Rechten van slachtoffers – per land

Zweden

Inhoud aangereikt door
Zweden

Kan ik beroep instellen tegen de beslissing?

Als u niet tevreden bent over de beslissing van de districtsrechtbank (tingsrätt), kunt u beroep instellen bij het hof van beroep (hovrätt). In de beslissing wordt vermeld over hoe dat in zijn werk gaat. In sommige gevallen moet toestemming voor het beroep worden verleend, voordat het hof van beroep zich over de zaak buigt. Als u beroep instelt tegen de beslissing, volgt er gewoonlijk een nieuw proces bij het hof van beroep. In de meeste gevallen is het niet nodig dat benadeelde partijen en getuigen tijdens dat proces aanwezig zijn. In plaats daarvan worden de verhoren en verklaringen van de districtsrechtbank afgespeeld. In een enkel geval kan het hof van beroep een beslissing nemen over de zaak zonder een hoofdzitting te houden.

Tegen de beslissing van het hof van beroep kan in het algemeen beroep worden ingesteld bij het hooggerechtshof (Högsta domstolen). Het hooggerechtshof behandelt een zaak echter alleen als het gaat om een principiële kwestie (precedent) of als er duidelijke gronden voor een nieuw proces zijn, zoals een grove fout van de districtsrechtbank of het hof van beroep. Daarom is het hof van beroep in de praktijk gewoonlijk het hof van laatste aanleg.

Wat zijn mijn rechten nadat de beslissing is gegeven?

Als u partij bij de zaak bent, is het uw recht om zo snel mogelijk een schriftelijk afschrift van de beslissing te krijgen. Als u geen partij bij de zaak bent, kunt u inhoudelijke informatie over de beslissing opvragen bij de rechtbank.

In het algemeen komt u in aanmerking voor vertaling van documenten. Indien nodig kan de rechtbank inkomende en uitgaande documenten laten vertalen. Het kan zijn dat u de rechtbank daarom zelf moet vragen. Aan de vertaling zijn voor u geen kosten verbonden.

In deze fase van het proces kunt u niet voor rekening van de overheid worden vertegenwoordigd door een "juridisch adviseur voor de benadeelde partij" (målsägandebiträde). De juridische advisering stopt bij afsluiting van de procedure. U kunt echter besluiten voor eigen rekening een wettelijk vertegenwoordiger in de arm te nemen. Als u recht op rechtsbijstand hebt, dekt de staat mogelijk een deel van de kosten die u voor wettelijke vertegenwoordiging maakt.

Als u in deze fase behoefte hebt aan ondersteuning, kunt u contact opnemen met een van de desbetreffende organisaties zonder winstoogmerk, zoals een hotline voor de opvang van slachtoffers of een vrouwenhulplijn – Brottsofferjouren SverigeRiksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS), Unizon enz.

Heb ik recht op ondersteuning of bescherming na het proces? Voor hoe lang?

Ja, mogelijk komt u in aanmerking voor ondersteuning of bescherming na het proces. Er is geen specifieke limiet gesteld aan de periode waarin u ondersteuning of bescherming kunt krijgen van organisaties zonder winstoogmerk of instanties voor maatschappelijke hulpverlening. Voor beschermde persoonsgegevens gelden wel termijnen. Meer daarover leest u onder "Persoonlijke bescherming als ik in gevaar verkeer" (Mijn rechten als slachtoffer van een misdrijf).

Welke informatie krijg ik als de dader wordt veroordeeld?

In de uitspraak staat de opgelegde straf en hoe lang de veroordeelde in de gevangenis moet blijven. In het geval van een tegen de persoon gericht misdrijf (tegen iemands leven, gezondheid, vrijheid of veiligheid) vraagt de Zweedse penitentiaire en reclasseringsdienst u als benadeelde partij of u wilt worden geïnformeerd:

  • over de inrichting waarin de veroordeelde in Zweden is geplaatst,
  • als de veroordeelde wordt overgeplaatst naar een andere inrichting of wordt overgebracht naar een ander land,
  • als de veroordeelde zich ergens buiten de inrichting bevindt,
  • als de veroordeelde of de Zweedse penitentiaire en reclasseringsdienst een verzoek indient voor omzetting van een levenslange veroordeling,
  • als de veroordeelde in vrijheid wordt gesteld,
  • als de veroordeelde uit de gevangenis ontsnapt of wordt bevrijd, of
  • als de veroordeelde onderduikt na verlof of een andere buiten de inrichting doorgebrachte periode.

De Zweedse penitentiaire en reclasseringsdienst is niet verplicht u te informeren als daardoor het leven of de gezondheid van de veroordeelde in gevaar zou kunnen komen.

Word ik geïnformeerd wanneer de dader in vrijheid wordt gesteld (ook wanneer hij vervroegd of voorwaardelijk in vrijheid wordt gesteld) of wanneer hij is ontsnapt uit de gevangenis?

In het geval van een tegen de persoon gericht misdrijf (tegen iemands leven, gezondheid, vrijheid of veiligheid) vraagt de Zweedse penitentiaire en reclasseringsdienst u als benadeelde partij of u wilt worden geïnformeerd:

  • als de veroordeelde in vrijheid wordt gesteld,
  • als de veroordeelde uit de gevangenis ontsnapt of wordt bevrijd, of
  • als de veroordeelde onderduikt na verlof of een andere buiten de inrichting doorgebrachte periode.

Word ik betrokken bij beslissingen over invrijheidstelling of voorwaardelijke invrijheidstelling? Kan ik bijvoorbeeld een verklaring afleggen of beroep instellen?

Nee, dat recht hebt u niet.

Laatste update: 06/10/2021

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.