Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: lengyel.
Swipe to change

Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Lengyelország

Tartalomszolgáltató:
Lengyelország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Bűncselekmény áldozata vagyok, kihez fordulhatok támogatásért és segítségért?

A bűncselekmények áldozatait és azok legközelebbi hozzátartozóit olyan nem kormányzati szervek segítik, akik e célból támogatásban részesülnek az Áldozatsegítő és büntetés-végrehajtást követő segítségnyújtási alaptól. A támogatásokat a pénzügyminiszter nyújtja.

Az áldozatokat az első nyilatkozatuk megtételét megelőzően értesíteni kell, hogy igénybe vehetik e segítséget.

A Pénzügyminisztérium https://www.ms.gov.pl/pl/dzialalnosc/pokrzywdzeni-przestepstwem/pomoc-osobom-pokrzywdzonym-przestepstwem-oraz-osobom-im-najblizszym---lista-podmiotow-i-organizacji/ weboldalán, a „Działalność/Pomoc pokrzywdzonym/Pomoc pokrzywdzonym przestępstwem oraz osobom im najbliższym – lista podmiotów i organizacji” pontban (lengyel nyelven) megtalálható azoknak a szervezeteknek a listája, akik az áldozatoknak és azok legközelebbi hozzátartozóinak segítséget nyújtanak és arra vonatkozó információ, hogy a segélyek mire terjednek ki.

Áldozatsegítő forróvonal

Jelenleg nem üzemel országos áldozatsegítő segélyvonal Lengyelországban. Létezik azonban a családon belüli erőszak áldozatait segítő segélyvonal.

Az áldozatoknak nyújtott segítség ingyenes?

Az áldozatoknak nyújtott segítség ingyenes.

Milyen típusú támogatásra számíthatok az állami szolgálatoktól vagy hatóságoktól?

A hatóságok informálják az áldozatokat arról, hogy hol kaphatnak segítséget.  Az áldozatok egyes csoportjai életkorukra vagy pénzügyi helyzetükre tekintettel ingyenes jogi segítségnyújtásra jogosultak. A bűncselekmények áldozatai az általános szabályok szerint jogosultak egészségügyi ellátásra.

Milyen típusú támogatásra számíthatok a civil szervezetektől?

Az Áldozatsegítő és büntetés-végrehajtást követő segítségnyújtási alap által finanszírozott nem kormányzati szervek az áldozatoknak jogi, mentális és pénzügyi támogatást nyújtanak, pl. étel-utalványokat, az élelmezés és ruházkodás költségeinek viseléséhez nyújtott támogatást, fehérneműt, lábbelit, takarító és tisztálkodási szereket, ideiglenes szállást, oktatást és képzést, a lakóhelyek bűncselekmények áldozatainak szükségleteihez való igazítását elősegítő eszközöket vagy útiköltségeket.

A támogatás másik fajtája a tolmácsok, ideértve a jelnyelvi tolmácsok szolgáltatásainak fedezése.

Az egészségügyi ellátás magában foglalja az ellátás költségeit, valamint a bűncselekmény által az egészségben okozott károk kezeléséhez szükséges eszközöket.

Utolsó frissítés: 20/11/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.