Drepturile victimelor, pe țări

Germania

Conținut furnizat de
Germania

Veți fi considerat victimă a unei infracțiuni dacă ați suferit un prejudiciu, de exemplu dacă ați fost rănit ori dacă bunurile dumneavoastră au fost deteriorate sau furate și dacă fapta care se află la originea prejudiciului constituie o infracțiune în conformitate cu legislația germană. În calitate de victimă a unei infracțiuni, aveți drepturi specifice înainte de ședința de judecată, în timpul acesteia și după aceasta.

În Germania, procedurile penale încep cu anchete efectuate de poliție și de parchet, care pot fi inițiate, de asemenea, pe baza unei semnalări efectuate de partea sau de părțile vătămate. În cazul în care nu există motive suficiente pentru a pune sub acuzare un inculpat, parchetul întrerupe ancheta. Dacă însă există suficiente probe, parchetul inițiază urmărirea penală împotriva inculpatului. Parchetul poate, de asemenea, în mod excepțional, să întrerupă procedura, de exemplu în cazul în care inculpatul a reparat prejudiciul material sau a îndeplinit anumite obligații și instrucțiuni.

În cazul în care, după începerea urmăririi penale, instanța decide trimiterea în judecată, aceasta examinează, în cadrul unei ședințe de judecată, probele disponibile împotriva persoanei trimise în judecată. Dacă instanța este convinsă de vinovăția persoanei trimise în judecată, aceasta o condamnă și stabilește pedeapsa. Instanța poate, de asemenea, să întrerupă procedurile în cazuri mai puțin grave, de exemplu dacă persoana trimisă în judecată a dat dovadă de remușcări și a participat la medierea între victimă și infractor. În cazul în care probele împotriva acuzatului sunt insuficiente, instanța trebuie să îl achite. După pronunțarea unei hotărâri, procedura poate continua într-o instanță superioară dacă se formulează un recurs.

În calitate de victimă, puteți fi implicat în procedurile penale în diverse moduri – ca martor, dar și într-un rol mai activ, în cazul în care deveniți acuzator privat (Privatkläger) sau parte civilă (Nebenkläger), putând astfel să vă exercitați o serie de drepturi. În calitate de acuzator privat, luați locul parchetului, iar în calitate de parte civilă luați parte la proceduri împreună cu parchetul.

Următoarele fișe informative, pe care le puteți accesa clicând pe linkul relevant, vă îndrumă în diferitele etape ale procedurii și descriu drepturile pe care le aveți în calitate de victimă a unei infracțiuni, la depunerea plângerii și în cadrul anchetei și al procedurilor judiciare sau după pronunțarea hotărârii în primă instanță. Puteți, de asemenea, afla detalii suplimentare despre cererile de despăgubire, precum și despre ajutorul și sprijinul pe care le puteți obține.

Prin însăși natura lor, paginile informative oferă doar orientări inițiale privind diversele norme. În plus, există caracteristici speciale în procedurile împotriva inculpaților minori sau adolescenți, care sunt abordate aici numai în trecere.

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie

1 - Drepturile pe care le am dacă am fost victima unei infracțiuni

2 - Denunțarea unei infracțiuni și drepturile mele pe parcursul cercetării sau al procesului

3 - Drepturile pe care le am după proces

4 - Despăgubiri

5 - Drepturile pe care le am în materie de sprijin și asistență

Ultima actualizare: 21/10/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.