Victims' rights - by country

Estland

Inhoud aangereikt door
Estland

You will be considered a victim of crime (injured party) if you have suffered direct physical, material or moral injury as the result of an unlawful act, for example you have been injured or your property has been damaged or stolen, etc. as a result of an incident which constitutes a crime according to national law. As a victim of crime, the law accords you certain rights before, during and after court proceedings (trial).

Criminal proceedings in Estonia begin with pre-trial proceedings, which in general are conducted by the police and the prosecutor and during which evidence is gathered about the perpetrated crime and the alleged offender. If there is sufficient evidence, the case will go to trial. The trial will end with the court either convicting or acquitting the accused. In the event of a conviction, the court will also rule on the civil action brought before the court, but in the event of an acquittal the action will be dismissed. In this case it is possible to claim compensation in civil proceedings. The court may decide to fully or partially satisfy the civil action, not satisfy the action or dismiss it. If you do not agree with the ruling, you may appeal the case to a higher court.

Click on the links below to find the information that you need

1 - My rights as a victim of crime

2 - Reporting a crime and my rights during the investigation or trial

3 - My rights after trial

4 - Compensation

5 - My rights to support and assistance

Last update: 01/10/2020

The national language version of this page is maintained by the respective Member State. The translations have been done by the European Commission service. Possible changes introduced in the original by the competent national authority may not be yet reflected in the translations. The European Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice to see copyright rules for the Member State responsible for this page.

1 - Mijn rechten als slachtoffer van een misdrijf

Welke informatie kan ik verwachten van de autoriteiten (bijvoorbeeld politie, officier van justitie) na het misdrijf, maar nog vóór ik aangifte van het misdrijf doe?

Als u contact opneemt met de autoriteiten, krijgt u informatie over:

  • de manier waarop u een misdrijf aangeeft; en
  • slachtofferhulp die eventueel beschikbaar is zonder dat u aangifte doet van het misdrijf.

Ook op de website van de De link wordt in een nieuw venster geopend.Politie en grenswachtraad is informatie beschikbaar.

Ik woon niet in het EU-land waar het misdrijf is gepleegd (EU-burgers en niet-EU-burgers). Hoe worden mijn rechten beschermd?

Uw rechten worden beschermd ongeacht in welk land van de EU u slachtoffer bent geworden van het misdrijf. U kunt zowel in het land waar het misdrijf is gepleegd als in het land waar u woont aangifte doen en, indien nodig, slachtofferhulp ontvangen.

Welke informatie krijg ik als ik een misdrijf aangeef?

Als u aangifte doet van een misdrijf, hebt u recht op de volgende informatie:

  • op verzoek ontvangt u een schriftelijke bevestiging van het feit dat u een misdrijf hebt aangegeven;
  • binnen tien dagen ontvangt u een kennisgeving van de beslissing om al dan niet een strafrechtelijke procedure in gang te zetten;
  • als er een strafrechtelijke procedure in gang wordt gezet, wordt u als getuige verhoord en wordt u gevraagd of u informatie wilt ontvangen over de arrestatie en invrijheidsstelling van de verdachte en over het tijdstip en de plaats van het proces; bovendien
  • wijst de officier van justitie u erop dat u het recht hebt kennis te nemen van de inhoud van het strafdossier nadat het gerechtelijk vooronderzoek in de zaak is afgesloten.

Kom ik in aanmerking voor gratis vertolking of vertaling (wanneer ik contact opneem met de politie of andere autoriteiten of tijdens het onderzoek en het proces)?

Iedereen die geen Ests verstaat of spreekt, heeft recht op vertolking tijdens de procedure. U hebt, op verzoek, het recht een vertaling te ontvangen van teksten die van wezenlijk belang zijn om de beslissing over de beëindiging van een strafrechtelijke procedure of de uitspraak van de rechter te kunnen begrijpen of om een eerlijk proces te garanderen.

Hoe zorgen de autoriteiten ervoor dat ik alles begrijp en ook begrepen word (als ik een kind ben; als ik gehandicapt ben)?

De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat u begrijpt wat er aan u wordt uitgelegd en dat u wordt begrepen. Daarom zijn er op het politiebureau en bij het Openbaar Ministerie informatiebladen met eenvoudige teksten en speciaal opgeleide deskundigen beschikbaar. U hebt altijd recht op een gebarentolk.

Opvang slachtoffers

Wie biedt slachtofferhulp?

Slachtofferhulp wordt aangeboden door de De link wordt in een nieuw venster geopend.Nationale Socialeverzekeringsraad van Estland (Sotsiaalkindlustusamet).

Als u het slachtoffer bent van geweld tegen vrouwen, kunt u ook om hulp vragen bij de De link wordt in een nieuw venster geopend.blijf-van-mijn-lijfhuizen.

Verwijst de politie mij automatisch door naar slachtofferhulp?

De politie informeert u over slachtofferhulp en verwijst u, indien nodig, naar een medewerker van slachtofferhulp. Bij veel politiebureaus is permanent een medewerker van slachtofferhulp aanwezig.

Hoe wordt mijn persoonlijke levenssfeer beschermd?

Alle informatie die in de loop van de strafrechtelijke procedure wordt verzameld, is vertrouwelijk en wordt niet openbaar gemaakt voor de start van het openbare proces. De rechter kan ook bepalen dat uw proces met gesloten deuren zal plaatsvinden. In dat geval is ook de informatie die tijdens het proces wordt besproken niet openbaar.

Moet ik eerst aangifte van een misdrijf doen voordat ik toegang krijg tot slachtofferhulp?

Nee, iedereen heeft toegang tot algemene slachtofferhulp, ongeacht of zij aangifte hebben gedaan. Wel zijn er specifieke vormen van slachtofferhulp, zoals schadevergoeding aan slachtoffers van geweldsmisdrijven of een toelage voor psychologische bijstand, die alleen toegankelijk zijn voor personen die aangifte hebben gedaan van een misdrijf.

Persoonlijke bescherming als ik in gevaar verkeer

Welke vormen van bescherming worden geboden?

U kunt de officier van justitie vragen de rechter te verzoeken een gerechtelijk verbod tegen de verdachte uit te vaardigen. Een gerechtelijk verbod houdt in dat de verdachte zich niet mag ophouden in door de rechter aangewezen gebieden en door de rechter aangewezen personen niet mag benaderen en ook niet met hen mag communiceren.

U kunt ook beschermd worden via een getuigenbeschermingsprogramma dat door de politie wordt toegepast op verzoek van het Openbaar Ministerie.

Wie kan mij bescherming bieden?

Als u in gevaar verkeert, neem dan contact op met de politie. Zij zullen zorgen voor uw veiligheid.

Is er iemand die het risico beoordeelt dat de dader mij verdere schade toebrengt?

De politie moet ieder geval beoordelen en ervoor zorgen dat schade wordt voorkomen.

Is er iemand die het risico beoordeelt dat het strafrechtstelsel mij verdere schade toebrengt (tijdens het onderzoek en het proces)?

Alle autoriteiten die bij de procedure zijn betrokken, zijn verplicht om voortdurend rekening te houden met uw belangen en te voorkomen dat u tijdens de strafrechtelijke procedure nogmaals slachtoffer wordt.

Welke bescherming wordt geboden voor zeer kwetsbare slachtoffers?

Als u slachtoffer bent van een ernstig misdrijf, kunt u toestemming krijgen om niet in de rechtbank te worden verhoord; als alternatief kan toestemming worden gegeven voor een televerhoor of kan er een afscheiding worden geplaatst om u bij uw verhoor in de rechtbank uit het zicht van de verdachte te houden.

Ik ben minderjarig – heb ik bijzondere rechten?

De autoriteit die de procedure voert kan een medewerker van de kinderbescherming, een maatschappelijk werker of psycholoog inschakelen bij het verhoren van een minderjarig slachtoffer. In ernstige gevallen is dit verplicht wanneer degene die de procedure voert, niet beschikt over de juiste opleiding.

Als u een minderjarig slachtoffer bent met belangen die strijdig zijn met die van uw wettelijke vertegenwoordigers of ouders, kan de autoriteit die de procedure voert u kosteloos een advocaat toewijzen in het kader van rechtsbijstand.

Minderjarigen met een geestelijke stoornis, kinderen jonger dan 10 jaar en, in gevallen van huiselijk of seksueel geweld, kinderen jonger dan 14 jaar worden niet in de rechtbank verhoord. In plaats daarvan wordt het politieverhoor met de minderjarige opgenomen op video voor eventueel gebruik als bewijsmateriaal ter terechtzitting.

Een familielid is overleden ten gevolge van het misdrijf – wat zijn mijn rechten?

Als een familielid ten gevolge van het misdrijf is overleden, hebt u tijdens de procedure alle rechten waarover slachtoffers beschikken.

Een familielid is slachtoffer van een misdrijf – wat zijn mijn rechten?

Als een familielid slachtoffer van een misdrijf was, hebt u, indien nodig, recht op slachtofferhulp van hetzelfde soort als het slachtoffer.

Heb ik toegang tot bemiddeling/mediation? Onder welke voorwaarden? Ben ik in veiligheid tijdens bemiddeling/mediation?

Het Openbaar Ministerie kan besluiten de strafrechtelijke procedure te beëindigen via bemiddeling (mediation), op voorwaarde dat u en de verdachte daarmee instemmen. De bemiddeling wordt verzorgd door een medewerker van slachtofferhulp.

U hebt op elk moment het recht om zich terug te trekken uit de bemiddelingsprocedure.

Waar vind ik de wetgeving waarin mijn rechten zijn vastgelegd?

De link wordt in een nieuw venster geopend.Wetboek van Strafvordering

De link wordt in een nieuw venster geopend.Wet slachtofferhulp

Laatste update: 01/10/2020

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

2 - De aangifte van een misdrijf en mijn rechten tijdens het onderzoek of het proces

Hoe geef ik een misdrijf aan?

U kunt aangifte doen van een misdrijf door het alarmnummer 112 van de politie te bellen (als u dringend hulp van de politie nodig hebt), een schriftelijke verklaring af te leggen op het dichtstbijzijnde politiebureau, of uw verklaring per e-mail te versturen aan de bevoegde politieprefectuur. Meer informatie over hoe u aangifte doet van een misdrijf vindt u De link wordt in een nieuw venster geopend.hier.

Hoe kom ik er achter wat de stand van zaken is?

Nadat u aangifte hebt gedaan van een misdrijf, wordt er contact met u opgenomen en wordt u geïnformeerd over de verdere procedure (er wordt bijvoorbeeld gevraagd of u een getuigenverklaring wilt afleggen, informatie over mogelijke getuigen wilt verstrekken, wilt helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal enz.). Indien nodig, ontvangt u ook informatie over eventuele slachtofferhulp en andere beschermingsmaatregelen.

Noteer na uw verhoor het nummer van de strafzaak en de naam van de rechercheur die verantwoordelijk is voor de zaak. Dit maakt het voor u eenvoudiger om de politie op een later moment te verzoeken om informatie.

Kom ik in aanmerking voor rechtsbijstand (tijdens het onderzoek of tijdens het proces)? Onder welke voorwaarden?

U hebt het recht zich tijdens de procedure te laten bijstaan door een advocaat. Indien u zich geen advocaat kunt veroorloven, kunt u de rechter verzoeken om door de staat betaalde rechtsbijstand.

Alle minderjarige slachtoffers met belangen die strijdig zijn met die van hun wettelijke vertegenwoordigers hebben recht op gratis rechtsbijstand.

Kan ik aanspraak maken op onkostenvergoeding (voor deelname aan het onderzoek/het proces)? Onder welke voorwaarden?

Slachtoffers en getuigen hebben recht op vergoeding van de als gevolg van de strafrechtelijke procedure gemaakte onkosten of misgelopen inkomsten. U kunt bijvoorbeeld aanspraak maken op reiskosten of misgelopen inkomsten wanneer u gaat getuigen. Als u aanspraak wilt maken op onkostenvergoeding, meldt u dit aan de instantie die u heeft opgeroepen. Die instantie geeft u instructies over de manier waarop u uw verzoek kunt indienen.

Kan ik beroep instellen als mijn zaak wordt afgesloten voordat er een proces plaatsvindt?

Zodra een strafrechtelijke procedure wordt beëindigd, wordt er onmiddellijk een afschrift van de betreffende beslissing verzonden aan u of uw vertegenwoordiger. Als slachtoffer kunt u binnen tien dagen na ontvangst van de beslissing om de strafrechtelijke procedure te beëindigen, verzoeken om inzage in het strafdossier. Binnen die tien dagen hebt u ook het recht om het openbaar ministerie te verzoeken de uitspraak te toetsen.

Kan ik betrokken worden bij het proces?

Als slachtoffer bent u procespartij en gelden voor u dezelfde voorwaarden als voor andere partijen. U hebt dus het recht bij het proces betrokken te worden.

Wat is mijn officiële rol binnen het rechtsstelsel? Heb ik bijvoorbeeld de hoedanigheid van slachtoffer, getuige, burgerlijke partij of particuliere aanklager, of kan ik daarvoor kiezen?

Als er een misdrijf tegen u is gepleegd, bent u slachtoffer in de strafrechtelijke procedure. U hebt echter ook het recht om in het kader van dezelfde procedure een burgerlijke vordering in te stellen. Het concept van particuliere strafvervolging bestaat niet in het Estse recht.

Wat zijn mijn rechten en plichten in deze hoedanigheden?

De link wordt in een nieuw venster geopend.Op grond van het wetboek van strafvordering heeft een slachtoffer het recht om:

  1. bezwaar te maken tegen de weigering om een strafrechtelijke procedure in gang te zetten en tegen de beëindiging van een strafrechtelijke procedure;
  2. een burgerlijke vordering in te stellen via een onderzoeksinstantie of het openbaar ministerie;
  3. een getuigenverklaring af te leggen, of te weigeren een getuigenverklaring af te leggen, tegen personen met wie hij of zij een nauwe band heeft;
  4. bewijsmateriaal aan te brengen;
  5. verzoeken en klachten in te dienen;
  6. de notulen van de procedure in te zien en verklaringen af te leggen over de voorwaarden, het verloop, de uitkomsten en de notulen van de procedure (uw verklaringen worden schriftelijk vastgelegd);
  7. kennis te nemen van de inhoud van het strafdossier nadat het gerechtelijk vooronderzoek in de zaak is afgesloten;
  8. deel te nemen aan de terechtzitting;
  9. in te stemmen, of te weigeren in te stemmen, met een schikkingsprocedure en een oordeel te geven over de tenlastelegging en de straf, en over de hoogte van de schadevergoeding zoals vermeld in de tenlastelegging en de burgerlijke vordering;
  10. in te stemmen met het opleggen van een gerechtelijk verbod en te verzoeken om oplegging van een gerechtelijk verbod;
  11. in het geval van seksueel geweld, seksistisch geweld of een strafbaar feit dat is gepleegd binnen een persoonlijke relatie te verzoeken om verhoord te worden door iemand van hetzelfde geslacht, tenzij het verhoor wordt afgenomen door een officier van justitie of rechter of dit het verloop van de procedure zou belemmeren.

Een slachtoffer is verplicht om:

  1. te verschijnen als hij of zij wordt gedagvaard door een onderzoeksinstantie, het openbaar ministerie of een rechter;
  2. deel te nemen aan procedurele handelingen en gehoor te geven aan de bevelen van de onderzoeksinstantie, het openbaar ministerie en de rechter.

Kan ik tijdens het proces een verklaring afleggen of getuigen? Onder welke voorwaarden?

U hebt het recht om tijdens het proces verklaringen af te leggen en uw oordeel te geven. U hebt het recht om tegenover de rechter een getuigenverklaring af te leggen als het openbaar ministerie om uw verhoor verzoekt.

Welke informatie ontvang ik tijdens het proces?

De rechter informeert u over het tijdstip en de plaats van de terechtzittingen en u wordt ook op de hoogte gesteld van de gerechtelijke beslissing, die aan u wordt overhandigd, tenzij u persoonlijk aanwezig bent bij het uitspreken van de beslissing.

Heb ik toegang tot de procesdossiers?

U hebt het recht om op het openbaar ministerie inzage te krijgen in de procesdossiers nadat het gerechtelijk vooronderzoek is afgesloten of als de strafrechtelijke procedure is beëindigd. Het openbaar ministerie stelt u op de hoogte van dit recht en geeft instructies over de manier waarop u inzage kunt krijgen in de dossiers.

Laatste update: 01/10/2020

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

3 - Mijn rechten na afloop van het proces

Kan ik beroep instellen tegen de beslissing?

Als procespartij hebt u het recht om binnen dertig dagen na de beslissing beroep in te stellen bij een rechtbank.

Wat zijn mijn rechten nadat de beslissing is gegeven?

Indien u tijdens de procedure een verzoek daartoe doet, hebt u het recht om op de hoogte te worden gesteld wanneer de veroordeelde dader vervroegd wordt vrijgelaten uit de gevangenis.

Heb ik recht op ondersteuning of bescherming na het proces? Voor hoe lang?

De lengte van de termijn voor het ontvangen van slachtofferhulp is niet afhankelijk van het verloop van de strafrechtelijke procedure. U kunt ook na afloop van de strafrechtelijke procedure slachtofferhulp blijven ontvangen, zonder dat daarvoor een specifieke termijn geldt.

Welke informatie krijg ik als de dader wordt veroordeeld?

U wordt op de hoogte gesteld van de gerechtelijke beslissing, waarin de lengte wordt vermeld van de straf waartoe de verdachte is veroordeeld. Indien u daartoe een verzoek doet, wordt u ook op de hoogte gesteld wanneer de veroordeelde dader vervroegd wordt vrijgelaten uit de gevangenis.

Word ik geïnformeerd wanneer de dader in vrijheid wordt gesteld (ook wanneer hij vervroegd of voorwaardelijk in vrijheid wordt gesteld) of wanneer hij is ontsnapt uit de gevangenis?

Indien u daartoe tijdens uw verhoor een verzoek heeft gedaan, wordt u geïnformeerd wanneer de veroordeelde dader in vrijheid wordt gesteld of wanneer hij is ontsnapt uit de gevangenis.

Word ik betrokken bij beslissingen over invrijheidsstelling of voorwaardelijke invrijheidstelling? Kan ik bijvoorbeeld een verklaring afleggen of beroep instellen?

Tijdens een procedure voor vervroegde invrijheidsstelling wordt mogelijk om uw oordeel gevraagd, maar u kunt tegen een dergelijke beslissing geen beroep instellen.

Laatste update: 01/10/2020

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

4 - Schadevergoeding

Via welke procedure kan ik van de dader schadevergoeding vorderen? (bv. rechtszaak, burgerlijke vordering, voeging)

U hebt het recht een burgerlijke vordering in te stellen tegen de verdachte om schadevergoeding te vorderen in het kader van de strafrechtelijke procedure. U kunt binnen tien dagen nadat u het strafdossier hebt ingezien, een burgerlijke vordering instellen. U kunt het Openbaar Ministerie ook verzoeken deze termijn te verlengen.

De rechter heeft de dader ertoe veroordeeld mij schadevergoeding te betalen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de dader betaalt?

Als de veroordeelde dader het bedrag aan schadevergoeding waartoe hij of zij door de rechter is veroordeeld niet betaalt, hebt u het recht om contact op te nemen met een deurwaarder, die vervolgens een executieprocedure in gang zet.

Als de dader niet betaalt, kan de staat het bedrag dan voorschieten? Onder welke voorwaarden?

Nee. De schadevergoeding die een veroordeelde dader verschuldigd is, wordt niet door de staat betaald.

Heb ik recht op een schadevergoeding van de staat?

Indien er sprake is van een nauwe band tussen u en degene die als gevolg van een misdrijf is overleden, of indien u slachtoffer bent van een geweldsmisdrijf en als gevolg van dat misdrijf last hebt gekregen van langdurige gezondheidsproblemen die ten minste vier maanden aanhouden, kunt u verzoeken om schadevergoeding van de staat voor de volgende soorten schade:

  1. schade die voortvloeit uit arbeidsongeschiktheid of een beperkte arbeidscapaciteit;
  2. kosten die u hebt gemaakt vanwege de schade aan de gezondheid van het slachtoffer;
  3. schade die voortvloeit uit het overlijden van het slachtoffer;
  4. schade aan brillen, gebitsprotheses, contactlenzen of andere middelen die lichaamsfuncties vervangen, of aan kleding;
  5. de uitvaartkosten voor het slachtoffer.

Om in aanmerking te komen voor schadevergoeding moet u aangifte doen van het misdrijf binnen 15 dagen na de dag waarop het heeft plaatsgevonden of binnen 15 dagen na de dag waarop u hiervan aangifte kon doen.

Het verzoek om schadevergoeding moet worden ingediend bij de Nationale Socialeverzekeringsraad van Estland (Sotsiaalkindlustusamet) binnen drie jaar na de datum waarop het misdrijf is begaan of waarop het slachtoffer is overleden, tenzij:

  1. het overlijden van het slachtoffer langer dan een jaar na de datum van overlijden bekend is geworden aan de nabestaande; in dat geval moet het verzoek worden ingediend binnen drie jaar vanaf de datum waarop het overlijden van het slachtoffer aan de nabestaande bekend is geworden;
  2. degene die om schadevergoeding verzoekt last heeft gekregen van gezondheidsproblemen die langer dan een jaar aanhielden en zijn of haar gezondheidssituatie de tijdige indiening van het verzoek onmogelijk maakte; in dat geval moet het verzoek worden ingediend binnen drie jaar na de verbetering van zijn of haar gezondheidssituatie;
  3. de grondslag voor het indienen van het verzoek om schadevergoeding een zedendelict tegen een minderjarige betreft; in dat geval moet het verzoek worden ingediend binnen drie jaar na de datum waarop het slachtoffer meerderjarig is geworden, tenzij de aanleiding voor de strafrechtelijke procedure aan het licht kwam voordat hij of zij meerderjarig werd.

Heb ik recht op schadevergoeding als de dader niet veroordeeld is?

Als in de strafrechtelijke procedure niet kan worden vastgesteld wie het misdrijf tegen u heeft gepleegd, kunt u een verzoek indienen om schadevergoeding van de staat aan slachtoffers van misdrijven.

Als de verdachte door de rechter van het misdrijf wordt vrijgesproken maar u er toch van overtuigd bent dat die persoon u schade heeft toegebracht, dan kunt u een burgerlijke vordering instellen.

Heb ik recht op een voorschot op dringende gronden in afwachting van de beslissing over mijn vordering tot schadevergoeding?

De beslissing over de toekenning van schadevergoeding aan een slachtoffer van een geweldsmisdrijf kan worden uitgesteld tot het vonnis van een kantonrechter indien:

  1. het recht van de verzoeker op schadevergoeding door de persoon die aansprakelijk is voor de schade die voortvloeit uit het strafbare feit onzeker is, of
  2. het duidelijk is dat de persoon die aansprakelijk is voor de schade die voortvloeit uit het strafbare feit zich neerlegt bij die aansprakelijkheid en in staat is de schade te vergoeden.

Als de toekenning van schadevergoeding wordt uitgesteld, kan de Nationale Socialeverzekeringsraad van Estland (Sotsiaalkindlustusamet) op verzoek van degene die om schadevergoeding verzoekt een voorschot uitkeren, indien de verzoeker duidelijk voor schadevergoeding in aanmerking komt en hij of zij in een moeilijke economische situatie verkeert.

Laatste update: 01/10/2020

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.

5 - Mijn rechten op ondersteuning en bijstand

Met wie moet ik als slachtoffer van een misdrijf contact opnemen voor ondersteuning en bijstand?

  1. De link wordt in een nieuw venster geopend.Afdeling slachtofferhulp van de Nationale Socialeverzekeringsraad van Estland
  2. De link wordt in een nieuw venster geopend.Centra voor de ondersteuning van vrouwen
  3. De link wordt in een nieuw venster geopend.Politie en grenswachtraad

Hotline voor opvang slachtoffers

  1. Hotline voor opvang slachtoffers: 6121360 of 16106 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur).
  2. Hotline voor de ondersteuning van kinderen: 16111 (voor het melden van hulpbehoevende kinderen; 24/24 bereikbaar; elke dag).

Is slachtofferhulp gratis?

Ja, slachtofferhulp is gratis.

Wat voor steun kunnen overheidsdiensten of autoriteiten mij bieden?

De diensten voor slachtofferhulp van de staat hebben betrekking op:

  1. advies aan slachtoffers;
  2. bijstand aan slachtoffers bij de communicatie met nationale en plaatselijke overheidsinstanties en rechtspersonen;
  3. zorgen voor veilige huisvesting;
  4. het verstrekken van voedsel;
  5. toegang tot de noodzakelijke gezondheidsdiensten;
  6. het verlenen van de nodige materiële bijstand;
  7. het verlenen van de nodige psychologische bijstand;
  8. het organiseren van de vertaal- en tolkdiensten die noodzakelijk zijn om slachtofferhulp te kunnen krijgen;
  9. het verlenen van andere diensten die noodzakelijk zijn voor de lichamelijke en psychosociale rehabilitatie van slachtoffers.

Wat voor steun kunnen niet-gouvernementele organisaties mij bieden?

Aanbieders van slachtofferhulp van de staat kunnen u doorverwijzen naar geschikte niet-gouvernementele organisaties.

De link wordt in een nieuw venster geopend.Blijf-van-mijn-lijfhuizen

Laatste update: 01/10/2020

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.