Inculpați (proceduri penale)

Danemarca

Aceste fișe informative explică ce se întâmplă atunci când o persoană este suspectată sau acuzată de o infracțiune care este judecată în instanță. Pentru informații privind contravențiile rutiere, pedepsite de obicei printr-o sancțiune fixă, de exemplu o amendă, consultați Fișa informativă 5. Dacă sunteți victima unei infracțiuni, puteți găsi aici informații complete cu privire la drepturile dumneavoastră.

Conținut furnizat de
Danemarca

Prezentare generală a procesului penal

În continuare se prezintă un rezumat al etapelor obișnuite ale procesului penal.

 • Poliția cercetează toate cazurile penale, prin interogarea suspecților, a victimelor și a martorilor.
 • Dacă poliția suspectează că ați săvârșit o infracțiune, veți fi acuzat. Odată ce ați fost acuzat, beneficiați de anumite drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la consiliere juridică în cazul infracțiunilor grave.
 • Poliția decide dacă vă arestează sau nu.
 • Dacă ați săvârșit o infracțiune gravă, este posibil – după prezentarea cazului în fața unui judecător – să fiți reținut în arest preventiv pe perioada cercetărilor.
 • După încheierea cercetărilor, dosarul de cercetare este trimis la parchet, care decide dacă veți fi scos de sub învinuire sau veți fi trimis în judecată.
 • În cazul în care parchetul dispune punerea în mișcare a acțiunii penale, acest lucru se poate face prin emiterea unui proces-verbal de drept penal, a unui act de acuzare sau a unei citații.
 • Cauzele penale sunt judecate în primă instanță de instanțele districtuale. Numărul de judecători depinde de gravitatea infracțiunii și de recunoașterea sau nu a vinovăției.
 • Hotărârea instanței poate fi atacată de obicei la Înalta Curte. Puteți solicita rejudecarea cauzei sau puteți contesta pedeapsa.
 • Aveți dreptul la despăgubiri pentru încarcerare eronată dacă acuzațiile sunt retrase sau dacă sunteți achitat.
 • Serviciul Penitenciar și de Probațiune din Danemarca răspunde la întrebări legate de executarea pedepselor.

Puteți găsi detalii privind toate etapele procesului penal și drepturile dumneavoastră în fișele informative. Informațiile din acestea nu înlocuiesc asistența juridică și servesc numai ca orientări.

Normele referitoare la procesul penal, inclusiv cercetările poliției, pregătirea procesului de către acuzare și procesul propriu-zis sunt cuprinse în Legea daneză privind administrarea justiției.

Atenție! Pentru Groenlanda și Insulele Faroe există norme speciale.

În temeiul Tratatului de la Lisabona, Danemarca a ales să nu participe la cooperarea în domeniul justiției și al afacerilor interne în cadrul UE, nefiind, prin urmare, implicată în acest tip de cooperare în același mod ca și celelalte state membre. În fiecare caz în parte, trebuie să vă informați dacă legislația UE se aplică în Danemarca.

Rolul Comisiei Europene

Comisia Europeană nu are niciun rol în procedurile penale din statele membre și nu vă poate acorda asistență dacă doriți să faceți plângere. Fișele informative indică modul de depunere a unei plângeri și organele cărora vă puteți adresa.

Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie

1 – Obținerea de asistență juridică

2 - Drepturile mele pe parcursul cercetării unei infracțiuni

 • Învinuirea preliminară, inclusiv interogatoriul
 • Arestarea (inclusiv mandatul de arestare european)
 • Audierea preliminară statutară și reținerea preventivă
 • Măsuri intruzive
 • Hotărârea privind punerea dumneavoastră sub acuzare
 • Pregătirea procesului de către apărare

3 - Drepturile mele în timpul procesului

4 - Drepturile mele după proces

5 - Contravențiile rutiere și alte delicte minore

Linkuri relevante

Sistemul judiciar danez

Baza de date cuprinzând legislația integrală

Cum puteți găsi un avocat în Danemarca

Informații privind executarea pedepselor

Ultima actualizare: 13/08/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.