Inculpați (proceduri penale)

Danemarca

Conținut furnizat de
Danemarca

Cum sunt pedepsite contravențiile rutiere?

Dacă ați fost oprit de poliția rutieră, care se ocupă cu aplicarea legislației rutiere, puteți fie să vă recunoașteți vinovăția, fie o negați . Poliția vă va acuza de infracțiunea pe care consideră că ați săvârșit­o. Aveți drepturile de care beneficiază în general un învinuit și nu sunteți obligat să dați o declarație poliției.

Sancțiunea pentru o contravenție rutieră este în general o amendă. Contravențiile rutiere sunt tratate în același mod ca și alte contravenții pentru care sancțiunea este o amendă. Poliția vă trimite un formular de amendă. Dacă plătiți amenda, înseamnă că acceptați acuzațiile. Dacă nu plătiți amenda, cauza este prezentată instanței. Veți fi citat la o audiere în cadrul căreia se pot prezenta probe privind contravenția.

Președintele Parchetului a publicat un catalog de sancțiuni pentru contravențiile rutiere, unde puteți verifica dacă amenda pe care ați primit-o este în concordanță cu amenzile administrate de obicei pentru tipul de contravenție pe care ați săvârșit-o.

Codul rutier permite poliției să vă sechestreze autovehiculul dacă locuiți în afara granițelor Danemarcei și automobilul dumneavoastră este înmatriculat într-un alt stat. Autovehiculul este pus sub sechestru până la plata amenzii sau până se prezintă garanții pentru plata amenzii. Dacă nu sunteți de acord că ați comis o contravenție rutieră, va trebui, în anumite cazuri, să oferiți garanții pentru plata amenzii și să solicitați soluționarea cauzei în instanță. Poliția se folosește adesea de dreptul său de a pune sub sechestru autovehiculele.

Există norme speciale pentru autovehiculele și conducătorii auto din alte țări scandinave.

Cum sunt pedepsite contravențiile legate de parcare?

Restricțiile de parcare sunt puse în aplicare în general de agenți rutieri angajați ai autorităților locale sau ai unei întreprinderi private și nu de poliție. Dacă parcați neregulamentar, primiți o amendă pentru parcare neregulamentară. O veți găsi pe mașina dumneavoastră.

Dacă vă întâlniți cu agentul rutier înainte ca acesta să înregistreze contravenția de parcare neregulamentară, puteți adresa contestația direct agentului rutier. Acesta poate decide să nu înregistreze contravenția sau să consemneze contestația dumneavoastră. Dacă primiți o amendă pentru parcare neregulamentară, aceasta trebuie să fie însoțită de instrucțiuni privind modul în care puteți depune plângere pentru amenda primită. Nu există un organism central pentru soluționarea plângerilor.

Amenzile pentru parcare neregulamentară sunt colectate în același fel ca și celelalte creanțe civile. Aceasta înseamnă că, dacă nu plătiți amenda, creanța va fi trimisă unei organism de recuperare din statul în care locuiți.

Va fi acest tip de contravenție consemnat în cazierul meu?

În cazier nu se consemnează de obicei amenzile. Totuși, amenzile administrate pentru săvârșirea de infracțiuni sunt consemnate în cazierul dumneavoastră.

Amenzile pentru parcare neregulamentară nu sunt considerate sancțiuni penale, prin urmare, nu sunt consemnate în cazierul dumneavoastră.

Ultima actualizare: 13/08/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.