NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Irlanda

Conținut furnizat de
Irlanda

Ce se întâmplă înainte de judecarea cauzei mele?

Înainte de judecarea cauzei dumneavoastră, un judecător decide dacă puteți fi eliberat pe cauțiune. De obicei, aveți acest drept. Cererea dumneavoastră de eliberare pe cauțiune poate fi respinsă dacă este posibil să nu vă prezentați la proces, dacă ați încercat sau veți încerca să amenințați un martor sau dacă există probabilitatea să săvârșiți o altă infracțiune gravă.

Dacă doriți să invocați un alibi la proces (mai precis, o persoană care declară că erați împreună în momentul săvârșirii infracțiunii), judecătorul vă va comunica că trebuie să informați acuzarea cu privire la identitatea acelei persoane.

Aveți dreptul să știți care sunt probele împotriva dumneavoastră înainte de proces. Veți fi informat cu privire la probele existente împotriva dumneavoastră atunci când veți solicita aceste informații.

Unde va avea loc procesul?

Vi se vor comunica numele și adresa instanței care judecă cauza dumneavoastră. Serviciul privind instanțele din Irlanda are în subordine toate instanțele și vă poate ajuta să identificați instanța competentă.

Delictele minore sunt judecate de către instanțele teritoriale, în cadrul cărora hotărârile sunt pronunțate de judecători. Infracțiunile mai grave sunt judecate de către instanțele de arondisment sau de către instanțele penale centrale, în cadrul cărora verdictul este pronunțat de către jurați.

Ședințele de judecată sunt publice. Totuși, dacă inculpatul este minor sau este vorba de o infracțiune de natură sexuală, cauza este audiată cu ușile închise.

Pot fi modificate acuzațiile în timpul procesului?

În majoritatea cazurilor, acuzațiile nu poate fi modificate în timpul procesului. Anumite acuzații pot fi modificate dacă legea permite acest lucru. De exemplu, acuzația „conducere periculoasă” se poate transforma în acuzația mai puțin gravă „conducere neglijentă” dacă judecătorul decide că ați condus în mod neglijent, dar nu periculos.

Dacă pledați „vinovat” pentru toate acuzațiile în timpul procesului, judecătorul stabilește pedeapsa. Pentru a lua o hotărâre, judecătorul ține seama de gravitatea infracțiunii și de situația dumneavoastră personală. Ar trebui să fiți tratat mai puțin sever pentru că v-ați recunoscut vinovăția.

Puteți de asemenea să pledați „vinovat” pentru unele dintre acuzații și „nevinovat” pentru celelalte. Judecătorul sau jurații vor lua o hotărâre cu privire la acuzațiile pe care le contestați. În acest caz, veți fi condamnat pentru acuzațiile pentru care ați pledat „vinovat” și pentru cele de care ați fost găsit vinovat.

Care sunt drepturile mele în timpul procesului?

În majoritatea cazurilor, trebuie să fiți prezent la procesul dumneavoastră. Dacă nu vă înfățișați în instanță, judecătorul poate să emită un ordin de arestare și să fiți adus în instanța în stare de arest preventiv. În unele cazuri procesul se poate desfășura în absența dumneavoastră și puteți fi condamnat în lipsă.

Dacă nu vă puteți prezenta în instanță din cauza unui accident sau a unei boli, ar trebui să vă informați avocatul și să-i furnizați un certificat medical care justifică absența dumneavoastră.

Aveți dreptul la un interpret dacă nu înțelegeți limba în care se desfășoară procedurile. Dacă aveți deficiențe de auz, aveți dreptul la interpretare în limbajul semnelor.

Aveți dreptul să vă apărați în cadrul procesului dacă doriți. Dacă situația dumneavoastră materială nu vă permite să plătiți pentru serviciile unui avocat, va fi numit un avocat care să vă reprezinte în cadrul sistemului de asistență juridică gratuită în materie penală, în funcție de gravitatea acuzațiilor. Aveți dreptul să vă alegeți avocatul. Dacă nu cunoașteți niciunul, judecătorul poate alege un avocat pentru dumneavoastră. Puteți să vă schimbați avocatul dacă nu sunteți mulțumit de acesta.

Puteți lua cuvântul în cadrul procesului dacă doriți, însă nu aveți această obligație. Dacă faceți declarații mincinoase sub jurământ, aceasta se consideră infracțiune.

Ce drepturi am în ceea ce privește probele utilizate împotriva mea?

Puteți ataca probele utilizate împotriva dumneavoastră dacă acestea au fost obținute pe căi ilegale. De exemplu, dacă poliția a pătruns în locuința dumneavoastră fără să dețină un mandat de percheziție, probele astfel obținute nu sunt de obicei admise în instanță.

Puteți ataca probele de asemenea adresând întrebări martorilor pentru a dovedi că nu spun adevărul sau se înșeală. Puteți în egală măsură să aduceți martori pentru a furniza informații relevante pentru apărarea dumneavoastră sau pentru a arăta că martorii acuzării nu spun adevărul sau se înșeală.

Puteți angaja un detectiv particular pentru a găsi probe în favoarea dumneavoastră. Probele sunt admisibile dacă sunt obținute pe căi legale.

Se va ține seama de informațiile referitoare la cazierul meu?

Informațiile referitoare la condamnările dumneavoastră anterioare nu pot fi luate în considerare în mod normal în timpul procesului.

Cu toate acestea, în momentul în care judecătorii stabilesc pedeapsa, aceștia pot ține seama de condamnările dumneavoastră anterioare, inclusiv condamnările din alte state.

Ce se întâmplă la încheierea procesului?

Dacă sunteți găsit nevinovat, procesul se încheie și sunteți liber.

Dacă sunteți găsit vinovat sau ați pledat „vinovat”, judecătorul stabilește pedeapsa. Este posibil să plătiți o amendă sau să fiți condamnat la o pedeapsă cu închisoarea. Judecătorul poate să vă suspende pedeapsa cu condiția să nu mai comiteți infracțiuni.

Judecătorul poate solicita Serviciului de Probațiune să întocmească un raport despre dumneavoastră înainte de a stabili pedeapsa. Acesta informează judecătorul dacă vă puteți califica pentru supraveghere cu scopul de a rezolva problemele care determină comportamentul dumneavoastră infracțional.

Dacă i se solicită acest lucru, Serviciul de Probațiune informează judecătorul dacă puteți face muncă în folosul comunității. În acest caz, judecătorul vă poate condamna la până la 240 de ore de muncă benevolă în folosul comunității în loc de pedeapsa cu închisoarea.

Care este rolul victimei în timpul procesului?

Rolul victimei în timpul procesului este de martor al acuzării. Aceasta depune mărturie privind faptele la care a asistat în ceea ce privește acuzațiile.

Dacă sunteți condamnat sau dacă pledați „vinovat”, judecătorul ține seama de impactul infracțiunii asupra victimei.

Linkuri relevante

Baza de date a legislației irlandeze

Baza de date a jurisprudenței irlandeze și britanice

Ultima actualizare: 18/01/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.