Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Ausztria

Tartalomszolgáltató:
Ausztria

Ön akkor tekinthető bűncselekmény áldozatának, ha kárt szenvedett, vagy a büntetőjog által védelemben részesített jogos érdekeit más tekintetben hátrány érte, például megsérült, illetve megrongálták vagy ellopták a tulajdonát, és ez a cselekmény az osztrák jog szerint bűncselekménynek minősül. Bűncselekmény áldozataként a jogszabályok bizonyos egyéni jogokat biztosítanak az Ön számára a bírósági eljárás előtt, alatt és után.

Ausztriában a büntetőeljárás akkor kezdődik, amikor a bűnügyi rendőrség (Kriminalpolizei) vagy az ügyészség (Staatsanwaltschaft) a kezdeti gyanú alapján nyomozást kezdeményez. A nyomozás befejezését követően az ügyész dönthet úgy, hogy megszünteti az eljárást, a hagyományos büntetőeljáráshoz képest alternatív intézkedéseket rendel el, vagy pedig a bíróság előtt vádat emel. Bizonyos bűncselekményeket (magánindítványra üldözendő bűncselekmények – Privatanklagedelikte) csak az áldozat kérelmére üldöznek, aki ebben az esetben maga emel vádat. Ezekben az esetekben nincs helye nyomozásnak.

A tárgyalás során a bíróság meghallgatást tart és megvizsgálja a bizonyítékokat. A bűncselekmény súlyától függően az ügyet tárgyalhatja

  • egyesbíró, vagy
  • bírói tanács (Schöffensenat), amely – a kérdéses bűncselekménytől függően – egy vagy két hivatásos bíróból és két laikus bíróból áll, akik a döntenek a terhelt bűnösségéről és a kiszabott büntetés mértékéről, vagy
  • esküdtbíróság (Geschworenengericht), amely három hivatásos bíróból és nyolc laikus bíróból (esküdtekből) áll. Az esküdtek döntenek a terhelt bűnösségéről, míg a büntetés mértékéről való döntést az esküdtek és a három hivatásos bíró együtt hozzák meg.

Áldozatként Ön nagyon fontos szerepet játszhat ezekben a büntetőeljárásokban, és emellett számos jogosultság illeti meg. Áldozatként meghatározott jogállás nélkül részt vehet, vagy pedig (polgári jogi igény érvényesítő) magánfél, pótmagánvádló vagy magánvádló lehet, illetve további jogosultságok és lehetőségek illethetik meg.

Kattintson a következő linkekre a keresett információ eléréséhez:

1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 03/02/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.