În temeiul Constituției Cehiei, vi se poate impune o pedeapsă numai în conformitate cu legea și în modul prevăzut de legile relevante. Aceste legi sunt Codul penal, Legea privind justiția juvenilă și Codul de procedură penală, care stabilesc normele pentru procedurile penale (inclusiv condițiile specifice pentru exercitarea drepturilor dumneavoastră și asigurarea respectării acestora).
Prezentele fișe informative explică ce se întâmplă atunci când o persoană este suspectată sau acuzată de săvârșirea unei infracțiuni.
Dacă sunteți victima unei infracțiuni, puteți găsi informații complete despre drepturile dumneavoastră aici.
Rezumat al procesului penal
Mai jos puteți găsi un rezumat al etapelor obișnuite ale unui proces penal.
1) Lucrări pregătitoare
Acestea constituie prima etapă a procesului penal și constau în două părți:
- procedurile derulate de autoritățile responsabile de procesul penal înainte de începerea urmăririi penale, cunoscute sub denumirea de etapa de examinare și
- Etapa de anchetă: partea consacrată urmăririi penale din momentul în care începe până la formularea unei acuzații sau până la încheierea anchetei într-un alt mod.
2. Discuție preliminară cu privire la acuzația adusă
În cursul discuției preliminare cu privire la acuzația adusă, instanța va examina dacă respectiva cauză a fost clarificată în mod corespunzător în cursul procedurii preliminare și dacă acuzația oferă o bază adecvată pentru continuarea procedurilor. Se stabilește, de asemenea, dacă instanța este competentă să soluționeze cauza.
3. Procesul în sine
Aceasta este cea mai importantă parte a procesului penal. Elementele de probă sunt examinate și se ia o decizie cu privire la cauza în speță. În această etapă a procesului penal, inculpatul (inculpații), precum și martorii și partea sau părțile vătămate sunt interogați în instanță. Procesul este public și oral și se desfășoară în limba cehă. Dacă nu vorbiți limba cehă, aveți dreptul la un interpret.
4. Procedura de recurs
Inculpatul, familia sa, avocatul, procurorul sau partea vătămată au dreptul de a contesta hotărârea pronunțată în termen de opt zile. În cazul în care se introduce o cale de atac, instanța de apel revizuiește hotărârea pronunțată de instanța de prim grad de jurisdicție.
Rolul Comisiei Europene
Vă atragem atenția asupra faptului că Comisia Europeană nu joacă niciun rol în procedurile penale desfășurate în statele membre și nu vă poate ajuta dacă doriți să formulați o plângere. În prezentele fișe informative sunt prevăzute informații referitoare la modul de formulare a plângerilor și la destinatarul acestora.
Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie
Drepturile mele pe parcursul anchetei
Drepturile mele în timpul procesului
Linkuri relevante
Asociația barourilor de avocați din Republica Cehă
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.