Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.

Inculpați (proceduri penale)

Letonia

Este foarte important să beneficiaţi de asistenţă juridică independentă dacă sunteţi implicat în vreun fel într-un proces penal. Fişele informative vă arată când şi în ce circumstanţe aveţi dreptul să fiţi reprezentat de un avocat, precum şi ce poate face acesta pentru dumneavoastră. Această fişă informativă generală vă arată cum puteţi găsi un avocat şi cum pot fi acoperite costurile asistenţei juridice în cazul în care nu vă puteţi permite să plătiţi pentru serviciile unui avocat.

Conținut furnizat de
Letonia

Cum găsiţi un avocat

Dacă aveţi nevoie de un avocat, contactaţi Consiliul Baroului din Letonia. Aici puteţi găsi o listă a avocaţilor care practică dreptul în Letonia.

Indiferent dacă vă aflaţi sau nu în arest preventiv, puteţi informa autoritatea responsabilă cu derularea procedurilor (anchetator/procuror/instanţă) că doriţi să obţineţi asistenţă juridică. Veţi primi informaţii cu privire la avocaţii din oficiu sau un avocat din oficiu va fi notificat în acest sens şi vă va acorda asistenţă juridică.   

Cea mai bună opţiune este angajarea de către dumneavoastră sau rudele dumneavoastră a unui avocat, care se va ocupa de cauza dumneavoastră atât timp cât este necesar. 

Cum plătiţi onorariul unui avocat

Serviciile avocatului trebuie să fie plătite; clientul şi avocatul încheie un acord scris cu privire la remuneraţie. Dacă nu aţi angajat un avocat, statul vă va oferi asistenţa juridică necesară, ale cărei costuri vor fi plătite din bugetul de stat.

Linkuri relevante

Codul de procedură penală

Legea privind Asociaţia Baroului

Legea privind asistenţa juridică oferită de stat

Regulamentul privind asistenţa juridică oferită de stat

Asociaţia Baroului din Letonia

Autoritatea pentru asistenţă juridică gratuită

Ultima actualizare: 11/08/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.