Syytetyt (rikosoikeudelliset menettelyt)

Grčija

Vsebino zagotavlja
Grčija

Olen toisen valtion kansalainen. Vaikuttaako se tutkintaan?

Ei vaikuta. Elämän, kunnian ja vapauden ehdoton suoja kuuluu kaikille Kreikassa ilman kansallisuuteen, rotuun, kieleen taikka uskonnollisiin ja poliittisiin mielipiteisiin perustuvaa syrjintää.

B. Mitkä ovat tutkinnan vaiheet?

i. Todisteiden kokoamisvaihe / tutkijoiden valtuuttaminen

Esitutkinnan tarkoituksena on kerätä tarvittavat todisteet sen määrittämiseksi, onko rikosoikeudellinen menettely aloitettava.

ii. Pidätys

Henkilö, joka on pidätetty verekseltään tai pidätysmääräyksen perusteella, on saatettava toimivaltaisen tutkintatuomarin eteen 24 tunnin kuluessa pidätyksestä. Sen sijaan jos pidätys on tehty tutkintatuomarin toimipaikan ulkopuolella, pidätetty on saatettava tutkintatuomarin eteen niin pian kuin se on hänen siirtämiseensä kuluvan ajan puitteissa mahdollista. Tutkintatuomarin on joko vapautettava pidätetty henkilö tai annettava säilöönottomääräys kolmen päivän kuluessa asian vireillepanosta. Tätä määräaikaa voidaan pidentää kahdella päivällä pidätetyn pyynnöstä.

iii. Kuulustelu

Pääkuulustelun tarkoituksena on kerätä tarvittavat todisteet sen toteamiseksi, että rikos on tapahtunut, ja päättää, onko henkilö saatettava oikeuden eteen sen johdosta.

iv. Tutkintavankeus

Tutkintavankeus on sallittu vain, jos syytettyä syytetään rikoksesta eikä hänellä tiedetä olevan Kreikassa asuinpaikkaa tai hän on toteuttanut valmistelevia toimia helpottaakseen pakenemistaan tai hän on aiemmin paennut hänelle määrättyä rangaistusta tai vältellyt oikeudenkäyntiä tai jos hänet on todettu syylliseksi vankeudesta pakenemiseen tai oleskelua koskevien rajoitusten rikkomiseen ja edellä esitettyjen tietojen perusteella voidaan osoittaa, että hänen tarkoituksenaan on paeta, tai että jos hänet vapautetaan, on erittäin todennäköistä, että hän tekee lisää rikoksia, kuten vastaavista rikoksista aiemmin annetut lainvoimaiset tuomiot osoittavat. Jos syytetyn syyksi luetusta rikoksesta voidaan lain mukaan määrätä elinkautinen vankeusrangaistus tai enintään 15 vuoden pituinen vankeusrangaistus tai jos rikos on tehty toistuvasti tai rikollis- tai terroristijärjestön toiminnan puitteissa tai jos rikoksesta kärsineiden lukumäärä on suuri, tutkintavankeus voidaan määrätä myös silloin, kun teon erityispiirteiden perusteella katsotaan perustelluksi, että jos henkilö vapautetaan, on erittäin todennäköistä, että hän tekee lisää rikoksia. Teon oikeudellinen vakavuus ei yksinään ole peruste tutkintavankeuden määräämiseen.

C. Mitkä ovat oikeuteni rikostutkinnan aikana?

i. Minkälaisia tulkkaukseen ja käännöksiin liittyviä oikeuksia minulla on?

Epäillyllä tai syytetyllä, joka ei puhu tai ymmärrä kreikkaa riittävästi, on oikeus tulkkaukseen ja kaikkien olennaisten oikeudenkäyntiasiakirjojen käännöksiin.

ii. Oikeus saada tietoa ja tutustua asiakirja-aineistoon

Tutkintatuomari ilmoittaa syytetylle syytekirjelmän ja tutkinta-asiakirjojen sisällön heti kun syytetty on saapunut tai kutsuttu hänen luokseen. Syytetyllä on myös oikeus tutustua syytekirjelmään ja tutkinta-asiakirjoihin itse tai asianajajansa välityksellä. Syytetylle toimitetaan hänen kirjallisesta pyynnöstään ja hänen kustannuksellaan jäljennökset syytekirjelmästä ja tutkinta-asiakirjoista.

Iii. Oikeus asianajajaan ja oikeus ilmoittaa tilanteesta kolmannelle henkilölle

Syytetyllä on oikeus siihen, että häntä avustaa puolustuksessa asianajaja, myös silloin kun istuntoon osallistuu todistajia tai muita syytettyjä. Syytettyä ei missään tapauksessa saa estää pitämästä yhteyttä asianajajaansa. Tällaisen yhteydenpidon on oltava täysin luottamuksellista.

iv. Minkälaisia maksuttomaan oikeusapuun liittyviä oikeuksia minulla on?

Epäillyllä tai syytetyllä on oikeus maksuttomaan oikeusapuun, myös oikeudelliseen neuvontaan ja apuun, sekä edustukseen tuomioistuimessa, asiaa koskevien säännösten mukaisesti.

v. Mitä minun on tärkeää tietää seuraavista asioista:

a) Syyttömyysolettama

Epäiltyä tai syytettyä kohdellaan syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on näytetty toteen lain mukaisesti.

b) Oikeus vaieta ja oikeus olla todistamatta itseään vastaan

Epäillyllä tai syytetyllä on oikeus vaieta ja oikeus olla todistamatta itseään vastaan. Oikeutta vaieta ja oikeutta olla todistamatta itseään vastaan ei voida käyttää epäiltyä tai syytettyä vastaan.

c) Todistustaakka

Syytetty ei ole velvollinen näyttämään toteen tosiseikkoja, joihin hän vetoaa puolustuksekseen. Tuomarit ja syyttäjät ovat velvollisia tutkimaan huolellisesti kaikki todisteet, joihin syytetty on vedonnut puolustuksekseen, jos niistä on hyötyä totuuden selvittämiseksi. Kaikki syyllisyyden kyseenalaiseksi asettavat epäilyt ovat syytetyn tai epäillyn edun mukaisia.

vi. Mitkä ovat alaikäisiä koskevat erityiset suojatoimet?

Alaikäisellä, joka on joutunut tiettyjen henkilökohtaiseen vapauteen kohdistuvien rikosten tai seksuaalirikoksen uhriksi, on oikeus olla läsnä kaikissa tutkintatoimissa ja tutustua asiakirja-aineistoon, vaikka hän ei olisi tuomioistuinkäsittelyssä läsnä vastaamassa syytteeseen.

vii. Mitkä ovat haavoittuvassa asemassa olevia epäiltyjä koskevat erityiset suojatoimet?

Haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille on ilmoitettava heidän oikeuksistaan sen jälkeen, kun heidän erityistarpeensa on otettu huomioon, ja joka tapauksessa oikeuksista luopumisen seurauksista.

D. Mitkä ovat tutkinnan aikaiset lakisääteiset määräajat?

Yön kesto määritellään seuraavasti: klo 20.00–6.00 1. lokakuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana ja klo 21.00–5.00 1. huhtikuuta ja 30. syyskuuta välisenä aikana.

E. Mitkä ovat oikeudenkäynnin valmistelutoimet, mukaan lukien tutkintavankeudelle vaihtoehtoiset seuraamukset ja mahdollisuus tulla siirretyksi alkuperämaahan (eurooppalainen valvontamääräys)?

Henkilö voidaan määrätä kotiarestiin, jota valvotaan sähköisesti, eli hänet voidaan tutkintatuomarin määräyksestä velvoittaa olemaan poistumatta tietystä nimenomaan määritellystä rakennuksesta tai rakennuskompleksista, joka osoitetusti on hänen olin- tai asuinpaikkansa.

Päivitetty viimeksi: 29/02/2024

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.