NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini germană a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Germania

Dacă sunteți implicat sub orice formă într-o proces penal penală, solicitarea de asistență judiciară independentă poate reprezenta, după caz, un avantaj. În fișele informative aflați când și în ce condiții aveți dreptul de a fi apărat de un avocat. În continuare aflați cum puteți găsi un avocat și cum puteți plăti onorariul acestuia în situația în care nu dispuneți de mijloace financiare suficiente.

Conținut furnizat de
Germania

Cum găsiți un avocat?

Când aflați că împotriva dumneavoastră s-a inițiat procedura cercetării penale întrucât sunteți suspectat de comiterea unei infracțiuni, puteți găsi, de exemplu pe internet, avocați specializați în dreptul penal. Fiecare avocat autorizat din Germania are dreptul de a acționa ca apărător. Dacă vă aflați într-o situație de urgență, deoarece este iminentă o arestare sau o perchiziție, în majoritatea regiunilor din Germania puteți contacta la orice oră un apărător prin intermediul unei linii telefonice de urgență pentru avocați pledanți. Dacă în cazul dumneavoastră sunt importante criterii precum cunoașterea unei limbi străine sau proximitatea față de domiciliu, puteți face apel la pagina de căutare a avocaților pledanți pusă la dispoziție de Departamentul penal al Asociației Avocaților Germani sau la paginile de căutare a avocaților de pe site-urile barourilor regionale de avocați. Începând de la 1 ianuarie 2010, se întocmesc liste cu avocați pe plan regional care acceptă să fie numiți din oficiu. Unde și cum puteți accesa aceste liste aflați prin intermediul baroului local de avocați (printre altele, și aici).

Dacă ați fost reținut sau dacă vă aflați în arest preventiv, nu aveți posibilitatea de a accesa aceste surse de informare. La cererea dumneavoastră, poliția are obligația de a vă pune la dispoziție o listă de avocați sau o carte de telefon. Numerele de urgență sunt, de asemenea, cunoscute poliției. Dacă poliția nu vă face posibilă contactarea unui avocat, comunicați neapărat acest lucru instanței judecătorești când vă veți prezenta în fața acesteia. Instanțele judecătorești dispun, de asemenea, de liste de avocați care acceptă să fie numiți din oficiu.

Cine trebuie să suporte onorariul avocațional?

Statul trebuie să suporte onorariul avocatului, dacă sunteți achitat. Dacă procedura va fi suspendată în cadrul urmăririi penale sau dacă veți fi condamnat, trebuie să suportați dumneavoastră costurile.

Chiar dacă dispuneți de un venit foarte mic sau dacă nu dispuneți de niciun venit, în principiu nu beneficiați de un ajutor financiar de la stat în cadrul procesului penal. Numai pentru prima consultație puteți solicita ajutor de consiliere la instanța judecătorească în a cărei jurisdicție aveți domiciliul.

În cazul avocaților din oficiu, remunerația prezintă caracteristici speciale. Astfel, avocatul dumneavoastră va fi remunerat inițial de către stat, însă remunerația stabilită legal pentru avocații din oficiu este mai mică decât cea pe care un avocat o poate solicita pentru cazurile în care nu are această calitate. Trebuie să aveți în vedere că, după încheierea procesului, onorariul pentru avocatul din oficiu vă va fi imputat dumneavoastră. În cazul acesta trebuie să rambursați statului onorariul avocatului și, dacă aveți posibilitatea, să plătiți avocatului sumele pe care le-ar fi putut solicita în cazul în care nu ar fi fost numit din oficiu.

Ultima actualizare: 30/08/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.