Inculpați (proceduri penale)

Dacă sunteți suspectat sau acuzat de săvârșirea unei infracțiuni, aceste fișe informative vă prezintă desfășurarea procesului penal și a diferitelor sale etape. Acestea arată care sunt drepturile și obligațiile dumneavoastră în fiecare etapă, din momentul cercetărilor efectuate înainte de proces până după încheierea acestuia. Fișele informative vă oferă de asemenea informații privind soluționarea delictelor minore, cum ar fi contravențiile rutiere.

Dacă sunteți suspectat sau acuzat de săvârșirea unei infracțiuni, aveți anumite drepturi garantate prin lege care trebuie să fie respectate. Este necesar să le cunoașteți și veți dori de asemenea să fiți pe deplin informat cu privire la procedurile desfășurate în diferitele etape ale procesului penal. Fișele informative conțin informații-cheie, precum: ce autorități efectuează cercetările, cum puteți obține consiliere juridică, care sunt rolurile și drepturile diferitelor instituții și autorități, care sunt termenele care trebuie respectate pe parcursul procesului penal și de ce tip de asistență puteți beneficia. Veți găsi de asemenea informații privind obligațiile dumneavoastră pe parcursului procesului penal.

Având în vedere că procedurile variază de la o țară la alta, este important să înțelegeți procesul și să cunoașteți pe deplin care sunt drepturile și obligațiile dumneavoastră. În timp ce citiți aceste fișe informative luați la cunoștință rolurile părților și eventualele termene aplicabile.

Următoarele fișe informative vă prezintă cele mai importante etape ale procedurilor penale în fiecare stat membru, precizând care sunt drepturile dumneavoastră și ce reguli de bază trebuie să respectați pentru a vi le putea exercita.

Pentru informații detaliate de la nivel național, selectați drapelul țării care vă interesează.

Aceste informații nu înlocuiesc consilierea juridică și au exclusiv rolul de orientări. Dacă aveți nevoie de asistență, consultați-vă avocatul sau un alt specialist pentru a afla ce dispoziții se aplică situației dumneavoastră specifice.

În cadrul acestor fișe informative, orice referire la o persoană de sex masculin se aplică și pentru o persoană de sex feminin și viceversa, cu excepția cazului în care există alte precizări în context.

Ultima actualizare: 09/07/2024

Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.