Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Luksemburg

Sadržaj omogućio
Luksemburg

Akkor tekintenek valakit bűncselekmény áldozatának (sértettjének), ha egy nemzeti jog szerint bűncselekménynek minősülő esemény eredményeképp sérelem érte, pl. sérülést szenvedett, megrongálták vagy eltulajdonították valamely vagyontárgyát stb. Bűncselekmény áldozataként a jog bizonyos egyéni jogokat biztosít az ön számára a bírósági eljárás (a tárgyalás) előtt, közben és után.

Luxemburgban a büntetőeljárás két szakaszból áll: a nyomozati és a tárgyalási szakból. A nyomozást általában a rendőrség és/vagy a vizsgálóbíró végzi. A nyomozás befejezése után az ügy a Bírói Tanács elé kerül. A Tanács dönti el, hogy az ügyet átadják-e a bíróságnak vagy lezárják ebben a szakaszban.

Ha az ügy bíróság elé kerül, a bíróság tárgyalást tart az összegyűjtött bizonyítékok vizsgálata céljából, és eldönti, hogy bűnös-e az elkövető. Ha az elkövetőt bűnösnek találják, a bíróság megállapítja a büntetőjogi felelősségét és büntetést szab ki rá. Ha az összegyűjtött bizonyítékok nem elegendőek a vádlott bűnösségének megállapításához, a bíróság felmenti őt.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 08/11/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.