Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.

Inculpați (proceduri penale)

Estonia

Este foarte important să beneficiați de asistență juridică independentă dacă sunteți implicat în vreun fel într-un proces penal. Fișele informative vă arată când și în ce circumstanțe aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat și ce poate face acesta pentru dumneavoastră. Această fișă informativă generală vă arată cum puteți găsi un avocat și cum pot fi acoperite costurile asistenței juridice în cazul în care nu vă puteți permite să plătiți pentru serviciile unui avocat.

Conținut furnizat de
Estonia

Trebuie să fiu reprezentat de un avocat?

Trebuie să fiți reprezentat de un avocat în procedura preliminară, începând din momentul în care aveți posibilitatea să analizați dosarul penal (consultați Fișa informativă 2). Înainte de această etapă, trebuie să fiți reprezentat de un avocat în următoarele situații:

  • dacă erați minor la momentul săvârșirii infracțiunii;
  • dacă nu vă puteți apăra din cauza unui handicap fizic sau psihic sau dacă este dificil pentru dumneavoastră să vă apărați din cauza unui astfel de handicap;
  • dacă sunteți suspectat de săvârșirea unei infracțiuni pasibile de pedeapsa cu închisoarea pe viață;
  • în cazul în care cauza dumneavoastră intră în conflict cu cauza unei alte persoane, care este apărată de un avocat;
  • dacă ați fost reținut în arest preventiv timp de cel puțin șase luni;
  • atunci când cauza este judecată în cadrul unei proceduri simplificate.

În timpul procesului, trebuie să fiți reprezentat de un avocat. Participarea avocatului la proces este obligatorie.

Cum găsesc un avocat

Aveți dreptul să alegeți un avocat care este de acord să vă reprezinte în temeiul unui contract. Numele și detaliile de contact ale avocaților sunt disponibile pe pagina principală a Asociației Baroului din Estonia.

Dacă nu aveți un avocat angajat prin contract sau dacă avocatul dumneavoastră nu vă poate reprezenta, aveți dreptul să solicitați să vi se acorde un avocat din oficiu. În acest caz, Asociația Baroului din Estonia numește un avocat pentru a vă reprezenta.

Dreptul de a beneficia de un avocat numit de Asociația Baroului din Estonia nu depinde de situația dumneavoastră materială. Nu este necesar să furnizați detalii despre situația dumneavoastră financiară atunci când solicitați un avocat.

Dacă doriți să beneficiați de un avocat numit de Asociația Baroului din Estonia, trebuie să depuneți o cerere la organul de cercetare, la parchet sau în instanță.

Pentru anumite proceduri, participarea avocatului este obligatorie. În cazul în care, într-o astfel de procedură, nu ați ales un avocat, organul de cercetare, parchetul sau instanța va numi un avocat care să vă reprezinte. Nu este necesar să solicitați un avocat.

Cum plătesc onorariul avocatului

Trebuie să plătiți onorariul avocatului pe care l-ați ales. Onorariul avocatului și condițiile de plată sunt incluse în contractul cu clientul.

Dacă nu doriți să angajați dumneavoastră un avocat, aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat acordat de către stat. Avocatul, numit de Asociația Baroului din Estonia, este plătit de către stat. Nu este necesar să plătiți onorariul avocatului. Dacă instanța vă găsește vinovat, sunteți obligat să rambursați statului suma plătită avocatului ca onorariu.

Pot să îmi înlocuiesc avocatul?

Aveți dreptul de a înlocui avocatul pe care l-ați ales. În cazul în care vi s-a acordat un avocat din oficiu, aveți dreptul să-l înlocuiți dacă avocatul înlocuit și noul avocat sunt de acord. Dacă avocatul numit din oficiu a fost incompetent sau neglijent, puteți înainta o cerere în instanță pentru retragerea avocatului respectiv și numirea unui nou avocat de către Asociația Baroului din Estonia.

Linkuri relevante

Asociația Baroului din Estonia

Ultima actualizare: 01/10/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.