Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Lengyelország

Tartalomszolgáltató:
Lengyelország

Ön akkor minősül bűncselekmény áldozatának, ha büntetőjog által büntetendő cselekmény eredményeként sérelem érte; például ha sérülést szenvedett vagy ha tulajdona károkozás vagy lopás következtében elveszett. Bűncselekmény áldozataként Önt bizonyos jogok illetik meg a büntetőeljárás alatt és után egyaránt. Különböző típusú segítséget és támogatást kaphat, valamint a bűncselekményből származó károkért kártérítésben részesülhet.

Lengyelországban a büntetőeljárás nyomozásból és bírósági szakaszból áll. A nyomozásra a bírósági szak előtt kerül sor. Ennek célja az elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatos tények megállapítása és az elkövetők azonosítása. A rendőrség és az ügyészség gyűjti össze a bizonyítékokat. Amennyiben ezek elégségesek, az elkövetők ellen vádat emelnek. Ha nem elégségesek, az ügyet megszüntetik. Az ügyészség vádiratát a bíróság vizsgálja meg.

A tárgyalás során a bíróság megvizsgálja az összegyűjtött bizonyítékokat annak megállapítása érdekében, hogy a vádlott bűnös-e. Amennyiben a vádlottat a vádiratnak megfelelően bűnösnek találják, a jogszabályban meghatározott büntetést szabnak ki rá. Amennyiben nem, valamennyi vádpont alól felmentik.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 20/11/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.