NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini bulgară a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Bulgaria

Prezentele fișe informative explică ce se întâmplă atunci când o persoană este suspectată sau acuzată de săvârșirea unei infracțiuni judecate în instanță. Pentru informații privind contravențiile rutiere, soluționate, de obicei, prin aplicarea unei sancțiuni fixe, de exemplu, o amendă, consultați Fișa informativă 5. Dacă sunteți victima unei infracțiuni, puteți găsi informații complete privind drepturile dumneavoastră aici.

Conținut furnizat de
Bulgaria

Rezumatul procesului penal

Procesul penal din Bulgaria are două etape – procedura preliminară și procesul.

  • Scopul procedurii preliminare este acela de a colecta, în cadrul unei anchete, probe care să confirme sau să infirme suspiciunea săvârșirii unei infracțiuni de către o anumită persoană. Ancheta este desfășurată de către judecători de instrucție sau polițiști investigatori, sub coordonarea unui procuror. Obiectivul este acela de a pregăti sau asista procurorul în luarea deciziei de a prezenta și justifica acuzațiile în instanță împotriva inculpatului sau de a clasa cazul.
  • Procesul începe prin prezentarea în instanță de către procuror a acuzațiilor împotriva unei persoane pentru o infracțiune săvârșită de aceasta. La procedurile în instanță participă părțile adverse, iar procurorul, inculpatul și avocatul apărării au drepturi procedurale egale. Instanța examinează probele prezentate de procuror, dar, la solicitarea părților sau din proprie inițiativă, poate colecta și examina probe noi necesare stabilirii adevărului.

Procesul se încheie prin pronunțarea unei sentințe, inculpatul fiind condamnat și amendat sau declarat nevinovat.

Detaliile referitoare la toate aceste etape ale procesului și la drepturile dumneavoastră sunt disponibile în fișele informative. Aceste informații nu substituie consilierea juridică și au scop exclusiv orientativ.

Rolul Comisiei Europene

Vă rugăm să rețineți că, în cadrul procedurilor penale din statele membre, Comisia Europeană nu are niciun rol și nu vă poate oferi asistență în cazul în care aveți o plângere. În aceste fișe informative sunt oferite informații legate de modalitatea de depunere a unei plângeri și organismul competent pentru soluționarea acestora.

Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie

1 – Obținerea de consiliere juridică

2 – Drepturile mele în timpul anchetării unei infracțiuni

  • Ancheta (inclusiv formularea acuzațiilor și interogatoriul)
  • Arestarea (inclusiv mandatul european de arestare)
  • Prima audiere în instanță
  • Detenție sau punere în libertate
  • Pregătirea procesului de către acuzare
  • Pregătirea procesului de către apărare
  • Măsuri de prevenire a sustragerii de la urmărirea penală
  • Interdicția de a părăsi teritoriul Bulgariei

3 – Drepturile mele în timpul procesului

  • Audierea unui martor protejat

4 - Drepturile mele după proces

5 – Contravenții rutiere

Linkuri relevante

Codul de procedură penală

Ultima actualizare: 20/07/2022

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.