Syytetyt (rikosoikeudelliset menettelyt)

Grčija

Vsebino zagotavlja
Grčija

A. Missä oikeudenkäynti pidetään?

Oikeudenkäynti pidetään alueellisesti toimivaltaisen tuomioistuimen tiloissa. Oikeudenkäyntipaikkaa voidaan muuttaa, jos yleiseen järjestykseen kohdistuu vakava uhka.

B. Voivatko syytteet muuttua? Jos voivat, mitkä ovat tiedonsaantioikeuteni?

Syytteet eivät voi muuttua. Syytetty voi tutustua syyte- ja tutkinta-asiakirjoihin itse tai asianajajansa välityksellä.

C. Mitä oikeuksia minulla on oikeudenkäynnin aikana?

i. Onko minun oltava läsnä oikeudenkäynnissä? Millä edellytyksillä voin olla poissa oikeudenkäynnistä?

Syytetyn on oltava henkilökohtaisesti läsnä istunnossa, ja hän voi myös nimetä asianajajan puolustamaan itseään tuomioistuimessa sekä rikkomusten että rikosten osalta.

ii. Minkälaisia tulkkaukseen ja asiakirja-aineiston kääntämiseen liittyviä oikeuksia minulla on?

Tulkkaus on järjestettävä viipymättä, jos epäiltyä, syytettyä tai todistajaa, joka ei puhu tai ymmärrä kreikkaa, on määrä kuulla jossakin rikosoikeudellisen menettelyn vaiheessa. Tulkkausta on tarvittaessa saatavilla vastaajien ja heidän asianajajiensa välistä yhteydenpitoa varten rikosoikeudellisen menettelyn kaikissa vaiheissa.

iii. Onko minulla oikeus asianajajaan?

Kun on kyse rikoksesta, tuomioistuimen puheenjohtajan on nimettävä asianajaja niille syytetyille, joilla ei sellaista ole. Sama velvollisuus koskee nuorisotuomioistuimen tuomaria silloin, kun alaikäistä syytetään teosta, joka täysi-ikäisen suorittamana olisi rikos. Syytetty ei voi kieltäytyä puheenjohtajan nimeämän asianajajan tai nimeämien asianajajien puolustuksesta. Jos on nimetty useampi kuin yksi asianajaja, syytetty voi kuitenkin perustellulla pyynnöllä pyytää tuomioistuinta peruuttamaan yhden asianajan nimityksen, jolloin muut voivat jatkaa puolustusta.

iv. Mistä muista menettelyllisistä oikeuksista minun on oltava tietoinen (esim. epäiltyjen läsnäolo oikeudenkäynnissä)?

Jos poissa oleva todistaja ei voi saapua tuomioistuimeen, hänen oikeudenkäyntiä edeltävässä istunnossa antamansa valaehtoinen todistajanlausunto voidaan lukea tuomioistuimessa ainoastaan syytetyn tai häntä edustavan asianajajan nimenomaisella suostumuksella; tätä koskeva ilmoitus merkitään pöytäkirjaan.

D. Mahdolliset tuomiot

Vankeusrangaistus on määräaikainen ja poikkeuksellisesti elinkautinen, jos laissa nimenomaisesti niin säädetään. Määräaikainen vankeusrangaistus on enintään viisitoista vuotta ja vähintään viisi vuotta. Vapaudenmenetyksen kesto on enintään viisi vuotta ja vähintään kymmenen päivää. Ellei toisin määrätä, yhdyskuntapalveluksen kesto on enintään 720 tuntia ja vähintään sata tuntia. Taloudellinen seuraamus on enintään a) 90 päiväsakkoa, jos kyse on ensisijaisena määrättävästä rangaistuksesta yhdistettynä yhdyskuntapalvelun suorittamiseen, b) 180 päiväsakkoa vankeusrangaistuksen vaihtoehtona ja c) 360 päiväsakkoa, jos kyse on vankeusrangaistuksen lisäksi määrättävästä rangaistuksesta. Jollei erityissäännöksissä toisin määrätä, kunkin yksittäisen päiväsakon on oltava vähintään yksi euro ja enintään sata euroa.

Päivitetty viimeksi: 29/02/2024

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.