Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Franciaország

Tartalomszolgáltató:
Franciaország

Ön akkor minősül bűncselekmény áldozatának, ha egy olyan esemény következtében szenvedett el sérelmet (pl. megsérült vagy személyes tulajdona megrongálódott vagy azt eltulajdonították stb.), amely a nemzeti jog szerint bűncselekménynek minősül. A jog szerint Ön a bűncselekmény áldozataként bizonyos egyéni jogokkal rendelkezik az eljárás előtt, alatt és után.

Franciaországban a büntetőeljárás nyomozásból és tárgyalásból áll. Az elkövetett bűncselekmény típusa szerint kétfajta nyomozás létezik: a rendőrségi nyomozást büntetőügyekben eljáró rendőrtisztek végzik az ügyészség törvényességi felügyelete mellett, a bírósági nyomozást pedig büntetőügyekben eljáró rendőrtisztek végzik a büntetőbíró törvényességi felügyelete mellett, vagy maga a büntetőbíró.

A nyomozás lezárulta után az ügyet lezárhatják vagy visszautalhatják a bíróságra tárgyalás céljából, az összegyűjtött bizonyítékok függvényében. Ez utóbbi esetben a bíróság megvizsgálja az összegyűjtött bizonyítékokat és dönt a feltételezett elkövető bűnösségéről. Amennyiben a feltételezett elkövetőt bűnösnek találják, a bíróság büntetést szab ki rá. Amennyiben nem, a feltételezett elkövetőről megállapítják, hogy nem bűnös, és szabadlábra helyezik vagy felmentik.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 03/10/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.