În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2022.

Inculpați (proceduri penale)

Anglia şi Ţara Galilor

Este important să beneficiați de asistență juridică independentă dacă sunteți suspectat(ă) sau acuzat(ă) de o anumită infracțiune. Această fișă informativă vă arată cum puteți găsi un avocat și cine trebuie să plătească pentru serviciile acestuia.

Conținut furnizat de
Anglia şi Ţara Galilor

Dacă vă aflați la sediul poliției

Dacă sunteți interogat în cadrul unei secții de poliție aveți dreptul să solicitați consultanță juridică în mod gratuit, chiar dacă nu ați fost arestat. Puteți să rugați poliția să contacteze un anumit cabinet de avocatură care să vă reprezinte sau puteți să solicitați serviciile unui avocat din oficiu, care este disponibil 24 de ore pe zi și care este un avocat independent de poliție. Pentru anumite infracțiuni veți primi consultanță telefonică din partea unor consultanți independenți. În cazul unor infracțiuni mai grave, un avocat poate fi prezent la sediul poliției pentru a vă însoți.

Dacă doriți un alt avocat, puteți găsi unul prin intermediul Asociației avocaților, Consiliului Baroului, Biroului de asistență pentru cetățeni sauBiroului pentru asistență juridică în materie civilă. În cazul în care alegeți să nu apelați la serviciile unui avocat din oficiu, s-ar putea să fie necesar să plătiți anumite taxe.

Dacă solicitați asistență juridică, poliția nu are dreptul să vă interogheze până când nu vorbiți cu avocatul dumneavoastră. Dacă nu doriți un avocat, iar apoi vă răzgândiți, beneficiați în continuare de dreptul de a apela la serviciile unui avocat, în mod gratuit și în orice moment.

Dacă nu sunteți reținut de poliție

În cazul în care nu sunteți reținut de poliție, însă sunteți acuzat(ă) de o infracțiune, trebuie să contactați un avocat cât mai curând posibil. Dacă nu cunoașteți un avocat, puteți găsi unul prin intermediul Asociației avocaților, Consiliului Baroului, Biroului de asistență pentru cetățeni sau Biroului pentru asistență juridică în materie civilă. Puteți beneficia de asistență juridică gratuită în funcție de situația dumneavoastră financiară. Un avocat vă poate spune dacă puteți beneficia de asistență juridică gratuită, însă va trebui să furnizați informații referitoare la situația dumneavoastră financiară (de exemplu, fișa de salarizare).

Puteți beneficia de servicii juridice gratuite prin intermediul programului Agenției pentru servicii juridice sau, în orașele unde acesta există, prin intermediul Serviciului Apărătorilor Publici. Puteți verifica lista avocaților din cadrul programului prin contactarea Biroului pentru asistență juridică în materie civilă.

În instanță

În situația în care cazul dumneavoastră ajunge în instanță, aveți dreptul de a fi reprezentat de un avocat. Biroul pentru asistență juridică în materie penală garantează asistența și reprezentarea juridică pentru persoanele judecate. Dacă acestea sunt sau nu gratuite depinde de gravitatea cauzei și de situația dumneavoastră financiară. În cazul în care nu aveți un avocat, solicitați de urgență o întâlnire cu avocatul din oficiu înainte de a intra în sala de judecată.

În cadrul instanțelor de prim grad de jurisdicție, denumite Curtea magistraților (Magistrates’ Court), asistența și reprezentarea juridică sunt gratuite pentru cazurile grave; în caz contrar, puteți fi nevoit(ă) să plătiți o contribuție la costurile procesului, în funcție de cauza, vârsta și venitul dumneavoastră. Puteți beneficia de reprezentare juridică gratuită dacă aveți sub 18 ani sau dacă primiți anumite alocații de stat. Avocatul din oficiu sau un membru al instanței vă poate explica aceste detalii.

Când soluționarea cazului se face de către instanța de al doilea grad de jurisdicție, denumită Curtea Coroanei (Crown Court), aveți dreptul la asistență și reprezentare juridică. Dacă venitul anual de care dispune familia dumneavoastră este de cel puțin 37 500 GBP, nu aveți dreptul la asistență judiciară. Este posibil ca, în funcție de situația dumneavoastră financiară, să fiți obligat să plătiți onorarii avocatului calculate pe baza veniturilor și capitalurilor de care dispuneți.

În cazul în care Curtea Coroanei vă declară nevinovat(ă), costurile suportate vă pot fi rambursate. Dacă sunteți declarat vinovat(ă), s-ar putea să fie necesar să contribuiți la cheltuielile de judecată.

Linkuri relevante

Agenția pentru servicii juridice

Ghidul Asociației avocaților

Ghidurile Biroului de asistență pentru cetățeni (UK)

Biroul pentru asistență juridică în materie penală

Consiliul General al Baroului

Ultima actualizare: 01/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.