Drepturile victimelor, pe țări

Portugalia

Conținut furnizat de
Portugalia

Sunteți victima unei infracțiuni în cazul în care ați suferit un prejudiciu, indiferent sub ce formă, de exemplu dacă ați fost vătămat(ă) în urma unui act violent sau dacă un bun care vă aparține a suferit daune sau v-a fost înstrăinat ca urmare a unui act considerat drept infracțiune în temeiul legislației naționale. Ca victimă a unei infracțiuni, vi se recunosc prin lege o seamă de drepturi valabile înainte, în cursul și după încheierea procedurii penale.

În Portugalia, procedurile penale se desfășoară în două etape: ancheta și procesul. În timpul anchetei, poliția și Ministerul Public (Ministério Publico) sunt responsabili cu desfășurarea anchetei și încearcă să strângă elemente de probă pentru a-l identifica pe autorul infracțiunii. În cazul în care probele culese în acest fel sunt suficiente pentru ca persoana suspectată să fie considerată autorul infracțiunii, Ministerul Public trimite cauza în instanță pentru a fi judecată. Instanța, la rândul său, examinează probele și pronunță o hotărâre prin care achită sau condamnă persoana suspectată.

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie

1 - Drepturile mele în calitate de victimă a unei infracțiuni

2 - Raportarea unei infracțiuni și drepturile mele în timpul anchetei sau al procesului

3 - Drepturile mele după terminarea procesului

4 - Despăgubiri

5 - Dreptul la sprijin și asistență

Ultima actualizare: 07/04/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.