Syytetyt (rikosoikeudelliset menettelyt)

Grčija

Vsebino zagotavlja
Grčija

A. Voinko hakea muutosta tuomioon?

Kyllä, jos rikostuomioistuimen yhden tuomarin kokoonpano on määrännyt yli kahden kuukauden vankeusrangaistuksen, rikostuomioistuimen kolmen tuomarin kokoonpano on määrännyt yli neljän kuukauden vankeusrangaistuksen tai valamiestuomioistuin on määrännyt vähintään kahden vuoden vankeusrangaistuksen, tai jos nuorisotuomioistuimen yhden tai kolmen tuomarin kokoonpano on määrännyt henkilön sijoitettavaksi erityiseen nuorille tarkoitettuun säilöönottolaitokseen tai määrännyt hoitotoimenpiteitä.

B. Millaisia menettelyvaihtoehtoja muutoksenhaussa on?

Vaihtoehdot ovat seuraavat: vaatimus menettelyn kumoamisesta 15 päivän kuluessa, jos vastaaja, jolle on annettu lopullinen tuomio, ei ole voinut ylivoimaisen esteen tai muiden ylittämättömien syiden vuoksi millään tavalla ilmoittaa tuomioistuimelle määräajassa ylitsepääsemättömästä esteestä, jonka vuoksi hän ei voinut olla läsnä oikeudenkäynnissä eikä pyytää käsittelyn lykkäämistä; vaatimus päätöksen kumoamisesta, jos vastaajan asuinpaikka on ollut tuntematon tuomion antamisen ajankohtana, mutta se on ollut tiedossa syytekirjelmän tiedoksi antamisen ajankohtana.

C. Mitä seurauksia tuomiosta on?

i. Rikosrekisteri

Kaikki lainvoimaiset tuomiot merkitään rikosrekisteriin. Oikeudelliseen käyttöön tarkoitettuun jäljennökseen kirjataan kaikki tuomiot. Sitä vastoin yleiseen käyttöön tarkoitettuun jäljennökseen ei merkitä alle kuuden kuukauden vankeusrangaistuksia kolmen vuoden jälkeen, alle viiden vuoden vankeusrangaistuksia kahdeksan vuoden jälkeen eikä yli viiden vuoden vankeusrangaistuksia 20 vuoden jälkeen. Kun henkilö on täyttänyt 80 vuotta tai kun rangaistuksen lykkäämisestä on kulunut viisi vuotta, rikosrekisteri tuhotaan.

ii. Tuomion täytäntöönpano, pidätettyjen siirtäminen, rangaistuksen lykkääminen ja vaihtoehtoiset seuraamukset

Jos henkilö tuomitaan enintään kolmen vuoden vankeusrangaistukseen, tuomioistuin määrää rangaistuksen täytäntöönpanon lykkäämisestä yhdestä kolmeen vuoteen, paitsi jos se katsoo nimenomaisesti esitettyjen syiden perusteella, että rangaistuksen täytäntöönpano on ehdottoman välttämätöntä, jotta tuomittu ei tekisi uusia rikoksia.Kreikka voi tunnustaa ja panna täytäntöön toisessa EU:n jäsenvaltiossa annetun päätöksen, jossa määrätään vapausrangaistuksesta tai vapaudenmenetyksen käsittävästä turvaamistoimenpiteestä. Sama pätee sellaisen vastaavan kansallisen tuomioistuimen päätöksen tunnustamista ja täytäntöönpanoa koskevaan pyyntöön, jonka Kreikka osoittaa toiselle EU:n jäsenvaltiolle. Tuomitun on oltava tuomion antaneessa valtiossa tai täytäntöönpanovaltiossa. Kaksoisrangaistavuuden tarkistaminen on tarpeen, lukuun ottamatta tiettyjä vakavia rikoksia, joista tuomion antaneessa valtiossa voidaan määrätä vapausrangaistus, jonka enimmäiskesto on vähintään kolme vuotta.

Päivitetty viimeksi: 29/02/2024

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.