Inculpați (proceduri penale)

Republica Cehă

Această fișă informativă vă arată când și în ce circumstanțe aveți dreptul să fiți reprezentat(ă) de un avocat, cum puteți găsi un avocat și cum pot fi acoperite costurile asistenței juridice în cazul în care nu vă puteți permite să plătiți pentru serviciile unui avocat. De asemenea, fișa informativă vă arată ce anume poate face un avocat pentru dumneavoastră.

Conținut furnizat de
Republica Cehă

Cum pot găsi un avocat?

Doar un avocat autorizat care figurează în registrul avocaților ținut de Asociația barourilor de avocați din Republica Cehă (CBA) poate apăra o persoană într-un cauză penală.

Dacă aveți nevoie de un apărător, contactați Asociația barourilor de avocați din Republica Cehă (http://www.cak.cz/sau contactați direct unul dintre avocații înregistrați).

Ce se întâmplă dacă nu apelez la serviciile unui avocat?

Dacă nu apelați la serviciile unui avocat, trebuie să vă apărați pe cont propriu.

În anumite cazuri, este obligatoriu să fiți reprezentat(ă) de un avocat, iar instanța va numi unul pentru dumneavoastră în cazul în care nu ați apelat la serviciile unui avocat în termenul specificat. Sunteți obligat să aveți un avocat al apărării:

  • dacă vă aflați în custodie sau sub observație într-o instituție medicală;
  • în cazul în care capacitatea dumneavoastră de a efectua acte juridice este restrânsă,
  • dacă sunteți fugar(ă);
  • dacă aveți sub 18 ani;
  • dacă suferiți de un handicap fizic sau mental și există îndoieli cu privire la competența dumneavoastră de a vă apăra în mod corespunzător;
  • dacă există posibilitatea să fiți condamnat(ă) la mai mult de 5 ani de închisoare;
  • dacă urmează să fie inițiate împotriva dumneavoastră proceduri simplificate în calitate de persoană reținută;
  • în procedurile în care vi se poate solicita să vă supuneți unui tratament medical preventiv (cu excepția tratamentului împotriva alcoolismului);
  • în anumite proceduri care au un element de extraneitate.

Cine plătește onorariul avocatului?

Acuzatul plătește onorariul avocatului. Dacă instanța numește un avocat pentru dumneavoastră, statul plătește apărarea. De asemenea, statul plătește onorariul avocatului dacă aveți dreptul la apărare gratuită.

Care este onorariul avocatului?

Plata serviciilor unui avocat al apărării este prevăzută în contractul încheiat între dumneavoastră și avocat sau de Legea privind onorariile avocaților (în cazul în care nu ați semnat un astfel de contract).

Când am dreptul la apărare gratuită?

Dacă nu aveți venituri suficiente pentru a plăti costurile apărării dumneavoastră în instanță, aveți dreptul la un tarif redus sau la apărare gratuită (ambele sunt numite „apărare gratuită”). Judecătorul sau președintele instanței va lua o hotărâre cu privire la solicitarea dumneavoastră pe baza informațiilor referitoare la situația dumneavoastră financiară. Trebuie să depuneți o cerere în acest sens pe parcursul procedurii preliminare, prin intermediul procurorului, sau pe parcursul procedurilor în instanță.

Puteți beneficia de apărare gratuită chiar și în absența unei astfel de cereri dacă probele sugerează că aceasta este necesară.

Linkuri relevante

Legea privind onorariile avocaților

Ultima actualizare: 16/09/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.