Δικαιώματα των θυμάτων - ανά χώρα

Εσθονία

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Εσθονία

Ποιες πληροφορίες θα μου παράσχει η αρμόδια αρχή (π.χ. αστυνομία, εισαγγελέας) ύστερα από τη διάπραξη της αξιόποινης πράξης αλλά πριν από την καταγγελία της;

Κατά την επικοινωνία σας με την αρχή, θα λάβετε πληροφορίες:

  • για τον τρόπο καταγγελίας της αξιόποινης πράξης και
  • για κάθε υπηρεσία υποστήριξης θυμάτων η οποία είναι διαθέσιμη χωρίς να καταγγελθεί το έγκλημα.

Οδηγίες υπάρχουν επίσης στον ιστότοπο του  Συμβουλίου Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής.

Δεν διαμένω στη χώρα της ΕΕ όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη (πολίτες της ΕΕ και πολίτες τρίτων χωρών). Πώς προστατεύονται τα δικαιώματά μου;

Τα δικαιώματά σας προστατεύονται ανεξάρτητα από τη χώρα της ΕΕ στην οποία υπήρξατε θύμα αξιόποινης πράξης. Μπορείτε να καταγγείλετε την αξιόποινη πράξη και, αν χρειαστεί, να λάβετε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων τόσο στη χώρα όπου τελέστηκε η αξιόποινη πράξη όσο και στη χώρα όπου ζείτε.

Εάν καταγγείλω μια αξιόποινη πράξη, τι πληροφορίες θα μου παρασχεθούν;

Όταν καταγγέλλετε αξιόποινη πράξη, έχετε το δικαίωμα να λάβετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • μετά από σχετικό αίτημά σας, έγγραφη βεβαίωση ότι καταγγείλατε αξιόποινη πράξη
  • ενημέρωσή σας, εντός δέκα ημερών, σχετικά με την απόφαση κίνησης ή μη της ποινικής διαδικασίας
  • αν κινηθεί ποινική διαδικασία, θα εξεταστείτε ως θύμα και θα ερωτηθείτε αν επιθυμείτε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη και την απελευθέρωση του υπόπτου, καθώς και σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής της δίκης επιπλέον,
  • όταν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης, ο εισαγγελέας θα σας ενημερώσει ότι έχετε δικαίωμα να εξετάσετε το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Δικαιούμαι δωρεάν υπηρεσίες διερμηνείας ή μετάφρασης (όταν έρχομαι σε επαφή με την αστυνομία ή άλλες αρχές, ή στη διάρκεια της έρευνας και της δίκης);

Όποιος δεν κατανοεί ή δεν μιλά εσθονικά δικαιούται διερμηνεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Δικαιούστε, κατόπιν αιτήματός σας, να λάβετε μετάφραση όλων των κειμένων που είναι απαραίτητα για την κατανόηση της απόφασης σχετικά με την περάτωση της ποινικής διαδικασίας ή της δικαστικής απόφασης ή για την εξασφάλιση του δίκαιου χαρακτήρα της διαδικασίας.

Πώς προτίθεται να εξασφαλίσει η αρμόδια αρχή ότι κατανοώ και γίνομαι κατανοητός (σε περίπτωση παιδιού; Αν έχω κάποια αναπηρία);

Οι αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν ότι καταλαβαίνετε ό,τι σας εξηγείται και ότι γίνεστε κατανοητός. Για τον σκοπό αυτόν, στο αστυνομικό τμήμα ή στην εισαγγελία υπάρχουν ενημερωτικά δελτία σε εύληπτη γλώσσα καθώς και εκπαιδευμένοι ειδικοί. Επίσης, δικαιούστε πάντοτε διερμηνέα νοηματικής γλώσσας.

Υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων

Ποιος φορέας παρέχει στήριξη στα θύματα;

Υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων παρέχονται από το Εσθονικό Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αν είστε θύμα βίας κατά γυναικών, μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε για βοήθεια στα καταφύγια γυναικών.

Θα παραπεμφθώ αυτόματα από την αστυνομία στις υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων;

Η αστυνομία θα σας ενημερώσει για τις υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων και θα σας παραπέμψει σε έναν εργαζόμενο υποστήριξης θυμάτων, αν χρειαστεί. Πολλά αστυνομικά τμήματα έχουν ανά πάσα στιγμή έναν εργαζόμενο υποστήριξης θυμάτων.

Με ποιον τρόπο προστατεύεται το ιδιωτικό μου απόρρητο;

Όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας είναι εμπιστευτικές και δεν δημοσιοποιούνται πριν από τη διεξαγωγή της δημόσιας δίκης. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να αποφασίσει τη διεξαγωγή της δίκης σας κεκλεισμένων των θυρών, οπότε οι πληροφορίες που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δίκης δεν θα είναι επίσης προσιτές στο κοινό.

Πρέπει να καταγγείλω πρώτα μια αξιόποινη πράξη προτού αποκτήσω πρόσβαση στις υπηρεσίες στήριξης θυμάτων;

Όχι, όλοι έχουν πρόσβαση σε γενικές υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, ανεξάρτητα από το αν έχουν καταγγείλει κάποια αξιόποινη πράξη. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, όπως αποζημίωση θυμάτων βίας ή επίδομα ψυχολογικής υποστήριξης, στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο μετά την καταγγελία αξιόποινης πράξης.

Ατομική προστασία σε περίπτωση κινδύνου

Τι είδη προστασίας είναι διαθέσιμα;

Μπορείτε να ζητήσετε από τον εισαγγελέα να ζητήσει από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινά περιοριστικά μέτρα κατά του υπόπτου. Με το προσωρινό περιοριστικό μέτρο διατάσσεται ο ύποπτος να παραμείνει μακριά από τόπους που καθορίζονται από το δικαστήριο και να μη προσεγγίσει ή επικοινωνήσει με πρόσωπα που ορίζει το δικαστήριο.

Μπορεί επίσης να σας δοθεί προστασία μέσω μέτρων προστασίας μαρτύρων που εφαρμόζει η αστυνομία κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας.

Ποιος φορέας μπορεί να μου προσφέρει προστασία;

Αν βρίσκεστε σε κίνδυνο, επικοινωνήστε με την αστυνομία και αυτή θα μεριμνήσει για την ασφάλειά σας.

Θα αξιολογηθεί η υπόθεσή μου για να διαπιστωθεί αν βρίσκομαι σε κίνδυνο περαιτέρω ζημίας από τον δράστη;

Η αστυνομία πρέπει να αξιολογεί κάθε περίπτωση, διασφαλίζοντας την πρόληψη κάθε ζημίας ή βλάβης.

Θα αξιολογηθεί η υπόθεσή μου για να διαπιστωθεί αν βρίσκομαι σε κίνδυνο περαιτέρω ζημίας από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης (κατά την έρευνα και τη δίκη);

Όλες οι αρχές που διεξάγουν τις σχετικές διαδικασίες οφείλουν πάντοτε να συνεκτιμούν τα συμφέροντά σας και να μην επιτρέπουν να υποστείτε δευτερεύουσα θυματοποίηση κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας.

Ποια προστασία παρέχεται για πολύ ευάλωτα θύματα;

Αν είστε θύμα σοβαρής αξιόποινης πράξης, μπορεί να σας επιτραπεί να μην εξεταστείτε στο δικαστήριο εναλλακτικά, μπορεί να επιτραπεί η τηλεακρόαση ή να χρησιμοποιηθεί διαχωριστικό πέτασμα, ώστε να μη σας βλέπει ο κατηγορούμενος κατά την εξέτασή σας στο δικαστήριο.

Είμαι ανήλικος —έχω ειδικά δικαιώματα;

Η αρχή που διεξάγει τη διαδικασία μπορεί να ζητήσει τη συμμετοχή υπαλλήλου προστασίας των παιδιών, κοινωνικού λειτουργού ή ψυχολόγου κατά την εξέταση ανήλικου θύματος. Αυτό είναι υποχρεωτικό σε σοβαρές περιπτώσεις, αν το πρόσωπο που διεξάγει τη διαδικασία δεν έχει λάβει την κατάλληλη κατάρτιση.

Αν είστε ανήλικο θύμα και τα συμφέροντά σας έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του νόμιμου αντιπροσώπου σας ή των γονέων σας, η αρχή που διεξάγει τη διαδικασία μπορεί να διορίσει δικηγόρο που θα σας παράσχει δωρεάν νομική συνδρομή.

Οι ανήλικοι με ψυχικές διαταραχές και όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, ή τα παιδιά κάτω των 14 ετών σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας, δεν εξετάζονται στο δικαστήριο. Αντ’ αυτού, η εξέταση του ανηλίκου από την αστυνομία καταγράφεται σε βίντεο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο.

Μέλος της οικογένειάς μου απεβίωσε λόγω της αξιόποινης πράξης —ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Αν το μέλος της οικογένειάς σας απεβίωσε λόγω της αξιόποινης πράξης, έχετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται για τα θύματα.

Μέλος της οικογένειάς μου ήταν θύμα της αξιόποινης πράξης —ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Αν το μέλος της οικογένειάς σας ήταν θύμα αξιόποινης πράξης, δικαιούστε να λάβετε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων κατά τρόπο παρόμοιο με το θύμα, αν αυτό χρειαστεί.

Μπορώ να έχω πρόσβαση σε υπηρεσίες διαμεσολάβησης; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Διασφαλίζεται η ασφάλειά μου κατά τη διαμεσολάβηση;

Με τη συναίνεσή σας και τη συναίνεση του υπόπτου, η εισαγγελία μπορεί να αποφασίσει την περάτωση της ποινικής διαδικασίας με συνδιαλλαγή (διαμεσολάβηση). Η υπηρεσία συνδιαλλαγής παρέχεται από εργαζόμενο υποστήριξης θυμάτων.

Θα έχετε το δικαίωμα να αποχωρήσετε από τη διαδικασία συνδιαλλαγής ανά πάσα στιγμή.

Πού μπορώ να βρω τη νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματά μου;

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Νόμος για την υποστήριξη θυμάτων

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/10/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.