Inculpați (proceduri penale)

Letonia

Conținut furnizat de
Letonia

Cum sunt sancționate contravențiile rutiere?

Dacă ați depășit viteza legală (50 km/h în orașe și 90 km/h în afara acestora) cu până la 20 km/h, un agent de poliție poate să vă dea un avertisment sau să vă sancționeze cu o amendă de 5 LVL.

Dacă ați depășit viteza legală cu 21-30 km/h, un agent de poliție poate să vă dea un avertisment sau să vă sancționeze cu o amendă de 20 LVL.

Valoarea amenzii crește cu cât depășiți mai mult viteza legală, putând ajunge până la 300 LVL, și poate fi însoțită de reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 3-6 luni.

Dacă ați parcat neregulamentar, un agent de poliție poate să vă sancționeze cu o amendă de 20 LVL.

Dacă nu aveți asupra dumneavoastră permisul de conducere, documentele de înmatriculare a autovehiculului, certificatul de inspecție tehnică periodică etc. atunci când conduceți autovehiculul, un agent de poliție poate să vă dea un avertisment sau să vă sancționeze cu o amendă de 2 LVL.

Dacă ați condus fără să aveți farurile aprinse pe timpul zilei, un agent de poliție poate să vă dea un avertisment sau să vă sancționeze cu o amendă de 5 LVL. Pentru aceeași încălcare pe timpul nopții/în condiții de vizibilitate redusă, un agent de poliție poate să vă sancționeze cu o amendă de 30 LVL.

Dacă dumneavoastră sau pasagerul dumneavoastră nu purtați centură de siguranță atunci când conduceți autovehiculul, un agent de poliție poate să vă dea un avertisment sau să vă sancționeze cu o amendă de 20 LVL.

Agentul de poliție întocmește procesul-verbal al contravenției și poate lua pe loc o decizie privind sancțiunea aplicată. Puteți contesta sancțiunea la o autoritate superioară în termen de o lună de la comunicarea deciziei. Decizia ulterioară poate fi contestată din nou la instanța administrativă districtuală. Calea de atac trebuie să fie introdusă în termen de o lună.

Poliția municipală sancționează încălcările normelor rutiere de către pietoni. Puteți fi sancționat cu o amendă de la 5 la 20 LVL. Puteți contesta această măsură la instanța administrativă districtuală în termen de o lună.

Dacă ați condus sub influența alcoolului, având o alcoolemie de 0,2 – 0,5‰, și dețineți permisul de conducere de mai puțin de doi ani, un agent de poliție/un judecător din cadrul instanței districtuale/ municipale vă sancționează cu o amendă de 100 – 200 LVL și dispune reținerea permisului dumneavoastră de conducere timp de trei luni. Puteți ataca această decizie în termen de o lună la o autoritate superioară, iar, ulterior, la instanța administrativă districtuală (pentru amenzile impuse de un agent de poliție)/la instanța regională (pentru amenzile impuse de un judecător).

Vor fi contravențiile înscrise în cazierul meu?

Sancțiunile administrative sunt înscrise în cazierul dumneavoastră. Informațiile referitoare la astfel de sancțiuni sunt stocate fără a vi se cere consimțământul în acest sens în baza de date activă a registrului Centrului de informații al Ministerului Afacerilor Interne din Letonia timp de un an de la aplicarea lor, fiind transferate apoi în arhivele registrului.

Linkuri relevante

Codul rutier

Codul contravențiilor administrative

Legea privind procedurile administrative

Legea privind poliția

Legea privind registrul cazierelor

Poliția Națională

Direcția pentru siguranța rutieră

Ultima actualizare: 03/10/2022

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.