NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Irlanda

Conținut furnizat de
Irlanda

Pot introduce o cale de atac?

Puteți ataca orice condamnare sau pedeapsă. Calea de atac depinde de instanța care a judecat cauza dumneavoastră. Căile de atac împotriva hotărârilor instanțelor teritoriale sunt judecate de către instanța de arondisment. Căile de atac împotriva hotărârilor pronunțate de instanța de arondisment sau de Instanța penală centrală sunt judecate de către Curtea de apel în materie penală.

Dacă doriți să atacați hotărârea instanței teritoriale, trebuie să înaintați procurorului un document numit „notificare de cale de atac” în termen de 14 zile. Trebuie de asemenea să depuneți „notificarea de cale de atac” și declarația de notificare la grefa instanței teritoriale în termen de 14 zile. Dacă doriți să atacați hotărârea instanței de arondisment sau a Instanței penale centrale, trebuie să cereți autorizația de a introduce o cale de atac de la judecătorul care a judecat cauza dumneavoastră, în termen de trei zile de la condamnare. În acest caz, trebuie să depuneți o „notificare de cale de atac” la registratura Curții de apel în materie penală în termen de șapte zile dacă nu ați primit autorizația și în termen de 14 zile dacă ați primit autorizația. În mod normal, avocatul dumneavoastră face toate aceste demersuri în numele dumneavoastră.

Dacă atacați hotărârea instanței teritoriale, aveți dreptul la rejudecarea integrală a cauzei. Aveți de asemenea dreptul de a ataca pedeapsa pe care ați primit-o. Dacă atacați hotărârea instanței de arondisment sau a Instanței penale centrale, puteți introduce o cale de atac pe motive de drept sau deoarece considerați că procesul dumneavoastră nu a fost corect. Puteți de asemenea să atacați pedeapsa pe care ați primit-o.

Ce se întâmplă dacă introduc o cale de atac?

Dacă atacați hotărârea pronunțată de instanța teritorială, condamnarea dumneavoastră va fi suspendată până la judecarea căii de atac. Pentru aceasta, este necesar să vă luați un angajament de a compărea în instanță („recognisance”), care poate necesita plata unei garanții în bani. Dacă sunteți deja privat de libertate atunci când atacați hotărârea instanței teritoriale, aveți dreptul să fiți eliberat după trimiterea notificării de cale de atac și după semnarea angajamentului. Dacă vă aflați într-un penitenciar și doriți să introduceți o cale de atac, autoritățile penitenciarului vă vor pune la dispoziție formularele necesare.

Dacă atacați hotărârea instanței teritoriale, pot trece mai multe luni până la judecarea căii de atac. Dacă atacați hotărârea instanței de arondisment sau a Instanței penale centrale, termenul de judecată a căii de atac poate fi și mai îndepărtat.

Dacă atacați hotărârea instanței teritoriale, aveți dreptul să aduceți probe noi și să invocați dispoziții legale diferite la momentul judecării căii de atac. Dacă atacați hotărârea instanței de arondisment sau a Instanței penale centrale, în general nu puteți aduce probe noi, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale.

Ce se întâmplă în cadrul ședinței de judecată a căii de atac?

Dacă atacați hotărârea instanței teritoriale, aveți dreptul la rejudecarea integrală a cauzei dumneavoastră. Dacă atacați hotărârea instanței de arondisment sau a Instanței penale centrale, împreună cu avocatul dumneavoastră, puteți să vă adresați instanței pentru a explica de ce considerați că ar trebui să vi se anuleze condamnarea sau de ce considerați că pedeapsa primită nu este corectă în principiu.

Ce se întâmplă atunci când calea de atac are/nu are câștig de cauză?

În cazul în care calea de atac are câștig de cauză, procesul penal se încheie, iar dumneavoastră nu mai aveți nicio obligație cu privire la cauză. Dacă, în schimb, calea de atac nu are câștig de cauză, instanța care audiază calea de atac va confirma condamnarea dumneavoastră. Dacă instanța care audiază calea de atac consideră că pedeapsa nu este corectă în principiu, aceasta poate prelungi sau reduce pedeapsa inițială.

După judecarea căii de atac, nu mai aveți dreptul să atacați noua hotărâre. Totuși, Curtea de apel în materie penală vă poate permite să introduceți o cale de atac la Curtea Supremă dacă este vorba de o problemă de drept de importanță publică excepțională.

Nu există dispoziții generale privind acordarea de despăgubiri în cazul în care calea de atac are câștig de cauză. Dacă atacați o hotărâre la Curtea de apel în materie penală, puteți beneficia de despăgubiri dacă ați suferit o eroare judiciară. Aceasta se întâmplă atunci când Curtea de apel în materie penală anulează o condamnare și confirmă că un fapt nou descoperit arată că a existat o eroare judiciară. Acest lucru se întâmplă foarte rar. În cazul în care Curtea de apel în materie penală certifică o eroare judiciară, puteți solicita despăgubiri Ministrului Justiției.

Condamnarea se consemnează în cazierul dumneavoastră odată ce judecătorul v-a găsit vinovat de săvârșirea unei infracțiuni.

Condamnarea devine definitivă din momentul în care ați fost găsit vinovat sau ați pledat „vinovat”. Totuși, aveți încă dreptul de a introduce o cale de atac. În cazul în care calea de atac are câștig de cauză, în cazierul dumneavoastră nu se va consemna nicio condamnare.

Sunt cetățean străin. Pot fi repatriat după proces?

Dacă sunteți condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni, instanța nu vă poate repatria. Totuși, instanța poate recomanda Ministrului Justiției să fiți expulzat. Aceasta poate de asemenea să vă suspende pedeapsa sau o parte din pedeapsă cu condiția să părăsiți țara. Aceasta nu înseamnă că sunteți expulzat, însă, dacă nu părăsiți țara, veți fi trimis în închisoare. Dacă vă aflați într-un penitenciar, puteți solicita Ministrului Justiției să fiți transferat în afara granițelor Irlandei, pentru a vă ispăși restul pedepsei într-un alt stat membru.

Dacă am fost condamnat, pot fi judecat din nou pentru aceeași infracțiune?

Dacă ați fost condamnat, nu puteți fi judecat din nou pentru aceeași infracțiune. Dacă ați fost condamnat într-un alt stat membru, nu puteți fi judecat din nou în Irlanda pentru aceeași infracțiune.

Informații privind acuzațiile/condamnarea

Condamnările vor fi înscrise în cazierul dumneavoastră. Dacă sunteți major, aceste informații vor fi păstrate pe termen nelimitat de către Serviciul Național de Poliție al Irlandei (Gardaí). Poliția pot păstra de asemenea alte informații despre dumneavoastră. Aveți dreptul să solicitați rectificarea sau ștergerea informațiilor personale incorecte. Puteți solicita aceste informații de la Unitatea Centrală de Validare a Poliției. Dacă poliția nu vă permite accesul la aceste informații sau nu rectifică informațiile eronate, aveți dreptul să vă adresați Comisarului pentru protecția datelor.

Linkuri relevante

Instanțele irlandeze

Consiliul pentru informarea cetățenilor

Comisarul pentru protecția datelor

Ultima actualizare: 18/01/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.