Tilltalade (brottmål)

Spanien

Innehåll inlagt av
Spanien

Har jag rätt att överklaga domstolens beslut?

Ja, domar i brottmål kan alltid överklagas. En dom kan överklagas till en högre domstol genom ett överklagandeförfarande (recurso de apelación). Dessutom kan domar som avkunnats av denna högre instans överklagas till Högsta domstolen (Tribunal Supremo) genom överklagande i en rättsfråga (recurso de casación) på olika grunder, beroende på det ursprungliga förfarandet. Domar i mål om ringa brott får endast överklagas genom ett överklagandeförfarande (de får inte överklagas i en rättsfråga).

Tidsfristerna för att inge ett överklagande beror på vilket förfarande som tillämpas och räknas från den tidpunkt domen delgavs. Vid ordinarie och summariska processer och förfaranden inför en jury är exempelvis tidsfristen tio dagar. När det gäller snabbrättegångar och mål om ringa brott är denna tidsfrist fem dagar. Ett överklagande i en rättsfråga måste tillkännages inom fem dagar. Den efterföljande perioden för att inge detta överklagande är 15, 20 eller 30 dagar, beroende på var i landet den domstol som meddelade den överklagade domen är belägen.

Vilka andra rättsmedel har jag?

Den som har fällts genom en utevarodom (i de fall där det är rättsligt möjligt att hålla en sådan rättegång) har rätt att överklaga domen, även om fristen för detta har löpt ut, varvid tiodagarsperioden räknas från den dag då man fick reda på domen.

Även om en fällande dom har vunnit laga kraft går det i vissa fall att ansöka om att den ska hävas och att en ny dom ska avkunnas genom resning (recurso de revisión de sentencias firmes) (t.ex. om den fällande domen grundades på en handling eller ett vittnesmål som senare förklarats vara falskt, om två olika personer har fällts för samma brott när endast en av dem kunde ha varit gärningsperson eller om Europadomstolen meddelar dom till den fällda personens fördel).

När möjligheterna att överklaga till de allmänna domstolarna väl har uttömts kan man under alla omständigheter överklaga till konstitutionsdomstolen (Tribunal Constitucional) genom en talan om kränkning av de grundläggande rättigheterna och friheterna (recurso de amparo), om man anser att det har skett en kränkning av de grundläggande rättigheterna. När alla inhemska rättsmedel har uttömts kan du också väcka talan vid Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

Om jag döms, vad får det för konsekvenser?

Olika typer av påföljder kan ådömas beroende på det begångna brottet: frihetsberövande påföljd (t.ex. fängelse eller intensivövervakning), andra påföljder (t.ex. körförbud eller samhällstjänst, alltid med ditt samtycke) och böter (skyldighet att betala ett penningbelopp). Utöver den påföljd som ådömts för brottet kan du, om skada uppkommit, även åläggas att betala ersättning (skadeståndstalan i samma brottmålsprocess). Om du inte betalar böter kan den påföljden ersättas av ett fängelsestraff eller samhällstjänst.

Belastningsregister

En fällande dom innebär att belastningen registreras i det spanska belastningsregistret (Registro de Antecedentes Penales). Belastningen kan beaktas, skärpa påföljden vid fortsatt brottslig verksamhet eller göra att du inte kan behandlas på ett förmånligt sätt vid avtjänandet av straffet (t.ex. ingen villkorlig dom). När du har avtjänat det utdömda straffet och en viss tid har gått, tas denna belastning bort ur registret och kommer inte längre att få några negativa konsekvenser för dig. Denna tidsperiod varierar, beroende på brottets typ och allvar, från sex månader för ringa brott till tio år för de allvarligaste påföljderna.

Straffverkställighet, överföring av intagna, skyddstillsyn och alternativa påföljder

När domen har vunnit laga kraft, antingen på grund av att möjligheterna att överklaga har uttömts eller på grund av att tidsfristen för överklagande har löpt ut utan att ett överklagande har lämnats in, måste domen verkställas, det vill säga de utdömda straffen avtjänas. Om straffet inte avtjänas frivilligt beslutar domaren om nödvändiga åtgärder för att verkställa det (t.ex. att polisen ska hitta och gripa dig, för fängelsestraff, eller att din egendom ska beslagtas, för betalning av böter).

Villkorlig dom: Om påföljden är ett frihetsstraff (fängelse eller intensivövervakning på en viss plats, till exempel bostaden), om du inte har begått liknande brott tidigare och om fängelsestraffet inte överskrider en viss tidsgräns, i allmänhet två år, får domaren meddela en villkorlig dom, vilket innebär att du slipper fängelse förutsatt att du inte återfaller i brott under en viss prövotid. Om du begår ytterligare ett brott under den tiden kan du bli skyldig att avtjäna det tidigare straffet, utöver straffet för det nya brottet. Om du inte begår några brott under prövotiden anses ditt ursprungliga straff ha avtjänats och vid utgången av den lagstadgade perioden kan belastningen tas bort ur registret.

I samband med en villkorlig dom kan domaren ibland ställa andra villkor som du måste uppfylla, exempelvis att du ska delta i rehabilitering för missbrukare eller att du inte får besöka vissa platser eller närma dig vissa personer.

Alternativa påföljder: Om påföljden är ett fängelsestraff på mindre än tre månader ersätter domaren i vilket fall som helst fängelsestraffet med ett annat mindre betungande straff (böter, samhällstjänst eller intensivövervakning).

Om du är utländsk medborgare och påföljden är ett fängelsestraff på mer än ett år och högst fem år, får domaren besluta att denna påföljd ska ersättas av utvisning från landet med ett förbud mot att återvända under ett visst antal år. Om fängelsestraffet överstiger fem år måste du avtjäna en del av straffet före utvisningen.

Överföring av intagna: Om du har dömts till ett fängelsestraff har du rätt att avtjäna det i ett fängelse nära ditt hem, om inte särskilda skäl föreligger. Om du är EU-medborgare kan du dessutom överföras till ditt land för att avtjäna straffet där. Om du är medborgare i ett tredjeland beror detta på om det finns internationella fördrag som möjliggör en sådan överföring.

Skyddstillsyn: Om vissa särskilt grova brott har begåtts kan den dömda personen bli föremål för domstolsövervakning genom att vara tvungen att följa eventuella förelägganden från domaren (normalt när en dömd person friges efter att ha avtjänat ett fängelsestraff), utöver påföljderna för själva brottet. Dessa åtgärder är mycket varierande och den valda åtgärden beror på brottets allvar eller typ (t.ex. medicinsk behandling, deltagande i ett sexualbrottsprogram eller när det gäller att närma sig och kommunicera med vissa personer). Underlåtenhet att följa sådana förelägganden kan leda till andra åtgärder, och vid allvarliga eller upprepade överträdelser kan du bli åtalad för underlåtenhet att följa de ålagda rättsliga åtgärderna.

Skyddstillsyn är något annat än villkorlig frigivning, vilket är vad du skulle ha rätt till om du har dömts till fängelse, redan har avtjänat en del av detta straff och hittills har gett prov på gott uppförande. I sådana fall kan den återstående strafftiden skjutas upp och personen kan friges och åläggas att rätta sig efter de åtgärder som domaren beslutar om.

Senaste uppdatering: 17/01/2024

Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.