Drepturile victimelor, pe țări

Finlanda

Conținut furnizat de
Finlanda

Sunteți parte la procedura judiciară dacă solicitați pedepsirea inculpatului sau despăgubiri. Puteți fi audiat și ca martor.

Dacă procurorul a decis să nu formuleze acuzații, puteți continua acuzarea pe cont propriu.

Cum pot denunța o infracțiune?

Puteți denunța o infracțiune la poliție de la locul crimei sau deplasându-vă la o secție de poliție; în cazul contravențiilor puteți face acest lucru online sau la telefon. Aveți dreptul de a primi o confirmare scrisă a denunțului.

Cum pot afla ce se întâmplă în dosarul cazului?

Poliția vă va furniza date de contact pentru a putea urmări evoluția cazului.

Am dreptul la asistență judiciară (în cursul investigației sau al procesului)? În ce condiții?

Aveți dreptul de a beneficia de serviciile unui consilier juridic pentru denunțarea unei infracțiuni, atunci când sunteți audiat și pe parcursul procesului. Consilierul juridic trebuie să fie avocat, consilier public specializat în asistență juridică sau consilier autorizat.

Persoanele cu venituri mici și medii pot beneficia de asistență juridică finanțată de stat. În astfel de cazuri, onorariul avocatului va fi plătit - parțial sau integral - de stat. Puteți solicita asistență juridică unui birou specializat în acest sens sau prin intermediul unui serviciu electronic. De asemenea, puteți solicita firmelor de avocatură să solicite asistență juridică în numele dumneavoastră.

Instanța vă poate desemna un consilier juridic sau o persoană de sprijin în cazul în care sunteți victima unei infracțiuni de violență domestică, a unei infracțiuni sexuale sau a unei infracțiuni grave împotriva vieții, sănătății sau libertății. În astfel de cazuri, statul va plăti onorariile indiferent de venitul pe care îl aveți.

Pot să cer rambursarea cheltuielilor (de participare la investigație/proces)? În ce condiții?

Dacă sunteți citat în instanță pentru a clarifica faptele, aveți dreptul ca statul să vă ramburseze cheltuielile de deplasare efectuate cu această ocazie. Puteți primi o indemnizație zilnică, cheltuieli de călătorie și compensații pentru pierderea financiară.

Dacă se închide cazul fără a fi înaintat instanței, pot să introduc recurs?

Puteți ataca decizia procurorului de a nu formula acuzații adresându-vă Procurorului General. Acesta poate emite o nouă decizie de inculpare.

Pot să particip la proces?

Da, puteți participa la proces ca parte la procedură. Sunteți parte la procedura judiciară dacă solicitați pedepsirea inculpatului sau despăgubiri. Puteți fi de acord cu ordonanța procurorului sau puteți solicita o altă pedeapsă. Puteți cere despăgubiri de la inculpat chiar dumneavoastră sau procurorul vă poate susține cererea.

Care este rolul meu oficial în sistemul de justiție? De exemplu, sunt sau pot decide să fiu: victimă, martor, parte civilă, acuzator privat?

Sunteți parte la procedura judiciară dacă solicitați pedepsirea inculpatului sau despăgubiri. Puteți fi audiat și ca martor.

Dacă procurorul a decis să nu formuleze acuzații, puteți continua acuzarea pe cont propriu.

Ce drepturi și obligații am în această calitate?

Puteți fi obligat să vă prezentați personal în instanță, dacă acest lucru este necesar pentru a clarifica faptele. În acest caz, aveți dreptul la despăgubiri din partea statului pentru costurile suportate.

În timpul procesului trebuie să spuneți întotdeauna adevărul.

Pot face declarații sau depune mărturie pe parcursul procesului? În ce condiții?

Dacă sunteți parte la proces, aveți dreptul de a depune probe. La ședința principală de judecată veți putea să vă susțineți și să vă justificați pretențiile, să depuneți mărturie și să faceți o declarație finală, în care să vă exprima opinia cu privire la vinovăția inculpatului și la pedeapsa care urmează să îi fie aplicată.

Ce informații voi primi pe parcursul procesului?

Veți fi citat la ședința principală de judecată dacă prezența dumneavoastră este necesară pentru a clarifica faptele sau dacă ați declarat instanței că intenționați să continuați pe cont propriu anumite acuzații care nu sunt susținute de procuror.

Aveți dreptul de a fi informat, la cerere, cu privire la ora și locul ședinței de judecată, precum și cu privire la verdict.

Voi putea avea acces la dosarele instanței?

Desigur. Dacă sunteți parte la proces, aveți același drept de acces la dosarul cauzei ca și acuzatul. De regulă, aveți dreptul de a fi informat cu privire la conținutul documentelor de judecată, chiar și al celor care nu sunt publice.

Ultima actualizare: 05/02/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.