Obdolženci v kazenskem postopku

Če ste osumljeni ali obtoženi kaznivega dejanja, vas bodo ti informativni listi vodili skozi različne faze kazenskega postopka. V njih so razložene vaše pravice in obveznosti v vsaki fazi, od predkazenskega postopka do obdobja po sojenju. Informativni listi vsebujejo tudi informacije o tem, kako se obravnavajo prekrški, na primer prekrški v cestnem prometu.

Če ste osumljeni ali obtoženi kaznivega dejanja, morajo biti spoštovane določene pravice, ki so vam zagotovljene z zakonom. Te pravice morate poznati, poleg tega pa boste v različnih fazah kazenskega postopka hoteli biti popolnoma obveščeni o tem, kaj se dogaja. Informativni listi vsebujejo ključne informacije, npr. o organih, ki izvajajo preiskave, pravnem svetovanju, vlogah in pravicah različnih subjektov in uradnikov, morebitnih rokih, ki veljajo v postopku, ter pomoči, ki vam je na voljo. Našli boste tudi informacije o vaših obveznostih v postopku.

Ker se ureditev od države do države razlikuje, je pomembno, da razumete postopek in se popolnoma zavedate svojih pravic in obveznosti. Pri branju teh informativnih listov bodite pozorni na vloge in morebitne roke.

Informativni listi v nadaljevanju vas bodo vodili skozi najpomembnejše faze kazenskega postopka v vsaki državi članici. V njih so razložene pravice, ki jih imate, in temeljna pravila, ki jih morate upoštevati pri njihovem uveljavljanju.

Za podrobnejše informacije o posamezni državi izberite ustrezno zastavico.

Te informacije ne nadomeščajo pravnega svetovanja, temveč so zgolj napotki. Če potrebujete pomoč, se vedno obrnite na odvetnika ali drugega strokovnjaka, da ugotovite, kaj velja za vaš primer.

V teh informativnih listih se vsaka navedba osebe v moškem spolu šteje tudi kot navedba osebe v ženskem spolu in obratno, razen če je iz besedila jasno razvidno drugače.

Zadnja posodobitev: 09/07/2024

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.