Drepturile victimelor, pe țări

România

Conținut furnizat de
România

Ești considerat victimă a unei infracțiuni dacă ai suferit un prejudiciu de orice natură, inclusiv o vătămare fizică, mintală sau emoțională sau un prejudiciu economic, ca urmare a unui incident considerat infracțiune conform legislației naționale în vigoare. Sunt considerate victime ale unei infracțiuni și membrii familiei unei persoane decedate ca urmare a unei infracțiuni și care au suferit prejudicii în urma decesului persoanei respective.

În calitate de victimă a infracțiunilor, legea îți conferă anumite drepturi înainte, în timpul și la finalul procesului penal.

Fazele procesului penal în România sunt: urmărirea penală, camera preliminară, judecata și punerea în executare a hotărârilor penale rămase definitive. În timpul urmăririi penale, organele de cercetare penală, sub supravegherea procurorului, cercetează cazul, adună dovezi în scopul găsirii făptuitorului. La finalul urmăririi penale, poliția trimite cazul la parchet, odată cu toate datele și dovezile adunate la dosar. După primirea dosarului, procurorul de caz analizează cazul și decide dacă acesta merge în faza judecății sau dacă dosarul trebuie închis.

Odată ce dosarul ajunge în fața instanței de judecată, completul de judecători examinează faptele și audiază persoanele implicate pentru a stabili vinovăția inculpatului. Odată stabilită vinovăția, făptuitorul primește o pedeapsă. Dacă instanța apreciază că inculpatul nu este vinovat, atunci acesta este eliberat.

 

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie:

1 - Drepturile pe care le am dacă am fost victima unei infracțiuni

2 - Denunțarea unei infracțiuni și drepturile mele pe parcursul cercetării sau al procesului

3 - Drepturile pe care le am după proces

4 - Despăgubiri

5 - Drepturile pe care le am în materie de sprijin și asistență

Ultima actualizare: 25/07/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.