Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Pagina este deja disponibilă în următoarele limbi: engleză.
Swipe to change

Inculpați (proceduri penale)

Irlanda

Aceste fișe informative explică ce se întâmplă atunci când o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracțiuni judecate în instanță. Pentru informații privind contravențiile rutiere, pedepsite de obicei printr-o sancțiune fixă, de exemplu o amendă, consultați Fișa informativă 5. Dacă sunteți victima unei infracțiuni, puteți găsi aici informații complete cu privire la drepturile dumneavoastră.

Conținut furnizat de
Irlanda

Prezentare generală a procesului penal

 • Serviciul Național de Poliție al Irlandei (An Garda Siochána) are o serie de competențe de a opri și a percheziționa o persoană, precum și de a aresta o persoană care, conform informațiilor de care dispune, a săvârșit sau este în cursul săvârșirii unei infracțiuni care conduce la arestare.
 • Dacă ați fost reținut de poliție, un agent al An Garda Siochána vă informează cu privire la drepturile dumneavoastră, acestea incluzând dreptul de a consulta un avocat, de a fi consultat de un medic, de a avea la dispoziție un interpret, dacă solicitați acest lucru. Există dispoziții speciale pentru copiii reținuți, care prevăd că un adult cu capacitate de exercițiu deplină trebuie să fie prezent în timpul interogatoriilor.
 • În această fază, vi se poate cere să vă dați acordul pentru recoltarea de mostre ADN pentru a fi analizate, pentru prelevarea amprentelor, pentru fotografiere și/sau participarea la o trecere în revistă a suspecților pentru identificare.
 • Pe parcursul cercetării, un agent al An Garda Siochána vă poate acuza de săvârșirea unei infracțiuni prin intermediul unui act de acuzare sau puteți primi o citație pentru a vă prezenta în instanță la o anumită dată. Poliția va trimite un dosar cuprinzând detaliile cercetărilor Președintelui Parchetului, care hotărăște dacă pune sau nu în mișcare acțiunea penală în numele statului.
 • Puteți fi eliberat imediat prin depunerea unei cauțiuni la secția de poliție („Station Bail”) și trebuie să vă prezentați în fața instanței sau este posibil să fie necesar să solicitați instanței teritoriale stabilirea unei cauțiuni într-o etapă ulterioară.
 • Delictele minore, numite „contravenții”, sunt judecate de către instanța teritorială. Infracțiunile mai grave sau „infracțiunile judecate în instanță” sunt judecate de un judecător și o curte cu jurați.
 • Pe parcursul fazei de judecată a procesului, se presupune că sunteți nevinovat până la proba contrarie.
 • Aveți dreptul să beneficiați de asistență juridică. Dacă situația dumneavoastră materială nu vă permite să plătiți onorariul avocatului, puteți solicita acordarea de asistență juridică gratuită.
 • Dacă sunteți condamnat, înseamnă că ați fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii dincolo de orice îndoială. Dacă ați fost condamnat de către instanța districtuală, aveți dreptul să atacați hotărârea de condamnare sau pedeapsa. Dacă sunteți achitat, procesul penal s-a încheiat și nu se mai pot lua alte măsuri împotriva dumneavoastră.
 • Dacă ați fost condamnat de către o curte cu jurați pentru o infracțiune judecată în instanță, nu există dreptul automat de a introduce o cale de atac și ar trebui să vă consultați avocatul cu privire la demersurile ulterioare.

Veți găsi în fișele informative detalii privind toate aceste etape ale procesului penal și privind drepturile dumneavoastră. Aceste informații nu înlocuiesc asistența juridică și servesc exclusiv ca orientări.

Rolul Comisiei Europene

Comisia Europeană nu are niciun rol în procedurile penale din statele membre și nu vă poate acorda asistență dacă doriți să faceți plângere. Fișele informative indică modul de depunere a unei plângeri și organele cărora vă puteți adresa.

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie

1 - Obținerea de asistență juridică

2 – Drepturile mele pe parcursul cercetării unei infracțiuni

 • Arestarea
 • Interogatoriul și cercetările efectuate de poliție
 • Perchezițiile
 • Prima ședință de judecată
 • Pregătirea pentru proces sau luarea deciziei de a pleda „vinovat” înainte de proces

3 – Drepturile mele în timpul procesului

4 - Drepturile mele după încheierea procesului

5 - Contravenții rutiere

Ultima actualizare: 18/01/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.