Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Portugália

Tartalomszolgáltató:
Portugália

Akkor tekintenek valakit bűncselekmény áldozatának, ha egy nemzeti jog szerint bűncselekménynek minősülő cselekmény eredményeképp bárminemű kár érte, pl. erőszakos cselekmény, vagy a vagyontárgyát károsodás érte, vagy eltulajdonították. Bűncselekmény áldozataként Ön a jog alapján bizonyos jogokkal rendelkezik a büntetőeljárás előtt, közben és után.

Portugáliában a büntetőeljárás két szakaszból áll: a nyomozati és a tárgyalási szakból. A nyomozati szakban a rendőrség és az ügyészség (Ministério Publico) kivizsgálják az ügyet és megkísérelnek bizonyítékokat gyűjteni, ami alapján azonosítani tudják az elkövetőt. Ha elegendő bizonyíték van arra, hogy a gyanúsított követte el a bűncselekményt, az ügyészség a bíróság elé viszi az ügyet tárgyalásra. A bíróság megvizsgálja az összegyűjtött bizonyítékokat és annak megfelelően ítéletet hoz, azaz megállapítja a terhelt büntetőjogi felelősségét vagy felmenti őt.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva megtalálhatja az Ön számára szükséges információkat

1 - Jogaim bűncselekmény áldozataként

2 - Bűncselekmény miatti feljelentés és jogaim a nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 07/04/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.