Drepturile victimelor, pe țări

Republica Cehă

Conținut furnizat de
Republica Cehă

Pot să atac hotărârea pronunțată?

Da, însă, în calitate de parte vătămată, puteți introduce o cale de atac împotriva hotărârii numai în ceea ce privește despăgubirea pentru prejudiciul suferit sau pentru daune morale ori pentru restituirea unui profit necuvenit.

Ce drepturi am după pronunțarea hotărârii?

A se vedea celelalte răspunsuri.

Am dreptul la sprijin sau la protecție după terminarea procesului? Cât timp?

Dacă acest lucru este considerat util, puteți beneficia de asistență sau de ajutor specializat chiar și după finalizarea procedurii judiciare. Protecția specială (menționată mai sus) poate însemna adesea o schimbare durabilă a stilului de viață și este deci acordată, prin definiție, chiar și după încheierea procedurii penale.

Ce informații îmi vor fi comunicate în cazul în care autorul infracțiunii este condamnat?

La cerere, veți primi hotărârea definitivă de condamnare ce cuprinde informații privind durata condamnării și modul de executare a pedepsei. Dacă, în calitate de parte vătămată, ați solicitat despăgubiri pentru prejudiciul suferit sau pentru daune morale ori pentru restituirea unui profit necuvenit, instanța vă ca comunica întotdeauna hotărârea.

În plus, unitatea penitenciară sau instituția în care se execută pedeapsa sau tratamentul obligatoriu vă va oferi anumite alte informații, la cerere:

  • privind eliberarea sau evadarea persoanei care execută o pedeapsă privativă de libertate sau care este supusă unui tratament obligatoriu;
  • privind suspendarea executării pedepsei cu închisoarea;
  • privind extrădarea persoanei condamnate în alt stat sau transferul acesteia într-un stat membru al UE.

Dacă autorul infracțiunii a fost eliberat sau a evadat și, ca urmare, sunteți expus unui pericol în calitate de martor, autoritățile competente sunt obligate să informeze imediat poliția, care va lua măsurile necesare pentru a vă asigura siguranța și vă va oferi informații actualizate.

Voi fi informat în caz de eliberare (inclusiv anticipată sau condiționată) sau în caz de evadare a autorului infracțiunii?

Da, a se vedea mai sus.

Voi fi implicat în luarea deciziei de punere în libertate sau de liberare condiționată? De exemplu, voi putea să fac o declarație sau să introduc o cale de atac?

Aveți dreptul, în orice moment al procedurii penale, să faceți declarații cu privire la impactul pe care l-a avut infracțiunea asupra vieții dumneavoastră.

Cu toate acestea, nu aveți dreptul de a contesta decizia de liberare condiționată sau raportul de bună conduită.

Ultima actualizare: 16/09/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.