A) Var äger rättegången rum?
Huvudförhandlingen hålls normalt vid en distriktsdomstol. I vissa fall kan rättegången hållas vid en särskild brottmålsdomstol (Špecializovaný trestný súd) eller en distriktsdomstol i regionhuvudstaden.
Rättegången hålls vid den domstol i vars domkrets brottet begicks.
Alternativt kan rättegången hållas vid en domstol i vars domkrets den åtalade bor, arbetar eller stadigvarande vistas, eller vid den domstol i vars domkrets åklagaren väckte åtalet.
B) Kan åtalspunkterna ändras? Om så är fallet, vilken rätt har jag till information om detta?
Om åklagaren vill rubricera om gärningen som ett annat brott än polisen ska åklagaren meddela dig detta innan åtalet väcks och fråga om du vill göra tillägg till utredningen.
Om det efter att huvudförhandlingen har inletts visar sig att du har begått ett annat brott skickar domstolen tillbaka målet till åklagaren för ytterligare förundersökning och utredning, om åklagaren så begär.
Domstolen kan döma dig för ett grövre brott än åklagarsidan har föreslagit. Rätten måste dock upplysa dig om att detta kan ske, innan den förklarar bevisupptagningen avslutad.
Rätten ger dig en tidsfrist för att förbereda ditt försvar och kan på din begäran skjuta upp huvudförhandlingen i minst fem arbetsdagar.
C) Vilka är mina rättigheter under domstolsförhandlingen?
i) Måste jag närvara i domstolen? Vilka villkor gäller för att vara frånvarande under rättegången?
Du har en rätt (inte skyldighet) att närvara vid rättegången. Rätten kan pröva målet utan dig om du samtycker till detta, eller om du vägrar vara närvarande, eller av andra lagstadgade skäl. Detsamma gäller mål om överklagande.
ii) Har jag rätt till tolk eller översättare?
Du har rätt till tolk om du inte talar det språk på vilket förfarandet genomförs. Om viktiga handlingar, underlag eller beslut måste översättas deltar en översättare i förfarandet.
iii) Har jag rätt till en advokat?
Under hela det straffrättsliga förfarandet har du rätt att bli företrädd av en valfri försvarsadvokat eller en försvarare som du får dig tilldelad.
Om din rättskapacitet har begränsats, om målet rör ett särskilt grovt brott, om du är minderårig eller om du åtalatsför rymning, måste du ha en försvarsadvokat från det att du åtalas, eller om du häktas, avtjänar ett straff eller står under observation på en vårdinrättning.
Om du inte har någon försvarsadvokat när detta krävs ges du en tidsfrist för att välja advokat. Om du inte väljer en advokat inom denna tidsfrist måste en sådan tilldelas dig utan dröjsmål.
Om du inte har tillräckligt med pengar för en försvarsadvokat och ansöker om en offentlig försvarare, ska domstolen utse ett ombud åt dig även om det inte är nödvändigt i ditt fall. Du måste styrka att du saknar tillräckliga medel.
iv) Vilka andra processuella rättigheter bör jag vara medveten om? (Exempelvis misstänkta som inställer sig vid domstol.)
Du har rätt att erkänna eller neka till brottet när rättegången inleds. Om du erkänner brottet prövar rätten endast den bevisning som krävs för att besluta om straff och/eller skadestånd.
Under rättegången förhörs den tilltalade, vittnen och sakkunniga av åklagaren. Du eller din försvarsadvokat kan också ställa frågor. Dina vittnen förhörs av din försvarsadvokat eller dig. Du har rätt att invända mot frågorna.
När rätten har avslutat bevisupptagningen kan du göra din slutplädering. Efter åklagarens slutplädering kan rätten ge offret, din advokat och andra personer möjlighet att yttra sig. Din plädering kommer alltid sist. Du har rätt att bestrida åtalet, den upptagna bevisningen och det brott du har åtalats för, åberopa förmildrande omständigheter och ifrågasätta domen. Rätten får endast avbryta din slutplädering om den inte rör målet. Efter pläderingarna har du också rätt att hålla ett slutanförande, under vilket du inte får avbrytas.
D) Möjliga straff
Fängelse – beroende på brottsgraden, upp till livstids fängelse. Ett dödsstraff är inte möjligt. Om du döms till två eller tre års fängelse kan rätten avkunna en villkorlig dom med eller utan övervakning, varvid den fastställer en prövotid på 1–5 år. Om du inte respekterar de skyldigheter och restriktioner som domstolen har ålagt dig måste du avtjäna ditt straff i fängelse.
Husarrest – upp till ett år för ett ringa brott. Du måste hålla dig hemma och inte bryta mot lagen. Om du inte respekterar detta måste du avtjäna ditt straff i fängelse.
Samhällstjänst – från 40 till 300 timmar för ett ringa brott, men endast om du samtycker till detta. Du ska fullgöra samhällstjänsten på din fritid och utan ersättning. Om du inte fullgör samhällstjänsten vid den angivna tidpunkten och i den angivna utsträckningen omvandlar domstolen två timmar av icke fullgjord samhällstjänst till en dags fängelse.
Böter, förverkande av egendom eller förverkande av föremål ådöms för uppsåtliga brott genom vilka du har förvärvat egendom eller orsakat skada. Bötesbeloppet kan ligga mellan 160 och 331 930 euro. Förverkandet av egendom gäller alla tillgångar som du har förvärvat genom brott. Förverkandet av föremål kan ådömas om du använde föremålet för att begå brottet.
Diskvalificering – från 1 till 10 år – förbjuder dig att utöva vissa typer av verksamhet, t.ex. ett yrke, ett jobb, en funktion eller annan verksamhet (som att köra bil) under vilka du begick brottet.
Bosättningsförbud – ett förbud mot att du bor på en viss plats, från 1 till 5 år.
Förbud mot deltagande i offentliga evenemang – från 1 till 10 år – förbjuder dig att delta i sport- eller kulturevenemang eller andra offentliga evenemang vid vilka du begick brottet.
Förlust av hederstitlar och utmärkelser, varigenom du fråntas utmärkelser och andra hederstitlar enligt särskild lagstiftning.
Degradering eller förlust av militär eller annan grad.
Utvisning från Slovakiens territorium. Du kan dömas till 1–15 års utvisning, men inte om du är slovakisk medborgare, medborgare i en annan EU-medlemsstat eller medborgare i ett EES-land, eller om du har beviljats asyl. Detta gäller inte om du utgör ett hot mot den nationella säkerheten eller mot lag och ordning. Du kan inte utvisas till ett land där din personliga frihet eller säkerhet hotas på grund av ras, nationalitet, religion, politisk tillhörighet eller liknande skäl.
Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.