În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2022.
Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Pagina este deja disponibilă în următoarele limbi: engleză.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Anglia şi Ţara Galilor

Vă rugăm să țineți cont că aceste fișe informative se aplică doar pentru Anglia și Țara Galilor. Dacă doriți să aflați care sunt drepturile dumneavoastră în alte regiuni ale Regatului Unit, vă rugăm să consultați fișele informative separate pentru Scoția și Irlanda de Nord. Aceste fișe informative explică ce se întâmplă atunci când sunteți suspectat(ă) sau acuzat(ă) de o infracțiune care a fost trimisă spre judecare unei instanțe. Pentru mai multe informații privind contravențiile rutiere minore, care sunt de obicei sancționate cu o amendă, a se vedea Fișa 5. În cazul în care sunteți victima unei infracțiuni, puteți găsi informații complete în legătură cu drepturile dumneavoastră aici.

Conținut furnizat de
Anglia şi Ţara Galilor

Prezentarea generală a procesului penal

În mod normal, etapele procesului penal sunt următoarele:

 • Poliția investighează dacă a fost comisă o infracțiune și de către cine. Polițiștii strâng probe.
 • După identificarea suspectului, dacă se consideră necesar, poliția poate să interogheze sau să aresteze persoana în cauză în legătură cu infracțiunea comisă.
 • În cazul în care se consideră că suspectul a comis o infracțiune, poliția se adresează Serviciului de procuratură al Coroanei (Crown Prosecution Service, CPS) pentru ca acesta să decidă asupra trimiterii în judecată – prin punerea oficială sub acuzare și înaintarea dosarului spre judecare.
 • CPS decide asupra acuzațiilor corespunzătoare și emite un document oficial referitor la suspect în care descrie acuzațiile.
 • Înainte de proces, acuzatul decide cum pledează și se verifică dacă procedura este îndeplinită.
 • Procurorul prezintă probele în cadrul procesului. La rândul său, acuzatul poate prezenta probe în apărarea sa. Hotărârile în cauzele grave sunt luate de jurați, iar în cauzele mai puțin grave, de către magistrați.
 • După examinarea tuturor probelor, magistrații sau jurații dau verdictul.
 • În cazul în care acuzatul este găsit vinovat, judecătorul stabilește sentința.
 • Hotărârea poate fi atacată.

Fișele informative oferă detalii referitoare la aceste etape ale procesului penal și la drepturile dumneavoastră. Informațiile din acestea nu substituie asistența juridică și au numai un caracter orientativ.

Rolul Comisiei Europene

Vă atragem atenția că, în cadrul procedurilor penale din statele membre, Comisia Europeană nu joacă niciun rol și nu vă poate acorda asistență în acest sens. Fișele informative indică modul de depunere a unei plângeri și organele cărora vă puteți adresa.

Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a afla informațiile care vă interesează

1 - Obținerea de asistență juridică

2 - Drepturile mele pe parcursul cercetării unei infracțiuni

 • Cercetarea și arestarea
 • Interogarea și punerea sub acuzare
 • Înfățișările în instanță înainte de proces
 • Pregătirea cauzei înainte de proces

3 - Drepturile mele pe parcursul procesului

4 - Drepturile mele după terminarea procesului

 • Mai multe informații privind soluționarea căilor de atac

5 – Contravenții rutiere

Linkuri relevante

Serviciul de procuratură al Coroanei

Ghidul privind drepturile omului și libertățile fundamentale

Ultima actualizare: 01/12/2016

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.