NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Irlanda

Este foarte important să beneficiați de asistență juridică dacă sunteți implicat în vreun fel într-un proces penal. Fișele informative vă arată când și în ce circumstanțe aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat și ce poate face acesta pentru dumneavoastră. Această fișă informativă generală vă arată cum puteți găsi un avocat și cum pot fi acoperite costurile asistenței juridice în cazul în care nu vă puteți permite să plătiți pentru serviciile unui avocat.

Conținut furnizat de
Irlanda

Cum găsiți un avocat

Dacă sunteți arestat preventiv și aveți nevoie de un avocat, puteți găsi la poliție o listă de avocați care pot veni urgent să se întâlnească cu dumneavoastră pentru a vă oferi asistență juridică. Avocații incluși în această listă au disponibilitatea de se prezenta la secțiile de poliție la orice oră.

Dacă nu sunteți reținut în arest preventiv, însă aveți nevoie de asistență din partea unui avocat de drept penal, puteți contacta Societatea de drept din Irlanda, care vă va furniza numele avocaților care apără inculpații în procesele penale. Aceasta nu are dreptul să vă recomande un anumit cabinet de avocatură.

O modalitate mai bună de a găsi un avocat specializat în domeniu este prin recomandări, dacă cunoașteți alte persoane care s-au mai aflat într-o astfel de situație. Puteți de asemenea să căutați un avocat pe internet, întrucât, în prezent, multe cabinete de avocatură au site-uri internet care prezintă tipul de activitate în care sunt specializate.

Cum plătiți onorariul unui avocat

În Irlanda, există un sistem de asistență juridică gratuită care poate oferi, în anumite circumstanțe, serviciile unui avocat unei persoane suspectate sau învinuite de săvârșirea unei infracțiuni, fără ca aceasta să suporte costurile aferente.

Dacă sunteți reținut la secția de poliție pentru a fi interogat cu privire la o infracțiune și dacă nu aveți un loc de muncă sau aveți venituri foarte mici, puteți, cel mai probabil, să beneficiați de serviciile unui avocat în mod gratuit, în cadrul Sistemului de asistență juridică gratuită în cadrul secțiilor de poliție. Trebuie să semnați un formular pentru avocatul dumneavoastră, care include o declarație ce precizează că veniturile dumneavoastră sunt mai mici decât nivelul minim de 20 316,00 EUR sau beneficiați de ajutor social. Nu există alte documente de completat.

Dacă ați fost învinuit de săvârșirea unei infracțiuni, aveți dreptul să înaintați o cerere de asistență juridică gratuită judecătorului din cadrul instanței în fața căreia vă veți prezenta. Aceasta se numește certificat de asistență juridică gratuită. Avocatul dumneavoastră vă va ajuta să depuneți cererea. Dacă nu aveți avocat, de cele mai multe ori judecătorul vă acordă asistență juridică gratuită și numește un avocat care să vă reprezinte. Dacă sunteți învinuit de o infracțiune gravă și nu aveți un loc de muncă, vi se va acorda probabil asistență juridică gratuită. Dacă aveți un loc de muncă, este posibil să fie necesar să completați un formular pentru a vă declara veniturile și cheltuielile.

Linkuri relevante

Asistență juridică penalăhttps://www.legalaidboard.ie

Societatea de drept din Irlanda

Ultima actualizare: 08/03/2012

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.