Inculpați (proceduri penale)

Suedia

Este foarte important să beneficiați de asistență juridică independentă dacă sunteți implicat în vreun fel într-un proces penal. Fișele informative vă arată când și în ce condiții aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat și în ce mod acesta vă poate fi util. Această fișă informativă generală vă arată cum puteți găsi un avocat și cum pot fi acoperite costurile asistenței juridice în cazul în care nu vă puteți permite să plătiți pentru serviciile unui avocat.

Conținut furnizat de
Suedia

Dreptul de a fi reprezentat de un avocat public al apărării

Dacă instanța solicită plasarea dumneavoastră în detenție, vi se va numi imediat un avocat public al apărării. Pe de altă parte, dacă nu ați fost plasat în detenție, nu puteți beneficia de un avocat public al apărării până la începerea procedurilor penale. Cu toate acestea, aveți întotdeauna dreptul de a fi reprezentat de un avocat public al apărării dacă sunteți suspectat de săvârșirea unei infracțiuni care se pedepsește cu minimum șase luni de închisoare. De asemenea, aveți dreptul de a fi reprezentat de un avocat public al apărării și în alte situații.

Cum găsesc un avocat

Dacă doriți să fiți reprezentat de un anumit avocat, aveți dreptul să solicitați numirea acestuia în calitate de avocat public al apărării. În caz contrar, instanța districtuală numește un avocat public al apărării pentru dumneavoastră. În acest caz, persoana respectivă va fi aleasă din rândul avocaților care îndeplinesc de regulă funcția de avocat public al apărării în cadrul instanței districtuale în cauză. Fiecare instanță districtuală dispune de o listă de avocați locali care îndeplinesc de regulă funcția de avocat public al apărării.

De asemenea, puteți căuta un avocat specializat în materie penală pe site-ul internet al Asociației Barourilor din Suedia.

Cum plătesc onorariul unui avocat

În cazul în care instanța numește un avocat public al apărării, onorariul acestuia se plătește, în general, din fonduri publice. Dacă sunteți găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de care sunteți suspectat, în funcție de situația dumneavoastră financiară, va trebui să returnați integral sau parțial onorariul în cauză. Cuantumul onorariilor este stabilit de instanță.

Dacă doriți să fiți reprezentat de un avocat care profesează într-o altă regiune a țării decât cea în care se află sediul instanței în cauză, trebuie să suportați cheltuielile de transport ale avocatului și timpul pierdut cu ocazia deplasării.

De asemenea, puteți alege să fiți reprezentat de un avocat privat al apărării. În acest caz, va trebui să suportați integral onorariul avocatului. Cu toate acestea, dacă sunteți achitat, este posibil să vi se returneze integral sau parțial cheltuielile suportate.

Linkuri relevante

Asociația Barourilor din Suedia

Autoritatea Națională pentru Asistență Juridică

Ultima actualizare: 09/11/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.