Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Szlovákia

Tartalomszolgáltató:
Szlovákia

Ön bűncselekmény áldozatának minősül, ha a nemzeti jog értelmében bűncselekménynek minősülő esemény következtében kár éri, például megsérül, vagy ha megrongálják, illetve ellopják a (materiális vagy immateriális) tulajdonát. A törvény bizonyos személyhez fűződő jogokat biztosít Önnek, mint a bűncselekmény áldozatának, a bírósági eljárás előtt, alatt és után.

A bűncselekmények áldozatait a büntetőeljárás során bizonyos előjogok illetik meg, és ezeket az eljárás során bármikor gyakorolhatják.

Szlovákiában a büntetőeljárás a rendőrség által lefolytatott nyomozással indul, amely során begyűjtik a bűncselekménnyel és a cselekmény elkövetésével vádolt terhelttel kapcsolatos bizonyítékokat. Amennyiben a bizonyíték elegendő, az eljárás tárgyalási szakaszba lép. A tárgyalás vagy a bíróságnak az alperes bűnösségét kimondó ítéletével vagy felmentésével végződik, és tartalmazhat döntést az Ön kártérítési keresetével kapcsolatban is. A bíróság határozatával szemben felsőbb bírósághoz fellebbezhet.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva megtalálhatja az Ön számára szükséges információkat:

1 - Jogaim bűncselekmény áldozataként

2 - Bűncselekmény miatti feljelentés és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 27/03/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.