Defendants (criminal proceedings)

Malta

These factsheets explain what happens when a person is suspected or accused of a crime which is dealt with by a trial in court.

Conținut furnizat de
Malta
If you are the victim of a crime, you can find full information about your rights here.

Summary of the criminal process

You will always be arraigned before the Court of Magistrates. If you are arraigned under arrest, the Court must first decide whether your continued detention is founded on a provision of law and then inform you that you may request bail. If you are not arraigned under arrest, you will be notified of the charges and of the date when you must appear in court for the first hearing.

There are three different types of trials depending on the seriousness of the charges brought against you:

Summary proceedings before the Court of Magistrates

  • Arraignment
  • Prosecution's case conducted by the Executive Police
  • Defence's case
  • Final Submissions
  • Judgement

Proceedings before the Court of Magistrates following the compilation of evidence

  • Arraignment
  • Prosecution's case conducted by the Executive Police and the Attorney General
  • Defence's case
  • Final Submissions
  • Judgement

Trial by jury

  • Preliminary pleas and pleas relating to the admissibility of evidence
  • Reading out of the bill of indictment
  • Address by the Prosecution
  • Prosecution's case conducted by the Attorney General
  • Defence's case
  • Reply by the Prosecution
  • Rejoinder by the Defence
  • Summing-up
  • Verdict
  • Sentence

Details about all of these stages in the process and about your rights can be found in the factsheets. This information is not a substitute for legal advice and is intended to be for guidance only.

Role of the European Commission

Please note that the European Commission has no role in criminal proceedings in Member States and cannot assist you if you have a complaint.  Information is provided in these factsheets about how to complain and to whom.

Click on the links below to find the information that you need

1 - My rights during investigation

2 - My rights during trial

3 - My rights after trial

Last update: 23/03/2023

The national language version of this page is maintained by the respective Member State. The translations have been done by the European Commission service. Possible changes introduced in the original by the competent national authority may not be yet reflected in the translations. The European Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice to see copyright rules for the Member State responsible for this page.

1 - Drepturile mele pe parcursul anchetei

A. Dacă sunt cetățean străin, acest lucru are vreo incidență asupra anchetei?

Se poate iniția o acțiune penală împotriva oricărei persoane care comite o infracțiune și asupra căreia au competență autoritățile malteze. Procedurile urmate în timpul anchetei sunt aceleași atât pentru cetățenii maltezi, cât și pentru resortisanții străini. Cu toate acestea, legea garantează anumite drepturi persoanelor care nu sunt resortisanți maltezi sau care nu au reședința în Malta, în principal dreptul la un interpret atunci când suspectul nu înțelege și nu vorbește limba malteză și dreptul persoanei de a comunica cu autoritățile consulare pe perioada privării de libertate.

B. Care sunt etapele anchetei?

i. Etapa de colectare a probelor/Competența anchetatorilor

Acțiunea penală se inițiază atunci când poliția primește un raport, o informație sau o plângere. Odată ce poliția este informată prin unul dintre aceste mijloace, aceasta își demarează ancheta prin colectarea de probe pentru a stabili dacă a fost comisă o infracțiune și cine trebuie să fie considerat responsabil pentru comiterea infracțiunii respective.

În acest scop, legea împuternicește poliția să oblige orice persoană care ar putea deține orice informație cu privire la infracțiunea care face obiectul anchetei să furnizeze astfel de informații. Aceasta include colectarea de probe materiale și luarea de declarații ale martorilor.

ii. Custodia poliției

Odată ce s-a stabilit că există o suspiciune rezonabilă că o persoană a comis o infracțiune, poliția poate solicita magistratului să emită un mandat de arestare împotriva suspectului. Există, de asemenea, circumstanțe în care poliția poate aresta o persoană în scopul anchetării, fără a avea nevoie de un mandat emis de un magistrat.

În momentul arestării suspectului, acesta este informat cu privire la drepturile sale într-o limbă pe care o înțelege, inclusiv cu privire la motivul arestării, dreptul de a păstra tăcerea și dreptul de a consulta un avocat liber ales. De asemenea, li se înmânează o copie a scrisorii prin care le sunt prezentate drepturile.

În această perioadă, poliția poate efectua percheziții asupra persoanei aflate în custodie pentru a găsi orice obiect care poate servi drept probă în legătură cu infracțiunea sau în cazul în care există suspiciunea că persoana ar putea reprezenta un pericol pentru ea însăși sau pentru alte persoane sau poate avea în posesie un obiect pe care l-ar putea utiliza pentru a se sustrage din custodie.

Poliția poate, de asemenea, să colecteze probe biologice și amprente. ADN-ul poate fi prelevat și înregistrat, cu acordul corespunzător. În cazul în care persoana refuză să i se preleveze amprentele, aceasta poate fi obligată să accepte prin intermediul unui ordin emis de un magistrat. Cu toate acestea, înregistrarea ADN-ului nu poate fi obligatorie.

iii. Interogatoriul

Suspectul poate fi interogat de poliție în legătură cu o infracțiune care face obiectul anchetei. În timpul interogatoriului, poliția poate adresa orice întrebare care o poate ajuta să colecteze informații ce pot fi prezentate ca probe, atât în apărarea, cât și împotriva suspectului. În timpul interogatoriului, suspectul poate solicita să fie însoțit de un avocat liber ales.

iv. Arestarea preventivă

În conformitate cu legislația Maltei, o persoană nu poate fi reținută în arest pentru o perioadă mai lungă decât este necesar și, în orice caz, nu mai mult de patruzeci și opt (48) de ore. În cursul acestei perioade de arest, poliția ar trebui să stabilească dacă intenționează să aducă imediat suspectul în fața unei instanțe în stare de arest sau dacă va elibera persoana, pe motiv că nu mai există suspiciuni rezonabile, sau dacă intenționează să investigheze în continuare cazul înainte de a decide să sesizeze instanța.

C. Ce drepturi am pe parcursul anchetei?

i. Pot beneficia de serviciile unui interpret/traducător?

Dacă nu vorbiți sau nu înțelegeți limba vorbită de poliție sau de alte autorități competente, aveți dreptul de a fi asistat de un interpret, în mod gratuit.

Interpretul vă poate ajuta să comunicați cu avocatul dumneavoastră și are obligația de a păstra confidențialitatea comunicării respective.

Aveți dreptul la traducerea cel puțin a pasajelor relevante din documentele esențiale, inclusiv ordinul de arestare sau de arest preventiv emis de un judecător sau de un magistrat, învinuirea sau punerea sub acuzare, precum și orice hotărâre judecătorească. În unele situații, este posibil să vi se ofere o traducere orală sau un rezumat.

ii. Pot avea acces la informații și la dosar?

Dacă sunteți arestat și reținut, dumneavoastră sau avocatul dumneavoastră aveți dreptul de acces la documentele esențiale de care aveți nevoie pentru a contesta arestarea sau reținerea.

În cazul în care cauza dumneavoastră este trimisă în instanță, dumneavoastră sau avocatul dumneavoastră aveți dreptul de acces la probele materiale în apărarea sau împotriva dumneavoastră.

iii. Pot beneficia de serviciile unui avocat și pot informa o terță persoană despre situația mea?

Aveți dreptul de a beneficia de serviciile unui avocat pe durata reținerii. Acest drept intră în vigoare din momentul în care sunteți reținut și înainte de a fi interogat.

Aveți dreptul de a vi se pune la dispoziție o listă de avocați și o listă de procuratori juridici din care puteți alege unul care să vă asiste sau, altfel, aveți dreptul de a alege să fiți asistat de un avocat din oficiu. În acest din urmă caz, asistența juridică este gratuită.

Poliția nu poate sugera numele unui avocat pe care îl puteți angaja în timpul arestării sau al reținerii.

Cel târziu cu o oră înainte de începerea interogatoriului, dumneavoastră și avocatul dumneavoastră aveți dreptul de a fi informați cu privire la presupusa infracțiune care face obiectul interogatoriului dumneavoastră. Aceste informații ar trebui să vă fie puse la dispoziție cu cel puțin o oră înainte de începerea interogatoriului.

Odată ce sunteți reținut, aveți dreptul de a vă întâlni și de a comunica în particular cu avocatul care vă reprezintă, chiar înainte de a fi interogat de poliție.

Aveți dreptul ca avocatul să fie prezent alături de dumneavoastră și ca acesta să participe efectiv la interogatoriul dumneavoastră.

Întregul interogatoriu, toate răspunsurile date și procedurile referitoare la interogarea persoanei suspectate sau acuzate ar trebui să fie înregistrate prin mijloace audiovizuale, atunci când acest lucru este considerat posibil de către ofițerul care efectuează interogatoriul; aveți dreptul de a primi o copie a înregistrării după încheierea interogatoriului.

Aveți dreptul ca avocatul dumneavoastră să participe la oricare dintre următoarele acte de anchetă sau de colectare a probelor:

  1. alinierea suspecților în scopul identificării;
  2. confruntări;
  3. reconstituiri ale locului faptei.

Confidențialitatea comunicării cu avocatul dumneavoastră în exercitarea dreptului dumneavoastră de a beneficia de serviciile unui avocat ar trebui respectată.

Odată ce ați fost arestat, ar trebui să fiți informat cu privire la dreptul dumneavoastră de a informa cel puțin o persoană, cum ar fi o rudă, un profesor sau orice altă persoană aleasă de dumneavoastră, că ați fost privat de libertate.

În anumite cazuri prevăzute de lege, dreptul de a informa o altă persoană cu privire la reținerea dumneavoastră poate fi restricționat temporar.

În astfel de cazuri, poliția vă va informa în consecință.

Dacă sunteți cetățean străin, puteți informa poliția dacă doriți ca autoritatea consulară sau ambasada țării dumneavoastră să fie informată cu privire la reținerea dumneavoastră.

De asemenea, puteți alege să informați poliția dacă doriți să contactați un funcționar al autorității consulare sau al ambasadei țării dumneavoastră.

iv. Pot beneficia de asistență judiciară?

Poliția vă va întreba ce avocat sau procurator juridic doriți să angajați pentru asistență. De asemenea, poliția vă va întreba dacă doriți să fiți asistat de un avocat din oficiu. Dacă alegeți să fiți asistat de un avocat din oficiu, asistența va fi oferită gratuit.

Pe durata arestării, asistența juridică este limitată la o oră înainte de interogatoriu. De asemenea, puteți solicita asistență juridică prin telefon.

v. Ce este important de știut în ceea ce privește:

a. Prezumția de nevinovăție

Fără a aduce atingere oricărei măsuri preventive care poate fi luată în interesul administrării justiției, orice persoană este prezumată nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri definitive și irevocabile de către instanța sesizată cu cauza, prin care se stabilește dacă persoana respectivă a comis sau nu infracțiunea.

b. Dreptul de a păstra tăcerea și de a nu se autoincrimina

Atunci când sunteți interogat de poliție sau de alte autorități competente, aveți dreptul de a păstra tăcerea și de a nu vă autoincrimina.

Avocatul dumneavoastră vă poate ajuta să luați o decizie în această privință.

c. Sarcina probei

Sarcina probei pentru stabilirea vinovăției persoanei suspectate sau acuzate îi revine parchetului, cu excepția cazurilor specifice în care legea impune ca anumite fapte specifice să fie dovedite de persoana respectivă.

Orice îndoială justificată privind vinovăția ar trebui să fie în beneficiul persoanei suspectate sau acuzate, inclusiv în cazurile în care instanța evaluează dacă persoana acuzată ar trebui să fie achitată.

Persoana suspectată sau acuzată poate contesta probele aduse împotriva sa. În cazul în care probele implică martori, persoana îi poate audia încrucișat sau își poate aduce propriii martori pentru a le contesta mărturiile.

În cazul probelor documentare, persoana suspectată sau acuzată poate audia încrucișat martorul sau experții judiciari care au prezentat aceste documente sau poate aduce propriii martori pentru a contesta probele respective. Cu toate acestea, nu puteți prezenta propriul raport de expertiză. Un raport de expertiză poate fi contestat numai prin intermediul unei audieri încrucișate a expertului judiciar în legătură cu constatările sau cu competența acestuia.

Persoana suspectată sau acuzată poate, de asemenea, să citeze martori și să prezinte probe documentare pentru a-și susține apărarea.

În cazul în care procesul este judecat de către instanța penală, legea stabilește un termen, care curge din momentul în care persoana acuzată primește rechizitoriul, în care aceasta trebuie să indice martorii și toate celelalte probe pe care intenționează să le prezinte în apărarea sa în timpul procesului. Nu există o astfel de restricție atunci când procesul are loc în fața Curții Magistraților.

vi. Ce garanții specifice sunt prevăzute pentru copii?

În cazul în care martorul sau victima unei presupuse infracțiuni este minor, practica poliției și a instanțelor prevede ca, pe cât posibil, minorii să nu fie citați să se prezinte în instanță; totuși, acest lucru nu este întotdeauna posibil. În ceea ce privește mărturiile minorilor, instanțele recurg de obicei la videoconferințe. În cazul în care minorul este victimă, magistratul – asistat de un psiholog pentru copii – vorbește cu acesta într-o încăpere dedicată, care poate fi în clădirea instanței, prin videoconferință, astfel încât minorul să nu se afle în aceeași încăpere cu persoana acuzată. Din punct de vedere juridic, instanțele, în special Tribunalul pentru minori, au, de asemenea, competența de a numi un avocat al copilului (articolul 25 din capitolul 602 și legislația subsidiară 12.20) pentru a apăra drepturile minorului, indiferent dacă acesta este victima sau acuzatul. Acest lucru reiese în mod clar și din capitolul 602 din legislația Maltei și, cu atât mai mult, din Legea privind drepturile copilului. Acest capitol prevede, de asemenea, o locație echipată în afara clădirii instanței, denumită „casa copiilor”, în care o victimă minoră vulnerabilă poate fi intervievată, atât de către magistrat, cât și de către un grup de experți instruiți, denumiți „intervievatori ai copiilor”.

vii. Ce garanții specifice sunt prevăzute pentru persoanele suspectate vulnerabile?

În primul rând, în cazul în care se consideră necesar, din cauza stării psihologice și fizice a suspectului sau a naturii infracțiunii, ca persoana arestată să fie reținută în custodia poliției în timpul anchetei, aceasta este plasată sub „supraveghere permanentă”, un ofițer de poliție asigurând paza fizică a celulei 24/7, în interesul superior al sănătății persoanei reținute. Ca și în cazul tuturor persoanelor suspectate sau arestate, dacă persoana solicită orice tip de asistență medicală, aceasta este acordată imediat, inclusiv transportul la o clinică sau la un spital, în funcție de circumstanțe. În cazul în care un medic declară, după ce a examinat aceeași persoană suspectată vulnerabilă, că aceasta nu ar trebui să fie ținută într-o celulă, anchetatorul este informat imediat și se iau măsuri de remediere (cum ar fi acordarea unei cauțiuni a poliției) în consecință.

D. Care sunt termenele legale în cadrul anchetei?

Termenele legale în cadrul anchetei depind în primul rând de natura infracțiunii. Fiecare infracțiune este pasibilă de o pedeapsă în conformitate cu Codul penal. De exemplu, prescripția în temeiul articolului 688 din capitolul 9 din legislația Maltei stabilește parametrii standard pentru termenele legale în care poate fi anchetată o infracțiune. La expirarea acestui termen, se aplică prescripția, iar anchetarea respectivei infracțiuni de către poliție se prescrie. De asemenea, trebuie menționat faptul că, în conformitate cu articolul 692 din capitolul 9 din legislația Maltei, în cazul în care, în orice cauză penală, identitatea presupusului autor al infracțiunii este necunoscută, nu din cauza vreunui viciu din partea anchetatorului, prescripția nu începe să curgă. Un exemplu în acest sens ar putea fi un caz de omor în care există o victimă, dar nu există niciun indiciu cu privire la cine ar putea fi ucigașul.

E. În ce constau pregătirile premergătoare procesului, inclusiv alternativele la arestarea preventivă și posibilitățile de transfer în statul membru de origine (ordinul european de supraveghere judiciară)?

Pregătirile pe care poliția ar trebui să le facă înainte ca audierea cauzei să poată începe în instanță includ:

  • citarea martorilor în cauză;
  • în cazul în care persoana este pusă sub acuzare prin citație, agentul de urmărire penală ar trebui să se asigure că citația care conține acuzațiile aduse împotriva acuzatului este comunicată conform legii;
  • cu excepția cazului în care infracțiunea implică în mod direct biroul procurorului general, agentul de urmărire penală ar trebui să discute cazul și, mai precis, acuzațiile cu biroul respectiv, în special atunci când cazul este complicat;
  • în cazul în care persoana este pusă sub acuzare în stare de arest, agentul de urmărire penală ar trebui să informeze apărătorul acuzatului, iar acuzatul va fi escortat în instanță de către poliție.

Alternativele la arestarea preventivă includ cazurile în care persoana este pusă sub acuzare prin citație sau în care persoanei i se acordă cauțiunea poliției până în momentul în care anchetatorul își încheie ancheta, iar persoana este ulterior pusă sub acuzare fie în stare de arest, fie prin citație.

Posibilitatea transferurilor către statul de origine implică proceduri ad-hoc care intră în sfera de competență a procurorului general. Aceste proceduri se aplică numai în cazuri specifice, de exemplu o cerere de extrădare sau o cerere a unui condamnat care execută o pedeapsă cu închisoarea adresată autorităților locale competente și autorităților din țara de reședință pentru a-și continua executarea pedepsei în propria țară.

Ultima actualizare: 04/05/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

2 - Drepturile mele pe parcursul procesului

A. Unde va avea loc procesul?

Procesul are loc la Curtea de Justiție din Valletta. În funcție de gravitatea acuzațiilor împotriva dumneavoastră, procedurile sunt introduse în fața Curții Magistraților în calitate de instanță penală, în cazul în care infracțiunea este de competența sa, sau în fața Curții Magistraturii în calitate de instanță de anchetă, în cazul în care infracțiunea nu este de competența Curții Magistraților în calitate de instanță penală.

Odată ce ancheta este finalizată la Curtea Magistraților în calitate de instanță de anchetă, se va decide dacă infracțiunea urmează să fie judecată de Curtea Magistraților în calitate de instanță penală sau de Curtea Penală, și anume de un juriu. În orice caz, se va pronunța o hotărâre care fie va condamna persoana declarată vinovată la pedeapsa relevantă, fie o va achita.

B. Pot fi modificate capetele de acuzare? Dacă da, am dreptul să fiu informat în această privință?

Da, capetele de acuzare pot fi modificate. În general, dacă acest lucru se întâmplă și modificările sunt semnificative, se vor pronunța noi capete de acuzare împotriva persoanei și se va efectua o nouă examinare în instanță. Probele sunt prezentate din nou, cu excepția cazului în care persoana în cauză renunță la această posibilitate.

C. Care sunt drepturile mele atunci când mă prezint în instanță?

Când vă prezentați în instanță aveți dreptul de a fi asistat de un avocat ales de dumneavoastră, iar dacă nu dispuneți de mijloacele necesare, de un avocat desemnat din oficiu. De asemenea, puteți alege să vă apărați singur. Un alt drept este acela că se presupune că sunteți nevinovat până când o instanță nu vă declară vinovat. Aveți dreptul de a fi asistat de un interpret, de a adresa întrebări martorilor acuzării și de a vă interoga proprii martori. De asemenea, aveți dreptul de a alege să nu depuneți mărturie în cadrul procedurii inițiate împotriva dumneavoastră.

i. Ar trebui să mă prezint în fața instanței? În ce condiții pot fi absent în cursul procedurii judiciare?

Da, ar trebui să fiți întotdeauna prezent la ședințele de judecată, deoarece sistemul nostru nu recunoaște procesele în lipsă. Dacă nu vă puteți prezenta din motive de boală, din cauza unei călătorii sau din orice alt motiv, ar trebui să depuneți o cerere în instanță prin intermediul avocatului dumneavoastră.

ii. Am dreptul la un interpret și la traducerea documentelor?

Dacă magistratul cunoaște limba vorbită de martor, acesta poate traduce mărturia în limba în care se desfășoară procedura scrisă; în celelalte cazuri sau la cererea dumneavoastră, va fi angajat un interpret autorizat.

iii. Am dreptul la un avocat?

În timpul ședinței de judecată, unul dintre drepturile dumneavoastră este acela de a fi asistat de un avocat ales și remunerat de dumneavoastră sau de un avocat desemnat de instanță ca avocat din oficiu.

În cazul în care nu dispuneți de mijloacele financiare necesare pentru a plăti avocatul ales de dumneavoastră, trebuie să depuneți cererea fie la judecător, care o va înregistra în dosarul cauzei, fie la organismul maltez de asistență juridică, acesta urmând să depună în numele dumneavoastră o cerere de asistență din partea unui avocat din oficiu.

În cazul procedurilor sumare, judecătorul, după examinarea cererii dumneavoastră, dispune să fiți asistat de avocatul din oficiu care lucrează în ziua respectivă.

În cadrul procedurilor de obținere a probelor și/sau al proceselor penale, cererile de desemnare a unui avocat din oficiu pot fi adresate judecătorului, care va înainta cererea organismului maltez de asistență juridică, iar acesta, la rândul său, va depune o notă în care este indicat avocatul care vă va asista. În celelalte cazuri, puteți solicita organismului maltez de asistență juridică să depună o cerere în numele dumneavoastră. Avocatul din oficiu nu poate fi schimbat decât în cazul în care există un impediment legitim.

iv. Ce alte drepturi procedurale mai am? (de exemplu, prezentarea suspecților în fața instanței)

O persoană are dreptul de a-și cita martorii pentru a depune mărturie. Orice persoană cu discernământ poate fi citată ca martor, cu excepția cazului în care se invocă un motiv împotriva competenței sale.

În ceea ce privește drepturile persoanelor suspectate sau acuzate, mai multe informații sunt disponibile la articolele 534A-534AG din Linkul se deschide într-o fereastră nouăCodul penal, capitolul 9 din legislația Maltei. Pe lângă toate cele menționate cu privire la arestarea sau detenția unei persoane în orice etapă a procedurii penale, orice document aflat în posesia poliției cu privire la cazul respectiv și care este esențial pentru o contestare eficientă a legalității arestării sau detenției ar trebui să fie pus la dispoziția persoanei arestate sau a avocatului acesteia.

D. Sancțiuni penale posibile

Sancțiunile penale care pot fi pronunțate în cazul în care sunteți declarat vinovat sunt:

  1. încarcerarea;
  2. încarcerarea solitară;
  3. interdicția;
  4. o amendă.

Pedepsele care pot fi pronunțate dacă sunteți declarat vinovat de o contravenție sunt:

  1. detenția;
  2. o amendă;
  3. o mustrare sau un avertisment.

Pot fi pronunțate, de asemenea, sancțiuni alternative, cum ar fi: măsurile de probațiune, pedepsele cu suspendarea executării și serviciul în folosul comunității.

Ultima actualizare: 04/05/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

3 - Ce drepturi am după terminarea procesului?

Pot contesta hotărârea pronunțată de instanță?

Persoana care a fost condamnată pentru că a fost găsită vinovată poate întotdeauna introduce o cale de atac împotriva condamnării și, uneori, împotriva pedepsei, cu excepția cazului în care această pedeapsă este stabilită prin lege. Calea de atac nu poate niciodată să ducă la pronunțarea unei pedepse mai severe. Inculpatul poate, de asemenea, să introducă o cale de atac împotriva hotărârii de condamnare pe motiv de alienare mintală. În anumite cazuri, instanța poate dispune, de asemenea, rejudecarea cauzei.

B. Ce alte demersuri pot face?

Dacă ați fost condamnat(ă), puteți depune o cere la președinție pentru a fi grațiat(ă). Grațierea este un instrument discreționar foarte puternic, reglementat de articolul 93 din Constituția Maltei, și este încredințat puterii executive a statului, mai exact președintelui țării. În acest caz, președintele, prin intermediul cabinetului, își asumă o competență conferită în mod obișnuit puterii judecătorești.

În general, grațierea poate opri efectele unei condamnări penale, de exemplu prin dispunerea eliberării imediate a unui deținut care execută o pedeapsă cu închisoarea. Președintele poate, de asemenea, în conformitate cu articolul 93 din Constituție, să înlocuiască pedeapsa pronunțată cu una mai puțin severă sau să acționeze în alt mod ca urmare a unei modificări a legii prin care pedeapsa relativă a fost redusă.

C. Care sunt consecințele în cazul în care sunt condamnat(ă)?

Consecințele unei condamnări penale pot fi: obligarea la plata unei amenzi, încarcerarea, înscrierea condamnării în cazierul judiciar și afectarea reputației personale.

I. Cazierul judiciar

Orice condamnare pronunțată de instanțele penale este înregistrată în cazierul judiciar al persoanei găsite vinovate, cu excepția cazului în care:

  1. condamnarea este pentru o contravenție;
  2. persoana condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni are mai puțin de optsprezece ani în momentul săvârșirii infracțiunii;
  3. persoana condamnată este grațiată de către președintele Maltei pentru condamnarea în cauză;
  4. se emite un ordin în temeiul Legii privind probațiunea;
  5. persoana fără antecedente penale este găsită vinovată de săvârșirea unei infracțiuni pasibile de o amendă de mai puțin de 200 EUR, pe care o plătește.

Înregistrările în cazierul judiciar se radiază după expirarea termenelor stabilite în a doua anexă a Linkul se deschide într-o fereastră nouăOrdonanței privind certificatele de conduită (capitolul 77).

Beneficiul neînregistrării condamnării în cazierul judiciar, menționat anterior, nu le este acordat infractorilor recidiviști pentru infracțiunile de furt, fraudă, vânzare sau trafic de medicamente cu încălcarea dispozițiilor Ordonanței privind drogurile periculoase sau ale Ordonanței privind profesiile medicale și cele asimilate acestora, și nici persoanelor condamnate pentru infracțiunile enumerate în anexa III la ordonanță (cum ar fi infracțiunile împotriva securității guvernului), mărturie mincinoasă și jurământul fals sau pentru oricare altă infracțiune care presupune un abuz de încredere.

v. Executarea pedepsei, transferul deținuților, probațiunea și sancțiunile alternative

Pe lângă condamnările la închisoare și/sau amenzi, există și alte sancțiuni alternative. Acestea sunt măsurile de probațiune, pedepsele cu suspendarea executării și serviciul în folosul comunității.

O persoană străină care a fost condamnată la închisoare în Malta poate, în anumite circumstanțe, să execute pedeapsa în țara sa de reședință, în temeiul Linkul se deschide într-o fereastră nouăConvenției europene privind transferul persoanelor condamnate (ETS nr. 112) și al Linkul se deschide într-o fereastră nouăDeciziei-cadru 2008/909/JAI a Consiliului, după caz.

Ultima actualizare: 04/05/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.