Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Észtország

Tartalomszolgáltató:
Észtország

Akkor tekintenek valakit bűncselekmény áldozatának (sértettnek), ha egy jogellenes cselekmény eredményeképp közvetlen fizikai, anyagi vagy erkölcsi sérelem érte, pl. egy nemzeti jog szerint bűncselekménynek minősülő esemény következtében sérülést szenvedett, megrongálták vagy ellopták vagyontárgyát, stb. Bűncselekmény áldozataként a törvény bizonyos jogokat biztosít az Ön számára a bírósági eljárás (a tárgyalás) előtt, közben és után.

Az észtországi büntetőeljárás részét képezi a bűncselekmény ügyében folytatott nyomozás, amelyet a rendőrség és az ügyész végez. A nyomozás során bizonyítékokat gyűjtenek az elkövetett bűncselekményről és a feltételezett elkövetőről. Ha elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, az ügy bíróság elé kerül. A bírósági tárgyalás azzal végződik, hogy a bíróság elítéli vagy felmenti a vádlottat. A büntetőjogi felelősség megállapítása esetén a bíróság határoz a bírósághoz benyújtott polgári jogi keresetről is, felmentés esetén azonban a keresetet elutasítja. A bíróság dönthet úgy is, hogy teljes egészében vagy részben helyt ad a polgári jogi keresetnek, nem ad helyt a keresetnek, vagy elutasítja azt. Amennyiben Ön nem ért egyet a határozattal, magasabb szintű bírósághoz fellebbezhet az ügyben.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 04/10/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.