Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Svédország

Tartalomszolgáltató:
Svédország

Ön bűncselekmény áldozatának minősül, amennyiben kárt szenvedett, például megsérült vagy személyes tulajdonát érte kár vagy lopták el, egy olyan cselekmény következtében, mely a nemzeti jog értelmében bűncselekménynek minősül. Önt, mint bűncselekmény áldozatát, a jog értelmében bizonyos egyéni jogok illetik meg a bírósági eljárás előtt, alatt és után. Emellett különféle támogatásokra és a bűncselekmény által okozott károk megtérítésére is jogosult lehet.

Svédországban a büntetőeljárások a bűncselekmény nyomozásával kezdődnek, amely előzetes vizsgálatként ismert. Néhány kivétellel, ha okkal feltételezhető, hogy bűncselekmény történt, kötelező előzetes vizsgálatot indítani. Az előzetes vizsgálatot a rendőrség végzi, esetenként egy ügyész irányításával. A nyomozás végén az ügyész dönthet az eljárás folytatása mellett, azáltal, hogy a bíróság elé utalja az ügyet, vagy lezárhatja az ügyet, anélkül, hogy a bíróságra kerülne, ha nem gondolja úgy, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre. Ha az ügyet bíróság elé utalják, tárgyalásra kerül sor. A bíróság a tárgyalás alatt megvizsgál minden összegyűjtött bizonyítékot és eldönti, hogy elítéli-e a bűncselekmény vádlottját. A bíróság azt is közli, hogy van-e fellebbezési lehetőség felsőbb bíróság előtt.

Mint a bűncselekmény áldozata, Ön jelentős szerepet játszik az eljárásban, és különféle jogok illetik meg. Részt vehet a jogi eljárásokban meghatározott jogi státusz nélkül, vagy játszhat aktívabb szerepet azáltal, úgy, hogy formálisan, félként vesz részt az eljárásban. Kérhet kártérítést és/vagy támogathatja az ügyészséget. Egyes esetekben, amikor az ügyész úgy dönt, nem emel vádat, saját kezdeményezésére magánvádat emelhet.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 06/10/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.