Drepturile victimelor, pe țări

Polonia

Conținut furnizat de
Polonia

Pot să introduc o cale de atac împotriva hotărârii pronunțate?

Victimele pot introduce o cale de atac împotriva hotărârii pronunțate într-o acțiune penală publică în cazul în care au acționat în calitate de acuzatori auxiliari.

În cazul în care procesul penal împotriva autorului infracțiunii a fost întrerupt condiționat și este pronunțată o hotărâre în instanță, victima poate introduce o cale de atac împotriva acestei hotărâri chiar dacă nu a acționat în calitate de acuzator auxiliar.

Victimele pot introduce o cale de atac împotriva unei hotărâri pronunțate într-o acțiune penală privată, deoarece în astfel de cazuri ele acționează în calitate de acuzatori.

Care sunt drepturile mele după pronunțarea sentinței?

Dacă autorul infracțiunii este obligat să repare prejudiciul, instanța eliberează o copie a sentinței pentru victimă. Dacă un infractor care primește o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare nu asigură repararea prejudiciului, victima poate să solicite executarea pedepsei.

În cazul în care a fost întrerupt condiționat procesul penal împotriva autorului infracțiunii, victima are dreptul de a lua parte la audierea pentru reluarea procesului.

Am dreptul la sprijin sau la protecție după terminarea procesului? Pe ce durată?

După finalizarea procedurilor, victimele au dreptul la protecție și sprijin dacă viața sau sănătatea lor ori a rudelor lor apropiate este expusă riscurilor. Se acordă protecție și sprijin atâta timp cât există un risc.

Ce informații voi primi în cazul în care autorul infracțiunii este condamnat?

Instanța va furniza victimei informațiile cuprinse în sentință – pedeapsa la care a fost condamnat autorul infracțiunii, durata pedepsei și dacă aceasta a fost suspendată condiționat, precum și obligațiile, inclusiv repararea prejudiciului, care au fost impuse autorului infracțiunii.

Voi fi informat dacă autorul infracțiunii este eliberat (inclusiv eliberat înainte de termen sau condiționat) sau a evadat din detenție?

Victimele pot solicita să fie informate atunci când autorul infracțiunii este eliberat din închisoare. Victima va fi apoi anunțată atunci când autorul infracțiunii este eliberat din închisoare după executarea pedepsei, dacă autorului infracțiunii i se permite să execute pedeapsa sub supraveghere cu mijloace electronice, dacă acesta a evadat din închisoare sau dacă acestuia i se aprobă părăsirea penitenciarului sau liberarea condiționată ori eliberarea temporară.

Voi fi implicat în luarea deciziei de punere în libertate sau de liberare condiționată? De exemplu, pot să fac o declarație sau să introduc o cale de atac?

Victimele nu iau parte la audierile pentru liberarea condiționată și nu pot introduce o cale de atac împotriva acestor decizii.

Ultima actualizare: 20/11/2018

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.