Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Anglia és Wales

Tartalomszolgáltató:
Anglia és Wales

Bűncselekmény sértettjeként a jog bizonyos egyéni jogokat biztosít az Ön számára a bírósági eljárás (a tárgyalás) előtt, közben és után. Igénybe vehet többféle segítséget is, és esetleg kártérítést igényelhet a bűncselekménnyel okozott kárért.

Angliában és Walesben a büntetőeljárás a nyomozással kezdődik, amelynek során a rendőrség összegyűjti a bizonyítékokat. Miután a rendőrség befejezte a nyomozást, a kevésbé súlyos esetekben a rendőrség dönt arról, hogy megvádolják-e a gyanúsítottat. Egyéb esetekben az ügyet átadják az ügyészségnek. Az ügyész azt vizsgálja, hogy van-e elég olyan bizonyíték a gyanúsított ellen, ami reálisan megalapozhatja az elítélését, és szolgálná-e a közérdeket az ellene történő vádemelés. Ha az ügyész úgy dönt, hogy vádemelésre nincs szükség, az ügyet lezárják. Egyéb esetekben az ügyészség tájékoztatja a rendőrséget a vádemelésről szóló döntésről, a rendőrség megvádolja a gyanúsítottat, és az ügy a bíróságra kerül.

A kevésbé súlyos cselekményeket a békebíróság (Magistrates’ Court) tárgyalja, ahol általában három laikus bíróból álló laikus tanács, ritkábban pedig egyesbíróként hivatásos bíró jár el. Súlyosabban büntetendő cselekmények esetén (például nemi erőszak vagy rablás) az ügyet hivatásos bíró és esküdtszék vezetésével a koronabíróság (Crown Court) tárgyalja. Az esküdtszék 12 olyan személyből áll, akiket véletlenszerűen választanak ki a lakosság köréből, és akik a tárgyalás során bemutatott bizonyítékok alapján eldöntik, hogy a vádlott bűnös-e. A tárgyalás során a bíró dönt a jogkérdésekben, például arról, hogy egy adott bizonyíték bemutatható-e vagy sem. A tárgyalás végén, ha az esküdtszék a vádlottat bűnösnek találta, a bíró hoz ítéletet a jogszabály szerinti büntetésről.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 01/02/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.