivă. Detalii suplimentare privind instanțele sunt disponibile pe site-ul web al Consiliului Judiciar Suprem.

Aceeași procedură se aplică și contravențiilor comise de cetățenii altor state membre.

Aceste contravenții vor fi incluse în cazierul meu judiciar?

Aceste contravenții nu vor apărea în cazierul dumneavoastră judiciar.

Linkuri relevante

Legea privind contravențiile și sancțiunile administrative

Codul Rutier

Normele de aplicare a Codului Rutier

Ultima actualizare: 10/05/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.