Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Skócia

Tartalomszolgáltató:
Skócia

Fellebbezhetek az ítélet ellen?

Csak az elítélt személy és az ügyészség fellebbezhet az ítélet ellen.

Az ügyészség csak bizonyos esetekben nyújthat be fellebbezést. Az ügyészség:

  • Fellebbezhet a felmentéssel - „nem bűnös” vagy „nem bizonyított” ítélettel - szemben, ezt azonban csak esküdtek nélküli eljárásban és csak jogkérdésben teheti meg.
  • Fellebbezhet az ítélettel szemben - olyan esetben, ha az ítélet „túlzottan engedékeny”

További tájékoztatásért látogassa meg a https://www.mygov.scot/after-the-verdict/the-appeals-process/ honlapot.

Milyen jogok illetnek meg az ítélethozatal után?

A bűnösséget megállapító ítéletet követően a végrehajtandó büntetést meghatározó bíró figyelembe veheti a sértetti vallomást.

Amennyiben az ügy végkimenetele (az úgynevezett ítélet) nem az, amire számított vagy úgy érzi, hogy az ítéletet követően támogatásra van szüksége, számos szervezet áll a rendelkezésére. A Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat segélyvonala hétfőtől pénteking reggel 8-tól este 8-ig működik. Ez a szervezet nemzeti karitatív szervezet, amely a bűncselekménnyel érintett személyeket támogatja Skócia területén függetlenül attól, hogy milyen bűncselekménynek voltak áldozatai. A Szolgálattal a 0345 603 9213 számon veheti fel a kapcsolatot. Az általuk nyújtott támogatás ingyenes.

Számos egyéb szervezet - ideértve a különös szolgálatokat is - nyújthat ingyenes és bizalmas érzelmi támogatást, gyakorlati segítséget és alapvető fontosságú információkat a sértettek, a tanúk és a bűncselekménnyel egyéb módon érintett személyek számára. Ezekre a szervezetekre vonatkozó információt itt talál.

Jogosult vagyok-e segítségre illetve védelemre a bírósági eljárás után? Mennyi ideig?

Igen, számos áldozatsegítő szolgálat áll rendelkezésre, amelyek ingyenes támogatást nyújthatnak tárgyalás előtt, közben és után. A Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat a sértetteknek érzelmi támogatást, gyakorlati segítséget és alapvető fontosságú információkat nyújtó nemzeti karitatív szervezet. A szolgáltatások ingyenesek és bizalmasak.

Milyen tájékoztatást kapok, ha az elkövetőt elítélik?

Amennyiben tett sértetti vallomást, azt a bíró a büntetés kiszabása során figyelembe veheti. A bűnösséget megállapító ítéletet követően a bírónak meg kell határoznia, hogy milyen jogkövetkezményeket kell alkalmazni az elkövetőre. Ezeket a jogkövetkezményeket büntetésnek nevezzük. A bíró e döntését a bizonyítékok meghallgatását és az egyéb háttérinformációk figyelembe vételét követően hozza meg. Ezek közé tartozik például az elkövető életkora, egészségügyi problémái, illetve annak figyelembe vétele, hogy az elkövető büntetett előéletű-e. A bíró meghatározott lehetőségek közül választhatja ki a büntetést.

A büntetésre vonatkozó további információt itt talál.

Jogában áll tájékoztatást kérni a bíróság perbeli jogerős ítéletéről és annak indokolásáról. Ezt az információt a Skót Bírósági Szolgálattól kérheti.

Kapok-e arról tájékoztatást, ha az elkövetőt szabadon bocsátják (beleértve a korai vagy feltételes szabadságra bocsátást), vagy megszökik a börtönből?

A sértetteknek minden büntetőügyben joguk van a fogvatartott személy szabadon bocsátásáról való tájékoztatáshoz. Emellett jogukban állhat az arra vonatkozó tájékoztatás megszerzése, hogy a fogvatartott személy feltételes szabadságra bocsátásának mérlegelése folyik, és a feltételes szabadságra vonatkozó írásbeli véleményt (észrevételeket) nyújthatnak be a Skót Büntetés-végrehajtási Szolgálathoz. Ezt sértetti értesítési programnak nevezik.

A 18 hónapnál rövidebb büntetésre ítélt elkövetők áldozatai kizárólag az elkövető szabadon bocsátására és szökésére vonatkozó tájékoztatásra jogosultak. Amennyiben ilyen információt kíván kapni, nem kell regisztrálnia a programba, egyszerűen felveheti a kapcsolatot a Skót Büntetés-végrehajtási Szolgálattal.

Részt veszek-e majd a szabadlábra helyezéssel vagy a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos döntések meghozatalában? Tehetek-e például nyilatkozatot, vagy nyújthatok-e be fellebbezést?

Benyújthatja véleményét a Skót Büntetés-végrehajtási Szolgálathoz annak érdekében, hogy azt figyelembe vegyék az elkövető feltételes szabadon bocsátásáról való döntés során. A program 2. része szerint regisztráló sértettek akkor végezhetik el a Skót Büntetés-végrehajtási Szolgálathoz írásbeli vélemény benyújtására vonatkozó regisztrációt, amikor az elkövető először válik jogosulttá az ideiglenes szabadon bocsátásra és háziőrizetre; illetve a Skót Büntetés-végrehajtási Szolgálat tekintetében akkor, amikor az elkövető feltételes szabadságra bocsátását mérlegelik. A Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat segítséget nyújthat Önnek véleménye elkészítésében.

Utolsó frissítés: 29/01/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.