Inculpați (proceduri penale)

Danemarca

Este foarte important să beneficiați de asistență juridică dacă sunteți implicat în vreun fel într-un proces penal. Fișele informative vă arată când și în ce circumstanțe aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat. Această fișă informativă generală vă arată cum puteți găsi un avocat și cum pot fi acoperite costurile asistenței juridice în cazul în care nu vă puteți permite să plătiți pentru serviciile unui avocat.

Conținut furnizat de
Danemarca

Cum găsiți un avocat

Aveți dreptul de a fi reprezentat de un avocat ales de dumneavoastră. Avocatul trebuie să fie abilitat să se prezinte în fața instanțelor daneze. Aici puteți găsi o listă cuprinzând toți avocații danezi. Pe site-ul respectiv puteți afla, de asemenea, dacă un avocat este specializat în drept penal, drept fiscal sau orice altă ramură a dreptului relevantă pentru cauza dumneavoastră.

Pentru fiecare instanță judecătorească din Danemarca, Ministerul de Justiție danez a desemnat un grup local de avocați cu experiență în special în cauzele penale. Aceștia sunt avocați independenți care au cabinete de avocatură. Instanța vă poate furniza o listă a avocaților respectivi. Dacă nu solicitați un anumit avocat, unul dintre avocații de pe listă poate fi numit pentru a vă reprezenta, în cazul în care numirea unui reprezentant legal este obligatorie, de exemplu dacă vă aflați în arestul preventiv al poliției.

Cum plătiți onorariul unui avocat

În cazul în care instanța numește un avocat pentru a vă reprezenta, onorariul acestuia este plătit de obicei din fonduri publice. De asemenea, instanța stabilește onorariul avocatului în funcție de sentința în cauza respectivă. Onorariul se stabilește pe baza tarifelor utilizate de instanțe în toate cauzele penale în care a fost numit un reprezentant legal, indiferent dacă acesta a fost ales de dumneavoastră sau nu.

Instanța stabilește de asemenea cine trebuie să plătească în final pentru serviciile avocatului. Dacă sunteți găsit vinovat, în mod normal trebuie să returnați autorităților publice (statul Danemarca) cuantumul onorariului. Statul va încerca să recupereze o parte cât mai mare din suma respectivă, în funcție de cât puteți plăti.

Dacă sunteți achitat sau dacă sentința instanței este mult mai blândă decât a anticipat procurorul, instanța dispune în general ca onorariul și cheltuielile avocatului să fie plătite de către autorități. Instanța poate decide, de asemenea, ca autoritățile să plătească o parte din onorariul și cheltuielile avocatului. Aceasta se poate întâmpla în cazul în care procesul a fost inutil din cauza unor circumstanțe care nu depind de dumneavoastră.

Puteți ataca hotărârea privind cuantumul onorariului avocatului și persoana răspunzătoare de plata acestuia la Înalta Curte în termen de două săptămâni de la pronunțare.

Nu puteți solicita asistență juridică gratuită în procedurile penale, iar asistența juridică de acest tip nu este acoperită în general de contractele de asigurare pentru cheltuieli judiciare.

Linkuri relevante

Articolul 66 din Legea daneză privind administrarea justiției

Lista avocaților din Danemarca

Ultima actualizare: 13/08/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.