Prava žrtava kaznenih djela (po zemljama)

Francuska

Sadržaj omogućio
Francuska

Žrtva sam kaznenog djela. Komu se mogu obratiti za potporu i pomoć?

Organizacije za potporu žrtvama navedene su u imeniku udruženja za potporu žrtvama: Annuaire des associations d’aide aux victimes.

Možete se obratiti vama najbližem udruženju za potporu žrtvama.

Pozivni centar za potporu žrtvama

Pomoć posebnim žrtvama:

  • djeca kojoj prijeti opasnost: 119 – 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu
  • nestala djeca: 116 000 – 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu
  • nasilje nad ženama: 3919 – sedam dana u tjednu, od ponedjeljka do petka od 9:00 do 22:00, subotom, nedjeljom i državnim praznicima od 9:00 do 18:00
  • silovanje i seksualni napad: 0 800 05 95 95 – od ponedjeljka do petka od 10:00 do 19:00
  • rasističko postupanje: 01 40 35 36 55 – utorkom, četvrtkom i petkom od 10:30 do 13:30
  • homofobno postupanje: 01 48 06 42 41 – od ponedjeljka do petka od 18:00 do 22:00, subotom od 14:00 do 16:00 i nedjeljom od 18:00 do 20:00
  • vršnjačko nasilje u školi: 3020 – od ponedjeljka do petka od 9:00 do 20:00 i subotom od 9:00 do 18:00.

Je li potpora žrtvama besplatna?

Da, pomoć koju pružaju udruženja za potporu žrtvama u potpunosti je besplatna.

Koje vrste potpore mogu primiti od državnih službi ili tijela?

Liječnička pomoć:

žrtva može otići u bolnicu kako bi se posavjetovala s liječnikom i dobila potvrde u kojima su zabilježene njezine ozljede.

Nasilje u obitelji:

u slučaju opasnosti žrtva može, neovisno o njezinu bračnom stanju, sucu obiteljskog odjela (juge aux affaires familiales) regionalnog suda (tribunal de grande instance) podnijeti hitan zahtjev za dobivanje naloga za zaštitu na temelju kojega ona privremeno dobiva pravo na upotrebu obiteljskog doma i udaljavanje nasilnog partnera.

Pravna pomoć:

na svakom regionalnom sudu djeluje ured za potporu žrtvama (bureau d’aide aux victimes) kojim rukovodi udruženje za potporu žrtvama. Ti uredi daju informacije i smjernice žrtvama kaznenih djela, služe im kao pratnja te im objašnjavaju kako funkcioniraju sudovi i bilo koji postupci koji su možda u tijeku i odnose se na njih. To žrtvama omogućuje da budu u toku sa sljedećim:

  • svim koracima poduzetima po hitnom postupku, kao što je neodgodivo pojavljivanje na sudu (comparution immédiate)
  • napretkom kaznenog postupka.

Žrtvama će se uvijek savjetovati da iskoriste sve mehanizme nadoknade troškova na koje možda imaju pravo.

Pomoć se pruža besplatno i u povjerenju.

Koje vrste potpore mogu primiti od nevladinih organizacija?

Udruženja za potporu žrtvama pomažu žrtvama tijekom cijelog postupka pružanjem besplatnih pravnih informacija i informacija o socijalnoj pomoći te psihološke potpore. Predstavnici tih udruženja mogu pomagati žrtvama pri podnošenju pritužbe ili zahtjeva da u kaznenom postupku sudjeluju u svojstvu građanskopravne stranke. Mogu i prisustvovati raspravama u kaznenom postupku i žrtvi pomagati da razumije postupovne korake i odluke koje su donijeli pojedini sudionici.

Udruženja za potporu žrtvama mogu imati svoje predstavnike u žandarmerijama i policijskim postajama, bolnicama, sudnicama, uredima za socijalnu skrb itd. Njihove adrese i telefonski brojevi mogu se dobiti od sudova, žandarmerija i policijskih postaja te se mogu pronaći i u imeniku dostupnom na sljedećoj poveznici.

Osim tih redovitih udruženja za potporu žrtvama postoje i brojna druga udruženja koja nisu posebno priznata, a koja djeluju u pojedinim područjima kao što su tjelesne ozljede, nasilje u obitelji, prometne nesreće, liječničke pogreške itd. Neka udruženja koja su specijalizirana za pomoć žrtvama nasilja nad ženama mogu ženama i njihovoj djeci osigurati privremeni smještaj.

Posljednji put ažurirano: 03/10/2018

Verziju ove stranice na nacionalnom jeziku održava odgovarajuća država članica. Prijevode je napravila služba Europske komisije. Moguće promjene u originalu koje su unijela nadležna nacionalna tijela možda još nisu vidljive u drugim jezičnim verzijama. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest kako biste vidjeli propise o autorskim pravima države članice odgovorne za ovu stranicu.